2019. február 27., 17:04

Európai szintű probléma az informatikusok hiánya

Égető probléma az informatikusok hiánya. A technológia rohamos iramban fejlődik, a humán erőforrást viszont egyre nehezebb biztosítani. A fiatalok ugyanis csak felületes felhasználói ismeretekkel rendelkeznek, és kevés a komoly, informatikai szaktudással rendelkező szakember. Így az optimista becslések szerint is 2020-ig egymillió informatikus fog hiányozni az európai piacról. A hiány miatt természetesen a fizetéseknél is látszik a megbecsültség.

info2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Füleki Gimnázium

A legfrissebb felmérések szerint az informatika területén a legkönnyebb most frissdiplomás pályakezdőnek lenni, hiszen sokkal több ilyen szakemberre lenne szükség, mint amennyit pályára bocsátanak a főiskolák, egyetemek. Az informatikusok között főként azok számíthatnak gyors elhelyezkedésre, akik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek, és ismerik az újfajta technológiákat - állítja Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium informatika szakos tanára.

Azt mondja, bár a mai fiatalok digitális bennszülöttek, mégsem nyitottak a komolyabb tudás iránt. A diákok fejlődése ezért hatalmas lépéshátrányt mutat a technológia fejlődésével szemben.

„Az egyetemek próbálnak lépést tartani. Államilag támogatott szakokat indítanak, hogy növeljék a jelentkezők számát. Ugyanakkor indulnak egy-másfél éves képzések olyanok számára, akik bár már lediplomáztak, de nem informatika szakon szereztek oklevelet, és nem tudnak elhelyezkedni. A cégek ezeket a frissen végzetteket próbálják megszólítani. Motivációt jelenthet számukra az is, hogy finanszírozzák a képzés árát, és olyan szerződést kötnek velük, hogy miután munkába álltak, kell csak visszafizetniük a képzés költségeit. De az is jellemző, hogy ha a képzést finanszírozó cég nem talál a fiatalnak munkát, nem kell visszafizetnie az árát. Persze ez nagyon csekély esetben, vagy egyáltalán nem fordul elő”- magyarázta Tomolya Róbert.

Szerinte a probléma orvoslása szempontjából Magyarország kicsit előrébb jár, mint Szlovákia. Ott ugyanis próbálják visszaszorítani azokat a szakokat, amiből túlképzés van, és az informatika területén vesznek fel több diákot.

„Egyetemek szintjén Szlovákiában sincs hiány. Inkább az volt a gond, hogy kevesen jelentkeztek ezekre a szakokra. Viszont már a fiatalok is látják, mennyire csábítók a fizetések, ezért egyre közkedveltebbé válik. Szlovákiában a kezdőfizetések nagyjából 1500-1700 euró között mozognak. Csehországban 2200 euró körül keresnek az IT szakemberek. Ez megelőzte a banki szektorban dolgozók fizetését, akik korábban az élen jártak” - tette hozzá.

Korábban az volt a tendencia, hogy a pedagógusokat próbálták olyan szintre felhozni, hogy megfelelő felhasználói szintű ismeretekkel rendelkezzenek. Viszont az informatikusokat kellene inkább képezni, hogy eleget tudjanak tenni a kor kihívásainak. Míg a matematika oktatásába 100 évente kerülnek be érdemi változások, addig az informatika 100 naponta bővül, változik. Ezért a szakembereknek, tanároknak, folyamatosan lépést kell tartaniuk a fejlődéssel.

„A folyamatos önképzés és a friss tudás a lényeg. A 20-30 éves tananyagaim már teljesen elavultak. Mindig jönnek újabb programozási nyelvek, amiket át kell adnom a diákoknak, hogy felkészülten lépjenek ki a munkaerő piacra. Úgy látom, hogy a Füleki Gimnázium lépést tart technikai téren, és szakemberek terén egyaránt. A jelenleg működő IT Akadémia keretében jövőre informatikai osztály indul az intézményben, melynek köszönhetően az oda jelentkező diákok a kötelező tananyagon kívül több informatika órával rendelkeznek majd” - tudatta.

Szlovákiában jelenleg kb. 10-15 ezer, Magyarországon 20-30 ezer informatikus hiányzik. Főleg a programozók, a webfejlesztők, a tesztelők a keresettek, de természetesen a felhasználói kategória is fontos, mert nem csak programozókra van szükség, hanem olyan ügyes mérnökökre, orvosokra, közgazdászokra, akik nagyon jól használják az informatikai eszközöket. Manapság már mindent a technológia befolyásol. Hamarosan olyan újítások következnek e téren, amit a laikusok el sem tudnak képzelni. Az egykor nagyon távolinak tűnő mesterséges intelligenciára, és a robot technológiára már nem kell sokat várni. Ez lesz a következő évek robbanása.

info2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.