A divat világában

Subovics Mónika 2019. május 11., 16:20

Kiss Kósa Annamária vállalkozása 15 éve működik. 2010-ben végzett a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Színháztudományi Karán mint díszlet-, jelmez- és látványtervező.

Az egyetemi évek alatt két éven keresztül volt a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola divattervezői szakának, valamint a Budapesti Képzőművészeti Egyetem látványtervezői szakának alkalmi hallgatója. Ezt követően színházi díszlet-, látvány- és jelmeztervezéssel, illetve kivitelezéssel, saját készítésű jelmezek kölcsönzésével, továbbá egyedi ruhák tervezésével és készítésével foglalkozott.

2009 óta munkásságát saját, védett márkanév – KOKA – fémjelzi. A KOKA márka alatt felnőtt- és gyermekruhák is készülnek. Annamária ezenfelül rendezvények, divatbemutatók és szépségversenyek szervezésében (pl. Felvidék Szépe 2016, 2017) is jártas.

A KOKA márkanevet az egyediség, a dinamizmus és a letisztult formák jellemzik, különös hangsúlyt fektetve a minőségre. A ruhák többsége a minimalista stílusirányzatot képviseli – a fekete kombinációi kontrasztszínekkel, a felesleges csillogás kerülése mellett. A szabásminta az, amivel újat hoz a tervező. 

Honnan indult a vállalkozásod és hol tart most?

A kezdetleges műhelyemet a saját szobámban alakítottam ki – az íróasztalon varrtam és a padlón szabtam. Később a családi házunk mellé egy helyes kis műhelyt alakítottunk ki. Budapestre költözésem után pedig egy nagypolgári lakást béreltünk több művésszel együtt, ami műhelyként és showroomként is funkcionált.

Mi számít a legnagyobb vállalkozói sikerednek, milyen út vezetett ennek eléréséhez?

Minden egyes kollekció bemutatását vagy akár egy alkalmi ruha elkészítését sikerként élem meg. Sok időt, munkát fektetek minden egyes ruhámba, és a pozitív visszajelzések visznek előre.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogyan oldod meg őket?

Jelenleg számomra a legnagyobb nehézséget az időm beosztása, annak hiánya és leküzdése okozza. Két gyermek mellett teljesen át kellett szerveznem a munkanapjaimat, és sokkal jobban be kell tartanom a kitűzött feladatok elvégzésének időtartamát.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozói életben?

Én a munkámat szeretem és azt, hogy önmagamat adhatom. Én osztom be a munkámat, az időmet, én választom meg, mikor, mit és hogy csináljak. A szabadságérzet nagyon fontos ahhoz, hogy alkotni tudjak.

Mi a jövőképed a vállalkozásodat illetően?

Fejlődni, tanulni, terjeszkedni. Hatalmas terveim vannak, amelyek felé már évek óta szépen, lassan haladok. A márkám terjesztése, kiépítése és az egyedi termékek mellett a kisszériás gyártás és webshopos értékesítés a jelenleg kitűzött cél.

0 HOZZÁSZÓLÁS