lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. július 25., 17:51

Annyi nő hiányzik Ukrajnából, hogy annak már nemzetgazdasági vetülete van

A 2022. február 24. óta tartó orosz-ukrán háború számtalan formában sújtja a polgári lakosságot. Az országon belül 5,9 millió belső menekült van az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tájékoztatása szerint. A szomszédos országokba, és más európai országokba közel 8 millióan távoztak, és 2023-ban 17,6 millió ukrajnai fog humanitárius segítségre szorulni.

Orosz-ukrán háború, menekültek, Kassa, ukrán menekültek
Fotó: TASR

A háború nem válogat, de a nőket oly módon is sújtja, ahogy a férfiakat nem, vagy ritkán. Ha oroszokkal viselt háborúról van szó, valószínűleg a magyarok többségének ebben a vonatkozásban  a szexuális erőszak jut eszébe. A nők jogainak és emberi jogainak megsértése gyakori jelenség a háborús területeken. Ha otthon maradnak, a családfenntartó pedig bevonul katonának, az élelmiszer- és vízellátás hiánya, valamint az egészségügyi ellátás hiánya miatt nehéz helyzettel kell megküzdeniük.

A fegyveres konfliktusok idején a nőknek korlátozott hozzáférése van az oktatáshoz és a munkalehetőségekhez, ami hosszú távú hatással van a társadalmi mobilitásra és a gazdasági függőségre.

Az anyák számára különösen nehéz a háborús konfliktusok idején gyermekeik védelmének biztosítása.

Így aztán sokan döntenek a menekülés mellett. Jobb esetben elhagyott, rosszabb esetben megsemmisült otthonaikból menekülve hirtelen új környezetbe és ismeretlen helyzetbe kerülnek. A zavaros körülmények között könnyű célponttá válnak az emberkereskedők számára.

A menekült nőknek különösen nehéz lehet a gyermeknevelés a kiszámíthatatlan és stresszes körülmények között. Nyelvi és kulturális gátak miatt gyakran nehézségeik lehetnek a társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedésben, ami szegénységhez vezethet. Az átélt traumák pedig negatívan befolyásolhatják mentális egészségüket is.

A menekültügynek azonban a gyakran tragikus személyes sorsok mellett nemzetgazdasági vetületei is vannak. A Bloomberg az ENSZ adataira hivatkozva azt írja egy elemzésében, hogy az ukrajnai menekültek 68%-a nő. Ha az a mintegy 2,8 millió produktív korú nő, aki a háború miatt elhagyta Ukrajnát, nem tér vissza az országba, az a bruttói hazai össztermék 10 százalékának megfelelő kiesést is okozhat az ezer sebből vérző ukrán gazdaság számára. A legrosszabb forgatókönyv szerint ez évi 20 milliárd dollárt tesz ki. Összehasonlítás gyanánt: az Európai Unió által Ukrajnának javasolt negyedéves segélycsomag volumene 12,5 milliárd euró.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háború utáni helyreállítási terve impozáns. 2032-ig szeretnék megduplázni a gazdaság méretét, de ehhez 4,5 millió munkavállaló és vállalkozó hiányzik. Ezt részben visszatérő menekültekkel, részben "külföldi tehetségekkel" pótolnák.

Az ukrán kormány most olyan ösztönzőkön dolgozik, amelyek a menekült nők munkaerőpiacra való visszajuttatását célozzák. Ennek érdekében módosítanák a munkatörvénykönyvet, megszüntetnék a nemek közötti bérszakadékot, a katonák házastársai pedig tőkeinjekciót kapnának a vállalkozásindításhoz.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.