2022. március 14., 07:47

Új eszközök a modern oktatásban

Itt állunk az iskolai reform „árnyékában”. Mindenki tisztában van azzal, hogy a régi tematikus tervek és frontális módszerek szerint már egyre nehézkesebb az oktatás. A 21. század diákjának interakcióra, dinamikára, a valós életben reálisan is használható tudásra van szüksége.

modern eszközök az oktatásban
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
A vezekényi kisiskolások szeretnek tanulni

Szerencsére a tanárok egyre több színvonalas, jól kidolgozott didaktikai segédeszközből válogathatnak. A felvidéki magyar iskolák is rengeteg jó módszertani csomagból választhatnak. Azt viszont tudatosítani kell, hogy a játékos, interaktív oktatást elősegítő eszközöket anyagi okokból nem mindegyik iskola engedheti meg magának.

Nagyrészt a fenntartó hajlandóságán és a pedagógusok kreativitásán, energiáján múlik, meddig tudnak egy intézményben elmenni egy-egy tanítási óra, iskolai képzés és fejlesztés színesebbé tételéhez.

Ezt igazolja vissza a pozsonyvezekényi kisiskola igazgatója és szeretett pedagógusa, Karácsony Ildikó is, aki szívesen fogad az osztályában. 

Szeretjük a matematikát

A vezekényi iskolások azonnal körbevesznek, és egyszerre kezdik el mondani, hogy nekik a matematika a kedvenc órájuk, nagyon sokat játszanak az interaktív táblánál és azokkal a kártyákkal, amelyek nemrég kerültek az iskolába. Látni a gyerekeken, hogy nem csak azért tanulnak, mert muszáj, az iskolában megkapják az igazi belső motivációt is. Ennek egyik fontos eleme a játék. Karácsony Ildikó előhúzza a közelmúltban piacra került matematikai önkorrekciós kártyákat. Az ABCedu különösen izgalmas kártyajáték füzetét magyar nyelvre is lefordíttatták. Az autokorrekciós kártyák lehetővé teszik az alapiskolák alsó tagozatán a matematika tananyag játékos formában történő rögzítését és gyakorlását. A feladatok megoldásakor, életkorhoz igazodva, nagymértékben használják a szemléltetést. Míg Ildikóval és a kisiskola egyetlen elsős kisdiákjával a kártyákat nézegetjük, a többi gyermek az interaktív táblán matematikai és logikai feladatokat old meg nagy vigadalom közepette.

modern eszközök az oktatásban
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A matematika is lehet izgalmas

Játszanak, észre sem veszik, hogy kulcskompetenciáik és matematikai ismereteik is fejlődnek, miközben egymással versengve gyakorolják például az összeadás és a kivonás automatizálását.

Karácsony Ildikó elárulja, nagyon szívesen vásárolnak különféle játékokat, jól bevált didaktikai segédeszközöket, programokat, de kisiskola lévén jól meg kell gondolni, mire költenek. 

Szlovákul másképpen

A felvidéki magyar iskolákban mindig nagy kérdés a szlovák nyelv oktatása. Nagyon sok pedagógus nem tud azonosulni a jelenleg szinte monopolhelyzetet élvező Ypsilon tankönyvvel, de szerencsére a közelmúltban több új tankönyv, módszertani anyag látott napvilágot. Ilyen például az oktatásügyi minisztérium megrendelésének köszönhetően létrejött, ingyenesen használható Slovenčina inak segédeszközcsomag, amely az óvodás kortól az alapiskola felső tagozatáig játékosan mélyíti el a diákok nyelvtudását.

modern eszközök az oktatásban
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Karácsony Ildikó megmutatja az iskola kincseit

A Slovenčina inak feladatlapjait, képanyagait, szókártyáit gyakorló pedagógusok rakták össze, és saját diákjaikon, gyerekeiken próbálták ki.

 –  Nem egy új koncepcióról, hanem az érvényben lévő állami oktatási programhoz tankönyvtől függetlenül kapcsolódó segédeszköztárról van szó, amelynek elemeit a pedagógusok saját döntésük alapján, tanulócsoportjuk képességeit és igényeit figyelembe véve alkalmazhatnak – magyarázza Pálinkáš Mária, a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ oktatója, aki a Slovenčina inak csomag harmadikosoknak és negyedikeseknek szánt segédeszközeit dolgozta ki. A kiindulószövegekkel klasszikus élethelyzeteket „szimuláltak” abban bízva, hogy ennek köszönhetően egy hasonló, de „éles” helyzetben a tanulók sokkal bátrabban tudnak majd szlovákul megnyilvánulni. 

– Ugyanakkor nem gondoljuk azt, hogy az általunk létrehozott eszközök mindenkinek megfelelnek, de örülünk annak, hogy az utóbbi időben több új lehetőség is megjelent a szlovák nyelv és irodalom tanításának segítésére, így végre van lehetősége a pedagógusnak válogatni, szem előtt tartva az általa tanított gyerekek igényeit – jegyzi meg Pálinkáš Mária, akinek gyakorló pedagógusként is szívügye a szlovák nyelv oktatása a magyar iskolákban.

–  A tanításnál soha nem ragaszkodtam a tankönyv szövegeihez. Amelyik nem tetszett, azt bátran lecseréltem egy másikra, ha nem találtam, írtam helyette. A módszertani központban szerzett tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy az aktuális általános helyzet a szlovák nyelv és irodalom tantárgy tanításában korántsem „rózsás”

– teszi hozzá a szakember. 

Több sebből vérzik…

Szőköl István, a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ vezetője is megerősíti, nagyon jó az, hogy egyre több konkurenciaképes tankönyvcsalád jelenik meg a piacon. Ilyen például a Szkabela–Bóna-féle tankönyvek, vagy a Bakos Adri által megírt Zábavná slovenčina termékcsalád. Ezeknél azonban még hozzá kell tenni, hogy akkor lesznek igazán konkurenciaképesek, ha le tudják fedni legalább az alsó tagozat összes osztályát. Szőköl István sikerként könyveli el, hogy központjuk szinte összes képzése magyar nyelvű lehet, a tanárok is vizsgázhatnak magyarul. Egyedül az atesztációs vizsga kivétel, mert állami szintű képzésként szerepel, viszont talán ebben a kérdésben is láthatunk majd új irányelveket – árulja el. Hozzáteszi, nagy szükség van a pedagógusok módszertani ötlettárának folyamatos újítására is, hiszen a mai gyerekeket már nem lehet nyelvtani-fordító módszerrel, frontális formában oktatni.

A szlovák oktatás terén Szőköl István rámutat egy kulcsfontosságú dologra: olyan tanárok tanítsák ezt a tantárgyat, akik magabiztosan használják a szlovák nyelvet, hogy a tanulók megfelelő mintát kapjanak a helyes nyelvhasználatra.

 – Sajnos a mérések és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor az alsó tagozatos tanárok sem tudják jól a szlovák nyelvet. Lehet itt azt mondani, hogy akkor miért engedi ki őket az egyetem. De én visszakérdezek, hogyan engedi el őket érettségivel a középiskola? S hozzáteszem, sajnos, az egész oktatási rendszerrel gond van, s ezen szeretnénk segíteni – jegyezte meg a központ igazgatója, Szőköl István.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/10. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.