2023. december 12., 15:25

Végre érezhetően növekednek az oktatásra fordított kiadások

2024-ben az elmúlt évtizedet figyelve a leggyorsabban nőnek az állami oktatásra fordított kiadások. Tomáš Drucker oktatási miniszter szerint az állami költségvetés figyelembe veszi azokat a kulcsfontosságú projekteket, amelyek célja az oktatás minőségének javítása az iskolák minden szintjén.

Tomas Drucker
Tomáš Drucker a gyerekek szellemi egészségére is kiemelt figyelmet fordítana
Fotó: TASR

Ezek között szerepel a tanulókat támogató intézkedések finanszírozása, a tanárok és a szakmunkások bérkiadásainak évről évre történő növekedésének biztosítása, egyes régiók tanárhiányának megoldása, valamint az egyetemekkel kötött teljesítményszerződések bevezetése. 

Az oktatási tárca kiadásai éves szinten 669 millió euróval 4,029 milliárd euróra nőnek. Ez csaknem 20 százalékos nominális növekedést jelent a 2023-as költségvetéshez képest. A különböző további források hozzáadásával jövőre a minisztériumnak összesen 4,287 milliárd euró áll majd a rendelkezésére.

„Nemzeti tragédiának minősítettem a szlovákiai oktatás színvonalát. Ha meg akarjuk oldani, az oktatásnak nemcsak szavakban, hanem tettekben is társadalmi prioritássá kell válnia. A 2024-es költségvetési javaslat az első lépés annak érdekében, hogy az oktatásban végbemenő változások valódi eredményeket hozzanak” – hangsúlyozta Drucker.

Szerinte az oktatási tárca 2024-es költségvetése nem tökéletes, de az államháztartás szükséges konszolidációját is figyelembe véve "kielégítőnek" nevezte.

A regionális oktatás finanszírozása terén a kormány költségvetési tervezete figyelembe veszi a 2023 szeptemberétől a pedagógusok és szakdolgozók bérének valorizációjának hatását, a tanulókat támogató intézkedések finanszírozását, az iskolai energiaköltségek növekedését, ill. magasabb állami hozzájárulást a tankönyvvásárláshoz. 2024-ben újdonság lesz az oktatói és szakdolgozói állomány regionális díjazásának finanszírozási mechanizmusának bevezetése (60 millió euró), melynek célja egyes régiókban és kiválasztott jóváhagyásokban a pedagógushiány megoldása.

A felsőoktatás finanszírozásában a legnagyobb változás az állami egyetemekkel kötött teljesítményszerződések bevezetése lesz. Céljuk a finanszírozásra való fokozatos átállás az egyes iskolák teljesítménye és eredményeinek minősége alapján. 2024-ben 47,3 millió eurót különítenek el teljesítményszerződésekre, amelyet az egyetemek pluszban kapnak meg. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.