2021. július 14., 11:02

Senki sem szeretné, ha szeptembertől újra bezárnának az iskolák

Bár a nyári szünidő még alig kezdődött el, a delta variáns egyre gyorsabb terjedése kapcsán sokunkban felmerül a kérdés: mi lesz, ha szeptembertől megint bezárják az iskolákat. Szakemberek szerint a gyerekek és a serdülők hosszú távú elszigetelése jelentős frusztrációt és károkat eredményezhet.

Fotó: TASR

Az online oktatásnak kétségkívül vannak előnyei, de jelentősek a negatívumai is, amelyek elsősorban a társadalmi és az érzelmi szférát érintik. A diákok ugyan igyekeznek megtanulni mindazt, amit szokványos körülmények közt kellene,

de a személyes kapcsolatot és a társadalmi interakciókat nem tudja pótolni az online oktatás.

Leginkább az alapiskolás gyerekek szülei vannak nehéz helyzetben, főleg, ha mindkét szülő teljes állásban dolgozik.

Megfelelni az otthonról végzett munkának, miközben figyelni kell a gyerekekre is, bepótolni mindazt, amire az online órán nem jutott idő, közben ügyelni arra, hogy a csemeténk ne kóboroljon feleslegesen az online térben, nem egyszerű feladat.

Nem beszélve azokról a szülőkről, akik kénytelenek voltak – vakon megbízva bennük – egyedül hagyni otthon a gyerekeiket. Sokat tudnának mesélni erről azok az anyukák is, akik éppen gyermekgondozási segélyen voltak a kisebb gyerekükkel, miközben ügyelniük kellett a nagyobbik gyerek vagy gyerekek online óráira is.

És persze nem volt egyszerű a dolguk azoknak a pedagógusoknak sem, akik az egyik szobában online órát tartottak, a másikban meg a saját gyerekük online oktatását figyelték fél szemmel. Nem utolsósorban meg lehetne kérdezni magukat a gyerekeket is, hogyan élték meg az elmúlt tanévet.

Az összkép valószínűleg nem lenne túl vidám, sokkal inkább lehangoló. A legtöbbünk elképzelhetetlennek tartja, hogy mindez szeptembertől újra megismétlődjön.

A tervről, amely biztosítaná, hogy az iskolák ősszel is nyitva maradnak, az illetékesek egyelőre csak jelzésszinten beszélnek. Többnyire csak azt ismételgetik, hogy az aktuális covid-automata szerint járnak majd el. A szülők, a pedagógusok és a diákok így csak reménykedhetnek, hogy a járásaink nem váltanak újra fekete vagy bordó színűre.

Branislav Gröhling oktatási miniszter nemrégiben azt nyilatkozta,

ha sor kerülne erre, fontolóra vennék a rotációs rendszer bevezetését. Ez azt jelenti, hogy az évfolyamok egy része az egyik héten az iskolában tanulna, a másik héten meg otthon,

bár a külföldi tapasztalatok nem éppen pozitívak ezzel a rendszerrel.

A másik lehetőség a gyerekek beoltása lenne, ami jelenleg csak 12 éves kortól lehetséges nálunk. Ezt a lehetőséget jelenleg azonban, amikor még nem áll rendelkezésre elegendő adat, amelyekből lemérhetőek lennének ennek a valós előnyei és kockázatai, nyugodt lelkiismerettel csak a szülők kis hányada választaná.

Megosztás
Címkék