2022. augusztus 4., 19:01

Új kollégiumot kap a nagymegyeri kereskedelmi akadémia

Nagyszombat egye megkezdte az új, korszerű kollégium építését a dunaszerdahelyijárásbeli Nagymegyeren, a kereskedelmi akadémia területén. Az alapkövet a fenntartó, a város és az iskola képviselői tették le. A megyei költségvetésből 884 ezer eurót különítettek el az építkezésre.

alapkőletétel
Fotó: TASR/AP

„Az új, korszerű kollégiumot kilenc hónapon belül birtokba vehetik a diákok" - tájékoztatott Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Két emeleten kétágyas szobákat és négyszemélyes lakóegységeket alakítanak ki. Jelenleg bontják a régi kollégium épületét, amely már régóta nem felelt meg a követelményeknek.

Az új épületben padlófűtés lesz, a tetőre tíz napelemet szerelnek, amelyeket elsősorban vízmelegítésre fognak használni.

Berényi József, a megye alelnöke azt mondta, reméli, ez a színvonalas diákszálló is hozzájárul majd ahhoz, hogy több diák válassza ezt a középiskolát. „A nagymegyeri kereskedelmi akadémián nemcsak helyi vagy környékbeli gyerekek tanulnak, sokan járnak ide az Érsekújvári és a Lévai járásból, sőt, az ország távolabbi részeiből is, mert nem sok ilyen irányultságú, kétnyelvű iskola van Szlovákiában" - mondta. Szükség van a kollégiumra, hogy az iskola be tudja tölteni ezt a szerepet.

A kereskedelmi akadémia kollégiuma mostanáig két épületben működött. Eredetileg átmeneti megoldásnak tervezték, de hét év helyett negyven évig használták. Alžbeta Horváthová, az iskola igazgatója ezt mondta, ennek ellenére igyekeztek megfelelő körülményeket kialakítani a gyerekeknek. „Az iskola és a fenntartó célja a fejlődés, amihez ez a jelentős beruházás mindenképpen hozzájárul" - fogalmazott az igazgatónő.

1978/1979-es tanévben nyílt meg Nagymegyeren a két tannyelvű közgazdasági szakközépiskola. Az 1990/1991-es tanévtől kereskedelmi akadémia néven működik. Szlovák és magyar nyelven folyik itt az oktatás.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.