Segítség a nemzetiségi oktatásban: már nézhetőek az oktatásügyi minisztérium magyar nyelvű videói

2021. április 28., 13:59
Horváth Szomolai Andrea

Megjelentek az első magyar nyelvű, oktatást segítő videók a viki.iedu.sk portálon. A tanárok és diákok első körben a hatodik osztályos matematika tananyagot ismételhetik át, tanulhatják meg a videók segítségével. A nemzetpolitikiai államtitkárság a későbbiekben folyamatosan teszi közzé a további videókat a többi nemzeti közösség nyelvein is.

Edu tv
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Illusztrációs fotó a videókat forgató stúdióból

A napokban kerültek fel a viki.iedu.sk portálra azok a magyar nyelvű videók az alapiskola hatodik osztályának matematika tananyagából, amelyek az Edu-tv projekt keretén belül a Kisebbségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főosztály főigazgatósága égisze alatt készültek.

Az oktatásügyi minisztérium az online oktatás során leszűrt tapasztalatok alapján úgy döntött, évfolyamokra és tantárgyakra lebontva készít egy állami adatbázist, amelynek tartalmát rövid oktatóvideók és ezekhez kapcsolódó feladatlapok alkotják majd.

Ezek a digitális edukációs anyagok megfelelő műszaki felszereltség esetén a későbbiekben bármikor visszanézhetők lesznek, segíthetik a pedagógusok munkáját, illetve valamennyire pótolhatják a tanárt az iskolák bezárása esetén vagy a diák tanóráról való hiányzásakor. Az oktatóvideókat gyakorló tanárokkal forgatták, egy a tárca által megbízott filmstúdióban, szakmailag hozzáértő stáb és vezető-mentorok segítségével.

Az oktatásügyi minisztérium úgy látta megfelelőnek, ha nem kizárólag államnyelven, szlovákul készülnek videók, hanem teret kapnak a nemzetiségi iskolák is. Január közepén megkezdődött az érdemi stúdió-munka a magyar, ruszin és roma nyelvű oktatóvideók elkészítéséhez is. A

Április utolsó hetétől már bárki számára elérhetőek a hatodik osztályosok számára készített matematika videók magyar nyelven.

A magyar nyelv és irodalomhoz tartozó hatodikos tananyagrészekről készített videók a következő napok során kerülhetnek a nyilvánosság elé, jelenleg a mentorálásuk és a vágási munkálatok utolsó simításain dolgoznak. A magyar iskolák számára ebben a tanévben 140, 10-15 perces videó készülhetett összesen, az oktatásügyi szaktárca azonban mindenképpen számol a folytatással- erősítette meg portálunknak Gajdács Mónika, a Kisebbségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főosztály főigazgatója. A kisebbségi iskolák jelenleg összesen 200 videó elkészítésére kaptak lehetőséget. A nemzetiségi nyelvű oktatóvideók elkészítéséhez 100.000 eurót különített el az oktatásügyi minisztérium.

Filip Mónika államtitkár fontosnak tartja, hogy érdemben kommunikáljanak az iskolákkal, tanárokkal, mindenkivel, akinek szívügye a nemzetiségi iskolák működése és szeretné feltenni a kérdéseit, kifejteni a problémáit ezen a téren.

Ennek a szándéknak a megnyilvánulásaképp hozták létre a Közös Nevező című 15 perce vitaműsort, amelyben az államtitkár és a főosztályvezető válaszolnak a polgárok által feltett kérdésekre, felvetésekre. Az észrevételeket, kérdéseket az allamtitkar@minedu.sk email címre várják.

Kövesse facebook oldalunkat is!