Brüsszeltől vár jogorvoslatot a mezőgazdasági visszaélésekre két felvidéki magyar gazda

ma7 2018. június 19., 14:56

Két szlovákiai magyar kisgazda, Molnár Zsolt és Pikáli Róbert június 18-án petíciót nyújtott be Brüsszelben, amelyben a szlovákiai gazdák követeléseit terjesztették az Európai Parlament Petíciós Bizottságának képviselői elé.

Ahogy azt Pikáli Róbert, gútai gazdától megtudtuk, az EP Petíciós Bizottságának nevében a bizottság elnöke, Cecilia Wikström és Csáky Pál, a bizottság alelnöke fogadta a gazdákat. A bizottság vezetőitől ígéretet kaptak, hogy a Petíciós Bizottság a gazdák követelményei kapcsán haladéktalanul tájékoztatást kér a szlovák kormánytól, a benyújtott javaslatokról pedig az év második felében tanácskozik majd.

„A petíciós bizottság titkárságától azt kértem, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel a beadványt” – nyilatkozta a ma7-nek Csáky Pál, az MKP EP-képviselője. Mint kiemelte, annak érdekében, hogy ne sérüljön a politikai pártatlanság elve, a beadvány holnaputáni egyeztetésén nem vesz részt, azt csak szakértők elemzik. 

„A beadvány három-négy komoly témát vet fel, amelyekről a szlovákiai sajtóból a közvélemény már korábban tudomást szerezhetett. Foglalkoznak a mezőgazdasági, illetve az európai uniós támogatási rendszerben található – szándékosan beépített – manipulációs lehetőségekkel. Idézik Čiznár főügyész kijelentését, aki szerint ennek a rendszernek a létrejöttéhez hosszabb idő kellett. Ez arra enged következtetni, hogy egy olyan, hosszú ideje fennálló problémáról van szó, amelyről az agrárminisztérium vezetőinek és a kifizetőügynökség vezetőségének régóta tudniuk kellett” – emelte ki Csáky Pál, aki szerint a beadványt szakmai és jogi szempontból is jól előkészítették, az abban foglaltak megalapozottak. 

Az EP-képviselő szerint azzal, hogy megfogalmazták és leírták gondjaikat, a két felvidéki gazda komoly előrelépést tett saját ügyükben. "Nem elég csak azt mondani, hogy sok a baj, de tárgyszerűen meg kell tudni fogalmazni azt, felsorolni a gondokat. Ezt a beadvánnyal megtették. Úgy vélem, van esély a sikerre, de valószínűleg egy hosszabb út áll előttük” – tette hozzá.

0 HOZZÁSZÓLÁS