2018. július 18., 19:26

Az agrártárca szerint az ellenzék bírálata csupán politikai szerepjáték

Az agrártárca vezetősége számos lépést tett az ellenőrzések szigorítása, az átláthatóság növelése és a mezőgazdaság teljesítőképességének a javítása érdekében - jelentette ki Vladimír Machalík, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az ellenzék bírálatára reagálva.

Mezőgazdaság - illusztráció
Fotó: TASR

Az ellenzéki pártok Jaromír Čižnár főügyész hétfői kijelentései után bírálták a minisztériumot. Az SaS szerint Gabriela Matečná (SNS) miniszter asszony a jelenlegi kormány egyik legnagyobb tévedése, a KDH pedig a lemondását követeli.

„Az agrártárca elutasítja az ellenzék politikai szerepjátékát, mert annak tagjai semmilyen problémát sem oldottak meg az agrártárcánál, sőt a KDH idején kezdődött Szlovákia mezőgazdaságának a hanyatlása” – hangsúlyozta Machalík.

Hozzátette: a nyilvánosság jelenleg Szlovákia történetében először tudja megnézni azokat a mezőgazdasági területeket, amelyekre támogatást lehet igényelni, ezenkívül a pályázókat is nyomon lehet követni. „Eddig az egyik politikai párt sem tudta ilyen mértékben átláthatóvá tenni az agrártárcát” – tette hozzá a szóvivő.

Azokat a rendszerszintű hibákat, amelyeket a politikusok az eltelt több mint 20 év alatt elkövettek, szerinte nem lehet két év alatt helyreállítani, ehhez fokozatos és szakszerű lépésekre van szükség.

Machalík hozzátette: sem a Földművelésügyi Minisztérium, sem a hozzá tartozó intézmények nem felelnek az ügyészek vagy a rendőrök hibáiért. „A teljes felelősség a büntetőeljárást végző szerveket terheli” – közölte.

Elmondása szerint a minisztérium nagyra értékeli az ügyészség határozott lépéseit az átvizsgált 36 ügyirat esetében, és ahogy eddig is, együtt fog működni az ügyészséggel a hibák elhárításában. „De mint azt a főügyész maga is mondta, több eset egészen 2005-ig nyúlik vissza” – közölte Machalík.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.