2021. április 30., 13:22

Több mint fél év kihagyás után újra becsengetnek néhány középiskolában

A Covid-automata értelmében a rózsaszín besorolású járásokban már kinyithatnak a középiskolák is. A jövő hétfőtől, május 3-tól ebbe a kategóriába kerül a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás is, vagyis a legmagyarabb régióinkban újraindulhat a jelenléti oktatás a gimnáziumokban és szakközépiskolákban. Az érintett oktatási intézmények már teljes gőzzel készülnek az újranyitásra. Az első napok az adaptációról, vagyis a visszaszokásról fognak szólni, a diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy dolgozatírás és feleltetés vár rájuk.

iskolanyitás
Fotó: TASR
Laza két héttel indít a Selye gimi

„Május 3-án felvételi lesz az iskolánkban, ezért diákjaink csak kedden, május 4-én ülnek vissza az iskolapadokba, mert a felvételikor rendkívül szigorú közegészségügyi előírásokat kell betartani. A felvételiztetést úgy oldjuk meg, hogy a 120 jelentkezőt 13 osztályba osztjuk szét, 8-9 diák lesz egy-egy osztályban. Sem a felvételiző diákoknak, sem pedig az iskola diákjainak nem lesz szükségük negatív teszteredményre, mivel a rózsaszín és piros járásokban erre, a rendelet értelmében, nincs szükség”– tájékoztatja portálunkat Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója.

A negyedikes diákok számára tulajdonképen már véget ért a tanítás, május 19-én megkapják az átlagolt jegyeket, és eldönthetik, hogy elfogadják-e azokat vagy sem.

Ha értettségi nem is lesz, a ballagást szeretnék megtartani június 30-án, bízva abban, hogy addigra a járványhelyzet ezt megengedi.

Az iskola 42 pedagógusa közül 37-en már megkapták a koronavírus elleni védőoltást, a többiek egészségi okok miatt nem vették még fel az oltást, de ezt a közeljövőben pótolják.

Andruskó Imre fel van készülve arra is, hogy a diákok visszatértével együtt járhat, hogy esetleg egy-egy osztály karanténba kerül. Elég, ha csupán egy diák pozitív az osztályban, s akkor az egész osztályra karantén vár. Az ilyen helyzetek minimalizálása érdekében fokozottan odafigyelnek a szigorú szabályok betartására, a fertőtlenítésre.

A diákok többet lesznek a szabad levegőn is, a nagy udvar ezt lehetővé is teszi. A szájmaszkot nemcsak az osztályteremben, hanem a szabadban is viselik, hiszen az 5 méteres távolság betartatása gyakorlatilag lehetetlen. 

Pedagógusgárdánk úgy döntött, hogy az első két hét a visszaszokásról fog szólni. Nem lesz feletetés, dolgozatírás. Vagy ha valamilyen tudásszint-felmérőre sor is kerül, csak az egyes osztályzatot írhatja be a tanár, rosszabbat nem. Naponta többször kisebb beszélgetéseket szervezünk, hogy oldjuk a feszültséget, a görcsöket és az iskolapszichológusunk is segít. Laza két hetet tervezünk, mert tudjuk, hogy a hosszú bezártságot nagyon megszenvedték a fiatalok, elszoktak a napi rezsimtől, a koránkeléstől, a számonkéréstől”

– avat bele abba, mi vár a visszatérő diákokra a következő napokban.

Ami pedig a jövőt illeti, bíznak abban, hogy szeptember 2-án elindulhat a rendes tanév. Ha a járvány ezt mégis keresztülhúzná, fel vannak készülve az online oktatásra, még ha az nem is olyan effektív, mint a jelenléti. Legnagyobb hátránya, hogy a diákok nincsenek közösségben, ami pszichésen igencsak megviseli őket.

„Ha kimaradnak a fontos pillanatok, mint a szalagavató, a ballagás vagy az érettségi, de ilyen a diáknap is, akkor valami végleg elveszett, azt már pótolni nem lehet. Ezért is fontos, hogy a diák iskolába járjon” – teszi hozzá az igazgató.

A szakmai gyakorlat biztosítása lesz a legnagyobb kihívás

Szabó László, a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és a Középfokú Sportiskola iskola igazgatója portálunknak elmondta, nagyon várják már a nyitást, hiszen az elmúlt hónapok online oktatása bizonyította, a személyes találkozást semmivel sem lehet pótolni. Teljes mértékben felkészültek a diákok fogadásra.

Ami kicsit meglepett bennünket, hogy tegnap kaptuk, a hírt, miszerint a diákoknak nem kell negatív tesztet felmutatniuk a belépéskor. Nagy vonzáskörzetű iskola vagyunk, az ország minden területéről vannak diákjaink, egy fokkal nagyobb biztonságban tudnánk őket és a pedagógusokat is, ha lenne teszteredmény. Beindul az élet, nagy tömeg fog összegyűlni nemcsak az iskolákban, de például a buszokon és vonatokon is, vagyis a fertőzésveszély is megnő”

– meséli.

A több mint 400 diákot oktató intézményben is változik némileg a tanítás menete. Nem lesz nyolc tanítási óra, hanem délután egy órakor befejeződik az oktatás. A nevelési tantárgyakat csökkentették, a testnevelés órák elmaradnak, a sportiskolában sem lesz edzés. Remélik, idővel ezek megtartására lesz mód.

S hogy mi a helyzet a gyakorlati oktatással? Lehet azt pótolni, vagy csak részben?

Az igazgató szerint a farmergazdálkodás szakra járók vállalatoknál dolgoznak, vagyis terepen. Úgy fest, hogy a szabadban végzendő munkafolyamatokra fogadni fogják őket, ehhez azonban valószínűleg negatív teszteredményre is szükség lesz.

Az idegenforgalmi szakon és hotelakadémián viszont nagyobb gondok vannak. Ezt belsőleg, önerőből fog kelleni megoldani. Tankonyhánk van, a diákok teríteni is tudnak, de a kinti gyakorlat hiányozni fog, a szállodákban nem lesz módjuk szakmai gyakorlatot szerezni. Nagy örömmel tölt el, hogy végzős diákjaink remek szakdolgozatokat készítettek, amelyeket épp ma prezentálnak”

– tudjuk meg tőle.

Az iskolában egyébként megyei oltóközpont is működik, és a tanárok döntő többsége is megkapta már a koronavírus elleni védőoltást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.