2020. december 19., 19:12

Szükség van a magyar nővérképzésre!

Az érsekújvári Egészségügyi Szakközépiskola magyar pedagógusai szerint semmiképpen nem lenne szabad elveszíteni a magyar nyelvű képzést, hiszen már csak három egészségügyi középiskola maradt a Felvidéken, ahol magyar nyelvű képzés folyik. Az iskola vonzáskörzete tehát igen nagy.

 

Nagy a baj, hiszen az iskolában jelenleg csak a negyedik és a második évfolyamban van magyar osztály. Az okokról, a lehetőségekről és a jövőről Darina Karvajová igazgatót és Lukács Katalin tanárnőt kérdeztük.

Mi lehet az oka annak, hogy egyes években nem sikerül magyar osztályt nyitniuk?

Évfolyamonként három osztályt nyithatunk. A jelentkezéssel nincs gond. Minden évben jelentkeznek elegen, de mivel több helyre is be lehet adni a felvételi kérelmet, sajnos a diákok nagy része, főleg a kiváló tanulók más oktatási intézményt választanak. A legtöbbször az utolsó, kieső szlovák diáknak is sokkal több felvételi pontja van, mint a magyar diákok többségének. Ezzel korántsem azt mondom, hogy a magyar diákok nem lennének eléggé felkészültek, ez csak a hozzánk jelentkező szlovák diákok sokszorosan nagyobb létszámából adódik. Míg két 30-as létszámú szlovák osztály nyitása mindig adott, a magyar diákokból jóval kevesebb van. A nemzetiség nyelvén akár kisebb létszámú osztályok is nyílhatnának, minimálisan 17 tanulóval, de ez a létszám csak akkor lenne elfogadható, ha kevés diák jelentkezne az iskolába. Sajnos ezt a gazdasági érdekek felülírják, ezért vannak évek, amikor a magyar helyett vegyes osztályt tudunk nyitni – mondja az igazgató.

Mi lenne a megoldás?

Lukács Katalin, aki különösen felelősnek érzi magát a magyar osztályokért, elmondja, a legfontosabb teendő, hogy sikerüljön felkelteni a magyar alapiskolások érdeklődését a szakma iránt.

Ezért amíg a helyzet megengedte, az „Irány az újvári egészségügyi!” című programjuk keretében két-három órás bemutatókkal járták az alapiskolákat, ahol a diákjaik vérnyomást mértek, vércsoportot állapítottak meg, masszázsbemutatókat tartottak.

A „Tiszta kezek” programmal pedig a kicsiket próbálják helyes higiéniai szokásokra és közvetve a szakma szeretetére nevelni.

Az iskola sok diákja aktív a Vöröskereszt ifjúsági tagozatában, ők is szívesen járnak elsősegély-bemutatókra akár baba-mama klubokba is. Az iskola magyar ajkú tanárai igyekezetének köszönhetően sok magyar iskolába eljutnak. Mivel a járványhelyzet miatt körülményes a toborzás, ezért egykori diákjaik segítségével videót készítettek, amellyel szeretnék meggyőzni a végzősöket, hogy az újvári egészségügyit válasszák.

Mit kínál az iskola?

– Iskolánk küldetése felkészíteni az egészségügyi dolgozókat a hivatásukra. Fő irányultságunk a praktikusnővér- és masszőrképzés. Latolgatjuk a podológia szak bevezetését, amely a láb teljes orvosi ellátásával foglalkozik, egyelőre ez kísérleti stádiumban van. Előny, hogy van a városban kórház, ahol a diákjaink elsajátíthatják a gyakorlati ismereteket, emellett végzőseinknek lehetőségük nyílik a főiskolai végzettség megszerzésére is.

egyeszsegugyi-8.jpg

A Szent Erzsébet Főiskola Szent László Kara Érsekújvárott működik, ahol a hallgatók több szak közül választhatnak. Minden fokozaton tanulhatják a beteggondozást, van fizikoterapeuta, szülésznő, rohammentős, dietetikus szakunk.

Ki sem kell mozdulni a régióból, a képesítés helyben megszerezhető, ami szintén előnyt jelent – fejti ki az igazgatónő.

A magyar diákok lehetőségei

– A magyar osztályokban az általános tantárgyakat igyekszünk magyar nyelven oktatni, a szaktantárgyakat főként szlovákul, de a magyar gyerekek nyelvi nehézségeit figyelembe veszik a kollégák, és segítenek azok áthidalásában – magyarázza Lukács tanárnő.

Hozzáteszi, az iskolában oktató magyar pedagógusok tavaly csatlakoztak a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a Czuczor Gergely Alapiskolában működő szervezetéhez, hogy kifejezzék hovatartozásukat, és belekapcsolják az iskolát a szlovákiai magyar közéletbe. Ennek köszönhetően diákjaik is részt vehetnek olyan programokban, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségük.

Hosszú ideje pályáznak a Rákóczi Szövetséghez a diákutaztatási programba, a Bethlen Gábor Alapnál sikeresen pályáztak az „Irány az újvári egészségügyi!” projekttel, amelynek témája a szlovákiai magyar orvostörténet. Ennek védnöke dr. Kiss László, célja a magyar alapiskolák diákjainak a megszólítása és bevonzása az iskolába.

Igyekeznek a gyerekeket bekapcsolni a versenyekbe. Bár speciális szakmát tanulnak, és az érdeklődésük is elsősorban erre a területre irányul, mindig akadnak diákok, akik szívesen részt vesznek az általános tantárgyak versenyében, mint a szavalóverseny, diákújságírói verseny, bibliaverseny, kultúrtörténeti jellegű megmérettetések. Olyanok is akadnak, akik tanári vagy éppen színészművészeti szakon tanulnak tovább.

egeszsegugyi-4.jpg

Az iskola diákjai az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj (DofE) program rendszeres résztvevői.

Ebbe a fiatalok a tehetségfejlesztés, a sport és az önkéntes munka révén kapcsolódhatnak be. Vannak már bronz fokozatot szerzett magyar diákjaik, de a közeljövőben még több magyar diákot szeretnének a programba belevonni. Iskolaújságjuk kétnyelvű, törekszenek a nyelvi kiegyensúlyozottságra.

Lukács Katalin kiemeli, hogy a magyar ünnepeket mindig megtartják, az irodalmi színpad műsort készít ezekre az alkalmakra.

A tavaszi karantén alatt is aktívak voltak, március 15-re és a költészet napjára videót készítettek, és csatlakoztak a trianoni évfordulóról való megemlékezéshez. Bár nem egyszerű, igyekeznek megszólítani a szlovák osztályokba keveredett magyar diákokat is, hogy ők se vesszenek el a nemzet számára, teszi hozzá a tanárnő.

Az iskola kollégiuma nagyon jól felszerelt, és szabadidős tevékenységet is kínál. Szeretnek ott tartózkodni a diákok. Trencsík Ildikó, a kollégium vezetője elkötelezett ezen a téren.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/51. számában.   

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.