Újra az iskolapadban - a diákok számára gondot okoz az átállás

2021. április 21., 14:47
ma7 Hajtman Gábor

Mint ismeretes, a felső tagozatok nyolcadik és kilencedik osztályai visszatértek az iskolapadba, s hacsak addig nem változik a helyzet, jövő héttől az összes többi évfolyam is újra járhat iskolába. A visszatérés nem egyszerű, ezt több iskolaigazgató is megerősítette. 

Fotó: unsplash.com

Az egyik pozsonyi alapiskola igazgatónője elmondta, nagy élmény volt újra látni a nyolcadikos és kilencedikes diákokat. Figyelmeztette őket arra, hogy ne vigyék túlzásba az ölelgetéseket.

Ezek az osztályok ősz óta zárva voltak, ezért nem csodálkozik azon, hogy sokan nehezen élték meg ezt az időszakot, sok diák lett depressziós.

Jövő héttől már a többi felső tagozatos diák is visszatérhet, de csak azokban a járásokban, ahol a covid-automata alapján kedvezőek a feltételek.

A tanárok legalább két hétig nem feleltethetnek és nem írathatnak a diákokkal dolgozatokat.

Nem lesz egyszerű a tanároknak, hiszen a diákok számára akár lelki segítséget is kell nyújtaniuk,

ugyanis a bezártság alatt nagyon sok diák lelki megpróbáltatásokon ment keresztül.

Az egyik kilencéves kislány egy gölnicbányai alapiskolában azt mesélte el, mennyire nehezen élte meg azt, hogy az apukáját elveszítette koronavírusban. A tanároknak arra is fel kell készülniük, hogy az ilyen helyzeteket megoldják, mert a gyerekeknek nem volt egyszerű ez az időszak, sokan nem tudták feldolgozni a veszteségeket.

A diákoknak szintén meg kell szokniuk az átállást.

A gölnicbányai alapiskola igazgatónője elmondta, a gyerekek már nem otthon vannak, ahol kedvük szerint kimehetnek a konyhába tízóraiért, fel kell venniük a hagyományos tantermi oktatás menetét. Az igazgatónő azt tanácsolta a diákoknak, hogy menjenek időben lefeküdni és jól reggelizzenek meg.

Az is kiderült, hogy

a diákok mintha elfelejtették volna pozitív tulajdonságaikat, nagyon sokuknak negatív az önképe.

Az igazgatónő szerint ez főleg a kilencedikes diákoknál fordul elő, a pubertáskorban nincsenek megelégedve magukkal. 

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) elmondta,

a cseh és az osztrák minta alapján a gyerekeket egy héten legalább kétszer letesztelik az iskolákban.

Arról, hogy miért nem lesz megvalósítva a gargalizálos tesztelés, Gröhling annyit mondott, hogy ezt minden iskola maga választja meg, így például a gölnyicbányai iskola a klasszikus antigéntesztelést választotta. A gargalilázós tesztelés egyébként sokkal pontosabb, mert PCR mintavétel alapján történik.

Kövesse facebook oldalunkat is!