2020. május 29., 18:43

Vonzóbbá váltak a felújított óvodák Nógrádban

Ragyolcon, Bénán és Fülekpüspökiben a Kárpát- medencei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően a tavalyi év során megújultak az óvodák. Utánajártunk, vonzóbbá váltak-e a szülők számára a felújított intézmények.

Fotó: Fülekpüspöki archívum
A néphagyományok mentén

A bénai óvodát tavaly 24, idén 22 magyar gyermek látogatja. Az eddigi beíratási adatok szerint egyelőre 3 jelentkező van az intézménybe, de az igazgatónő szerint ez a szám még nőni fog, és vélhetően szeptembertől teljes kapacitással, vagyis 24 fős létszámmal nyit újra az óvoda. A koronavírus-járvány miatt ugyanis jelenleg zárva tart, és ez júniustól sem változik, ahogyan az alapiskola esetében sem.

Az óvoda fő profilja a gyerekközpontúság, mondja Csányi Ildikó, a Bénai Alapiskola és Óvoda igazgatónője.

Fontosnak tartják a néphagyományok és az identitás megőrzését, továbbadását, amit a magyar mesevilág, népzene, néptánc, mondókák, versek és gyermekjátékok segítségével közvetítenek a gyerekek felé.

„Azon vagyunk, hogy minél több kultúrműsort rendezzünk, hisz a gyermekek révén elérjük a szülőket, nagyszülőket is. Ezen kívül színház- és várlátogatásokat szervezünk, évente többször hívunk mesemondókat, jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli óvodákkal, iskolákkal egyaránt. A gyermekeket a természet szeretetére, az állat-és növényvilág tiszteletére neveljük. Igyekszünk őket megismertetni a falusi értékekkel” - magyarázza.

Az épületben korábban gondot okozott a beázás és a magas rezsiköltség, emiatt a téli időszakban a napközi épületébe költöztek az ovisok és csak tavasszal tértek vissza.

A magyar kormány támogatásának köszönhetően azonban tavaly sikerült hőszigetelt tetőszerkezetet kiépíteni, lecserélték a nyílászárókat, valamint elkezdődött az épület hőszigetelése is. Az önkormányzat saját forrásokat is bevont a fejlesztésbe.

Ennek köszönhetően megújultak a belső terek és a szociális helyiségek. Ezáltal a szülők számára is vonzóbbá vált az intézmény. 

bénai ovisok
Ragyolci mesepalota

Ragyolcon a községben található régi kastélyépület ad otthont a kétosztályos óvodának, ahol 40 gyermek találhat második otthonra. Az óvoda jelenleg két csoporttal és 42 gyermekkel működik. A Mackó csoport magyar, a Katica pedig szlovák tanítási nyelvű.

Szerencsére nagy az érdeklődés a szülők részéről, előfordul, hogy túljelentkezés miatt néhány gyermeket a helyhiány miatt vissza kell utasítanunk. Mindkét osztályban 20-20 gyermeket tudunk fogadni, akikkel 2-2 szakképzett pedagógus foglalkozik. Idén összesen 10 kisgyermeket írattak be szüleik az intézményünkbe. Ez a szám fele-fele arányban oszlik meg a két csoport között”

- mondta Tóth Orsolya, a Ragyolci Alapiskola és Óvoda igazgatónője, aki az intézmény előnyei mellett említi, hogy szépen felújított, korszerű épületben várják a gyerekeket, és ezt a szülők is értékelik. Óvodaprogramjuk a Tudomka, amelyben a hangsúlyt a néphagyományok ápolására, az egészségre való nevelésre és a multikulturális nevelésre helyezik.  

„Gyakran szervezünk közös programokat az alapiskolával. Mesedélutánokon, meseelőadásokon vesznek részt óvodásaink is, hiszen számukra a mesék varázslatos világa jelenti a személyiségfejlődés, a szókincsfejlődés alapjait, és az anyanyelv iránti szeretet kialakulását, megerősítését. Fontos számunkra a családias nevelés, egymás tisztelete, elfogadása, illetve az iskolára való felkészítés”- tette hozzá az igazgatónő.

A Ragyolci Alapiskola és Óvoda június 1-jétől ismét megnyitja kapuit. Az alapiskola 1-5. évfolyamába a 80 magyar kisdiákból 75-en térnek vissza az iskolapadba. Az oviban pedig 13-13 fős csoportokkal nyitnak újra.

„A szülők részéről volt igény az újranyitásra, és a pedagógusok is örömmel veszik a bizalmat. Ez a hónap kicsit a visszaszoktatásról, az ismétlésről, a készségek elsajátításáról fog szólni, hogy szeptemberben gördülékenyebb legyen a tanévkezdés”- zárta az igazgatónő.

ragyolci ovisok
A természetközeli óvoda

Fülekpüspökiben a 80-as évektől az alapiskolával egy épületben üzemel az óvoda. Jelenleg egy heterogén magyar osztállyal működik, amit 12 kisgyermek látogat. Néhány évvel ezelőtt önerőből megvalósult az alapiskola és óvoda épületének felújítása, így korszerű, technikailag is felszerelt intézménybe csöppenhetnek a lurkók.

Idén 5 gyermeket írattak be szüleik az óvodába, de az igazgatónő elmondása szerint, vélhetően ez a szám év közben még megduplázódhat.

Az óvoda pedagógiai programja a környezettudatos nevelés, amit nagyon fontosnak tartok, hiszen már kisgyermek kortól feladatunk felkelteni a gyerekek figyelmét a körülöttünk lévő természetre, növényekre, állatokra egyaránt. Viszont, ami személyemhez leginkább közel áll, azok a népi gyermekjátékok. Elengedhetetlen, hogy a gyermek ismerje a magyar népmeséket, népdalokat, népi játékokat, hogy tudatosuljon benne magyar identitása, hazaszeretete. Miközben ezek által fejlődik szellemi képessége, mozgása, szókincse, kreativitása, gondolkodása, egyensúlyérzéke. Népi gyermekjáték kincsünk olyan gazdag és könnyen elérhető, hogy kínálja magát a gyermekek fejlesztéséhez”- nyilatkozta Agócs Katalin, újonnan megválasztott igazgatónő, hozzátéve: fő célja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az óvodában.

Az intézményben az oktató-nevelő tevékenység magyar nyelven folyik, emellett biztosítják az államnyelv oktatását is, amit minden nap beiktatnak a játékos programok közé. Az óvoda vezetése a kötelező zárva tartás idején is tartotta a kapcsolatot a szülőkkel és a gyermekekkel.

Online feladatokat küldtem minden nap egy adott témával kapcsolatosan. Hol verset, hol mondókát, hol játékot. Segítettük a szülőket abban, hogy például a kertészkedéssel kapcsolatosan mit lehet a gyerekekkel közösen végezni, hogyan segíthetnek a háztartással kapcsolatos teendőkben, hogy tudják az esetleges konfliktust kezelni és hasonlók. A szülők és az ovisok részéről egyaránt pozitív visszajelzést kaptunk”

- avatott be Katalin.

A fülekpüspöki óvoda szintén csak a júniusi hónapban tart nyitva, ezt követően szeptembertől várják újra a gyerekeket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.