cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 9., 12:16

Talán megérjük, hogy öröm lesz iskolába járni…

Végre valami elindult az oktatás területén. Ideje volt már, hiszen a legutóbbi PISA eredmények is katasztrofálisak voltak, jelezve, valamit tenni kell, mert úgy lemaradunk a többi országhoz képest, hogy azt már sosem tudjuk behozni. A fejlődéshez pénz és új módszerek, másfajta tanítás szükséges. Idén lényegesen több anyagi forrás áll rendelkezésre és elstartolt az oktatási reform is. Talán néhány év múlva már láthatóak lesznek az eredmények is.

Iskola - tanulás
Fotó: pixabay.com

A kormány első száz napját általában egy kis mérlegvonás követi. Melyik miniszter hogyan teljesített, mit sikerült elérni röpke három hónap alatt... Tomáš Drucker oktatási miniszter is értékelt. Mindenképpen pozitív, hogy több forrás jut az oktatásra, a kutatásra, de a tárca nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az eddig meglehetősen elhanyagolt lelki egészségre is. Az alapiskolák komoly érdeklődést mutattak az oktatás változtatása iránt. Az egyetemekkel kötött teljesítményi szerződések biztosítják, hogy azok több anyagi forráshoz jussanak és növeljék az oktatás minőségét.

A tanulóknak, diákoknak, pedagógusoknak és tudósoknak nyugalmat, segítséget és támogatást ígértem. Menedzseri feladatom nem az, hogy minden hónapban bombasztikus ötleteket találjak ki, hanem végre olyan megoldásokat és eredményeket hozni, amelyekről eddig csak beszéltek Szlovákiában”

– hangsúlyozta a miniszter.

Az oktatásügy 2024-es költségvetése – az uniós támogatásoknak is köszönhetően – csaknem ötödével magasabb, mint az előző évben, ez pedig több sikeres projekt megvalósítását is lehetővé teszi. A felsőoktatási intézmények 122 millió euróval kapnak többet.

Idén szeptembertől már 422 alapiskola kezd tanítani az új módszer szerint. Ennek lényege, hogy kritikus gondolkodásra nevelje a jövő nemzedékeit, egyúttal lehetővé teszi, hogy minden diák a maga tempójában haladjon előre. Tulajdonképpen ez a személyre szabott oktatás, mely sokkal kevesebb stresszt jelent a gyermek és szülő számára egyaránt.

Lassúbb tempó, sok játékossággal

Ahogy arról portálunkon az iskolaév elején már írtunk, a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola egyike annak a negyven alapiskolának, ahol a mostani tanévtől, vagyis tavaly szeptembertől már az oktatási reform kívánalmai szerint tanítanak.

Várady Kornélia igazgató szerint iskolájukban már azelőtt is szívesen kísérleteztek és alkalmaztak új módszereket. Az első osztályokban eddig is játékos formában tanultak a kis nebulók. Fél év után egy kis értékelésre kértük.

Amit mi tapasztalunk, hogy minden egyes gyermeknek saját magához képest van elegendő ideje elmélyülten elsajátítani a tananyagot. A tanítónéni több részre is oszthatja az osztályt – húsz kiselsősünk van – és nem kell kétségbe esni, ha valamelyik gyermek az első év végére nem tanul meg rendesen írni és olvasni, hiszen ott van még rá a második évfolyam. Lassúbb a haladási ütem.

Természetesen ez rengeteg munkával jár, képzéseken, iskolalátogatásokon veszünk részt, tapasztalatot cserélünk. Iskolánkba is jönnek más kollégák, hogy megnézzék, mi hogyan tanítunk. Mindenki lelkes, kevesebb a stressz is a kisgyermekek számára. Személyre szóló szóbeli értékelést kaptak az elsőseink félévkor, tehát még az érdemjegyek miatt sem kellett izgulniuk” – osztja meg velünk tapasztalatait az igazgató.

iskola- tanulás
Fotó:  pixabay.com

Úgy veszi észre, hogy a szülők is pozitívan állnak a dolgokhoz, igaz, rengeteget kommunikálnak velük. Nekik sem kell amiatt stresszelniük, hogy rossz jegyet kap a gyermekük, netán bukás fenyegetné. Ehelyett látja, hogy halad és elfogadja azt, hogy ha esetleg többet kell otthon gyakorolni.

Iskolánk saját tanmenetet alakított ki, és év végéig derül ki, hogy azt tudjuk-e tartani, vagy pedig jövőre, amikor már a második első osztály kezd ezzel az új módszerrel, akkor egy kicsit változtatni kell. Nagyon képlékeny dologról van szó. A tananyag az adott, de hogy milyen módszerrel adja át a pedagógus, az már egyedi”

– teszi hozzá.

Várady Kornélia kérésünkre elmondja, hogy iskolájukban elsőben a kisbetűket veszik át a gyermekekkel, a nagybetűk majd másodikban kerülnek sorra. Mindig az átvett betűkből összeállított szövegeken gyakorolják az olvasást. A húsz kiselsősből 17-en már hiba nélkül olvasnak az adott betűkészletből.

„A pedagógus szárnyalhat, szabad kezet kap. Tarthat szabályos tanórákat, de ő maga szabhatja meg azt is, mikor tart szünetet. A legfontosabb változás az úgynevezett reggeli kör, amikor a gyerekek leülnek szépen körbe és megbeszélik, hogy mi történt az előző nap.

Utána következik egy mese, és valójában az összes aznapi feladat ehhez a meséhez kapcsolódik. A mese szövegéből indulunk ki, és ebből kapnak feladatot a gyerkőcök. Amikor például az a-betűt vették, akkor ezek az a-betűk felkerültek egy almafára is. Az volt a matematikai feladat, hogy annyi pöttyöt rajzoljanak, amennyi a-betű van a fán”

– szemlélteti az új módszerben rejlő lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.