2022. május 9., 18:47

Tanuljunk a szabadban!

Fárasztó dolog a tanulás. Különösen ilyenkor tavasszal, mert jó időben egyre nehezebb bent tartani a gyermekeket az osztályban. Nem véletlen, hogy egyre több iskolaudvaron kialakítottak már külső tantermeket, szabadtéri osztályokat, ahol jó idő esetén naponta legalább egy-egy órát a szabadban, jó levegőn tanulhatnak a gyermekek.

Tanulás a szabadban
Fotó: Nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola honlapja
A szabadtéri osztály avatása

A szabadban tanulás megvalósítható az iskolaudvaron, az iskolakertben, de akár az erdőben is. Sokkal élményszerűbbé válik az oktatás, ha a gyermekek saját szemükkel, tapintásukkal tapasztalják meg például a természet szépségeit egy biológiaórán.

Faültetés és méhészkedés

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában néhány éve adták át a tetszetős kinti tantermet, és ahogy azt Soóky Marián igazgatótól megtudtuk, néhány napja újra használatba vették.

Mivel reggel még hűvösebb van, általában a 4-5. órákat tartjuk odakint, délután pedig a napközisek veszik birtokba a terepet. Ahogy melegedni fog az idő, akár már reggeltől is itt tanulhatnak a gyerkőcök”

– mondja az igazgató, hozzátéve, nagy melegben még több időt töltenek a diákok az osztálytermeken kívül.

Az iskola bekapcsolódott a Szabadtéri osztály a lombok alatt, a Sakk a lombok alatt és most legutoljára pedig a Tanösvény a lombok alatt című projektbe, melynek köszönhetően Nagyszombat megyétől 5500 eurót nyertek egy tanösvény kialakításához. Az iskola környékén sok a fa, kialakult már belőlük egy liget. Ezek mellé a fák mellé fognak információs táblákat kihelyezni és tájékoztató tábla kerül ki az ottani élővilágról is.

Most várjuk annak a projektnek az eredményét, amelybe iskolánk, egy társuláson keresztül, szintén bekapcsolódott. Néhány méhkaptárral és méhcsaláddal egy kis méhészetet szeretnénk létrehozni az iskolaudvar egyik hátsó szegletében. Természetesen szakember felügyelete mellett”

– tudjuk meg tőle.

A megyeri iskolában mindig is nagy hangsúlyt fektettek a természetközelségre. Régebben volt konyhakertjük is. A virágos-Bartókos eseményük során 360 virágpalántát ültettek ki április végén, amit a diákok a technika órán gondoznak, de a pedellus is besegít.

Ezen kívül az elsős osztályok minden év szeptemberében kiültetnek egy fát, az elsősök fáját, amit aztán gondoznak. Ebből alakult ki a már említett liget.

Tanulás a szabadban
Fotó:  Nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola honlapja
Elsősök faültetése

Állatkertbe, farmokra, a Kis- és Nagy-Dunához egyaránt rendszeresen kijárnak a diákokkal. Épp most folyik az úszótanfolyam, kora tavasszal voltak sítúrán is és hamarosan erdei iskolába mennek a negyedikesek. Ezek a dolgok az elmúlt két évben a járvány miatt elmaradtak, éppen ezért most még a szokásosnál is nagyobb izgalommal várják.

Kisállatok az iskolában

Minden évben ősszel, az állatok világnapján a diákok bevihetik házi kedvencüket, kisállatukat a gellei iskolába.

Kutyák, macskák, agamák és mindenféle állatok, amit csak el lehet képzelni, érkeznek az iskolába. Ezzel is az a cél, hogy a gyermekeket az állatok és a természet szeretetére neveljük”

– tájékoztat Trencsík Anikó igazgató.

Tanulás a szabadban
Fotó:  Egyházgellei Alapiskola honlapja
Boldog kisállatgazdik

Épp most készítik elő az épület előtti részt, ahol virágoskert lesz, amit majd a gyermekek fognak gondozni. Pályáztak külső, szabadtéri tanterem kialakítására is, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Szerencsére az iskolaudvaron már jelenleg is van két olyan hely, ahol a gyermekek le is tudnak ülni. Egy két szabadabb órát itt is tudunk itt tartani. Főleg nyár elején, júniusban jöhet ez számításba, amikor már kevesebb a kötelesség, túl vannak a nehezén”

– teszi hozzá.

A környéken is nagyon sok természeti szépség található, ahová a nagyobb gyerekek sokszor kerékpárral mennek. A vajkai tanösvény is nagy élményt jelent, ami csónakázással van összekötve. Mesés ott a dunai táj és közel is van.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.