2022. október 29., 17:11

Rekordkísérlet a Füleki Gimnáziumban

70+50=120. Ennyi diák programozott egyszerre a Füleki Gimnáziumban az Európai Programozás Hete alkalmából. Az eseménynek azonban volt egy másik aktualitása is, mégpedig az, hogy 70 éve indult a magyar és 50 éve a szlovák nyelvű oktatás az intézményben.

Rekordkísérlet  a Füleki Gimnáziumban
Fotó: Tomáš Šinko
120 diák programozott egyszerre

A jeles évfordulók „ihlették meg” a gimnázium vezetőségét és pedagógusait, hogy a két jubileumot összekapcsolják az európai kezdeményezéssel, amelyhez több éve rendszeresen csatlakoznak. Mivel a statisztikák szerint egyre több az informatikai eszköz, de egyre kevesebb szakember áll rendelkezésre, ezért a Füleki Gimnáziumban hangsúlyt helyeznek az informatika oktatására és népszerűsítésére.

Az október 20-i esemény azt is szolgálta, hogy még több diák érdeklődését felkeltsék a programozás iránt, így a füleki gimisek mellé csatlakoztak a város négy alapiskolájának diákjai is. Vass Roland Eduárd gimnazista például zenét programozott, vagyis egy létező zenéből állított össze egy teljesen új, 35 hangból álló melódiát. Molnár Dániel gimnazista robotot programozott. Elmondása szerint számára a programozás egyszerre tanulás és szórakozás, így különösen élvezi. 

Az ötletgazda Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium matematika– informatika szakos tanára. Nem titkolt célja volt, hogy rekordkísérletet hajtsanak végre, hiszen tudomása szerint egyszerre 120 diák még nem programozott sehol máshol. 

– A diákoknak több mint 10 525 programkulcsot sikerült megírniuk egy óra leforgása alatt, ami valószínűleg világrekord lesz. Ezzel pedig felkerülünk nemcsak az európai, hanem a világtérképre is – mondta. 

A rendezvény második részében a „tovaszálló drónok” kapták a főszerepet. Az iskolák ingyenesen kikölcsönözhetik a gimnáziumtól a drón csomagokat, amiket aztán szakkörökön és az informatika órákon használhatnak. Egyelőre három drón csomag áll rendelkezésre, melynek megvásárlását Besztercebánya megye támogatta. A gimnázium azonban nemcsak az eszközöket biztosítja, hanem az oktatási stratégia kialakításában is részt vett. Tomolya Róbert elkészítette a magyar és a szlovák nyelvű weboldalt, amely tartalmazza a segédanyagokat, így minden informatika szakos pedagógus könnyen elsajátíthatja az eszközök használatát. 

Rekordkísérlet  a Füleki Gimnáziumban
Fotó:  Tomáš Šinko
A rekordkísérletben résztvevő diákok, tanárok és a meghívott vendégek

– Célunk, hogy az algoritmikus gondolkodás, a kreativitás és a programfejlesztés iránt felkeltsük a diákok érdeklődését, illetve, hogy használják a programozást a mindennapokban is – emelte ki Tomolya Róbert. A diákokon kívül a meghívott vendégek is belekóstolhattak a programozás rejtelmeibe. Agócs Attila Fülek polgármestere és Ondrej Lunter megyeelnökjelölt is megtapasztalhatta, hogy a programozás nem olyan ördöngös feladat, mint azt gondolták. 

– Mindenki algoritmusban gondolkodik. Felkelünk, megreggelizünk, felszállunk a buszra, elmegyünk a munkahelyre, ez mind algoritmikus gondolkodást igényel, csak nem tudatosítjuk. Mi most ezeket az algoritmusokat átültettük a drónokba, és bemutattuk, hogy nemtől és kortól függetlenül bárki elsajátíthatja ezt a tudást – mondta az informatikatanár. 

Péter Juraj igazgató üdvözölte az innovatív kezdeményezést. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy egy ilyen nagy múltú intézmény a jövőbe tekintsen, és felvegye a ritmust a modern korral.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/43. számában.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.