A gazdák rendőri provokációtól tartanak a holnapi tüntetésen

Matus Tibor 2018. június 18., 11:00

Harmadik tüntetésükre készülnek a gazdák. Ezúttal az országos egységet még jobban kihangsúlyozva, két útvonalon vonulnak végig egész Szlovákián, hogy felhívják az agrártárca figyelmét: nem csak a nagygazdaságok léteznek.

Fotó: TASR

Eközben az agrárminisztérium a jövő időszak csökkenő mezőgazdasági támogatásait próbálja Brüsszelben elviselhetővé tenni. A tárca elsősorban a mezőgazdasági területek négyötödén gazdálkodó nagybirtokok érdekeit sértő területalapú támogatások maximalizálását akarja "megfúrni". Hogy Brüsszelben ne csak ez az egyoldalú kép alakuljon ki Szlovákia agráriumáról, Csáky Pál (MKP) EP-képviselő meghívására megszólalhat az Európai Parlamentben az Élő Vidék Gazda Platform, a kisebb gazdaságok hangja is. Minderről Pikáli Róbertet, a csallóközi gazdákat tömörítő Élő Vidék Gazda Platform egyik szóvivőjét kérdeztük.

Mennyiben tér el a harmadik traktoros tüntetésük az eddigiektől?

Az újdonságot úgy lehetne megfogalmazni, hogy az egész ország gazdái megmozdulnak, a keleti régióktól egész Pozsonyig.  Hétfőn Kelet-Szlovákiából indulnak a traktorok, fokozatosan csatlakoznak hozzájuk a különböző régiók gazdái és a tervek szerint kedden vonulnak be Pozsonyba.

Ezek szerint a csallóközi gazdák is kedden csatlakoznak a menethez. Reményeik szerint mennyi traktor érkezik Pozsonyba?

Igen, kedden, mert a traktoroknak egy kicsit eltart, míg ideérnek keletről. Egyelőre nem szívesen mondanék számokat, annyit tudunk, hogy keletről mintegy hatvanöten vágnak neki az útnak, a csallóközi régióból mintegy száz-százötven járműre számítunk, de természetesen várjuk, hogy a többi régióból is csatlakozzanak a gazdák.

A múltkori megmozdulásukkal sem sikerült találkozót kieszközölni a miniszter asszonnyal?

Csak a félresikerült kassai találkozó jött létre április 27-én. Azóta nem tartotta szükségesnek a miniszter asszony, hogy konkrét és valós megoldásokat találjon problémáinkra. Az Élő Vidék képviselőivel május végén mégis csak találkozott, ahol egyáltalán nem úgy tűnt, hogy komolyan akarna foglalkozni követeléseinkkel, főleg a fiatal gazdák problémáival. A jelenlévő egy-két szlovák parlamenti képviselő ígéretet tett arra, hogy a hibás és gondokat okozó földtörvénnyel foglalkozni fognak a mostani és egyben a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésen, módosításokat eszközölnek a törvényben, de ez egyelőre nem valósult meg. Félő, hogy csak az időt akarják húzni aratásig, mert utána a gazdák nem mehetnek el a földekről. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ismét traktoros tüntetést szervezünk.

A követelések nem változtak?

Az a 18 pont, amit a kiadott felhívásunkban, kiáltványunkban megfogalmaztunk Kassán, azok továbbra is érvényesek.

Kedden a platform képviselői Brüsszelben mutatják be a petíciójukat. Mit szeretnének elérni az Európai Parlamentben?

Ketten megyünk egy kollégámmal az Élő Vidék Gazda Platform képviseletében. Brüsszelben a parlament petíciós bizottságának elnöke fogad minket, illetve Csáky Pál, aki a petíciós bizottság alelnöke. Egy beadványt készítettünk a bizottság számára, és reméljük, meg tudjuk győzni a bizottság tagjait, hogy foglalkozzanak gondjainkkal.  Azt szeretnénk elérni, hogy Brüsszel felől is fejtsenek ki politikai nyomást a minisztériumra, hogy végre elkezdjenek foglalkozni az általunk felvetett problémákkal.

Milyen kérdésekben kellene megváltoztatnia az agrárminisztériumnak az eddigi hozzáállását?

Több a megoldatlan kérdés, elsősorban a földhasználat körül. Lehetőséghez kell juttatni a fiatal gazdákat, a kisebb termelőket, újra kellene szabályozni a földvásárlás feltételeit. A legégetőbb gond viszont az a vita, amit a pótföldek használatának újraszabályozásával indított el a minisztérium. Pontosan a pótföld-használat világított rá arra a tényre, hogy a nagy tőkeerős agrárvállalkozások gyakran nem tiszta eszközökkel szerzik meg a megélhetést nyújtó földet a kisebb gazdáktól. A kisebb termelőknek nincs esélyük a nagyokkal szemben, és ehhez sajnos a minisztérium mellett további állami szervek is asszisztálnak. A legfontosabb kérésünk, hogy garantálják a jelenleg használatban lévő pótföldeken való gazdálkodásunkat mindaddig, amíg nem lép érvénybe a földrendezési törvény.

Talán nem tévedünk, ha kijelentjük: mozgalmas napok elé néz Ön is, akárcsak az Élő Vidék Gazda Platform.

Bízom benne, hogy sikerrel járunk Brüsszelben, és a kétnapos traktoros felvonulás is méltóságteljes és nem utolsósorban hatásos lesz. Tudom, hogy nem a gazdákon múlik a tüntetés zavartalan lefolyása. De félő hogy mégsem lesz békés. Vannak ugyanis olyan értesüléseink, hogy a karhatalom részéről provokációk várhatóak. Ezért kérünk minden gazdát és egyben a jó érzésű embereket, hogy ne engedjenek a provokátoroknak és mindenben a törvényeket betartva cselekedjenek.

0 HOZZÁSZÓLÁS