2022. május 14., 09:46

Országos óvodapedagógiai konferencia a hatékony kommunikáció jegyében

A hatékony pedagógiai kommunikáció jegyében zajlott le a kétnapos Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galántán. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége védjegye alatt álló rendezvényen tisztújítás is történt, valamint az idén is átadásra került a Vankó Terike-díj. A leköszönő Berky Angelika helyére Kerekes Beáta lép az Országos Óvodapedagógiai Társulás elnöki posztjára.

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galánta
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Országos Óvodapedagógiai Konferencia

Több éves kihagyás után újra megrendezésre került a felvidéki óvodapedagógusok körében nagy közkedveltségnek örvendő, színvonalas szakmai képzést és előadásokat kínáló Országos Óvodapedagógiai Konferencia. A rendezvényt május 12-13-án tartották, hagyományokhoz híven a mátyusföldi Galántán. Az idei konferencia a hatékony pedagógiai kommunikáció mottót kapta. A szekcióülések során a pedagógusok a mesterfokozatú kommunikációról, a modern gyermeklélektanról és a támogató, megtartó munkahelyi közösség kialakításáról tanulhattak meg új dolgokat, módszereket.

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Országos Óvodapedagógiai Konferencia

A konferencia megnyitóján az Országos Óvodapedagógiai Társulás leköszönő elnöke, Berky Angelika köszöntötte az óvodapedagógusokat és a szakma közéleti képviselőit. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nyitóbeszédében kiemelte, Vankó Terike, óvodapedagógus volt az, akinek ötlete

Fontosnak tartja, hogy a változó világban az óvodapedagógusok biztos kapaszkodót nyújtó képzéseken vehessenek részt, amelyek bevált gyakorlatokkal, illetve útmutatással erősítik meg ezt a rendkívül szenzitív szakmai közösséget.

Fekete Irén elismerő szavakkal nyilatkozott portálunknak a leköszönő elnökről, Berky Angelikáról, aki tovább tudta vinni Vankó Terike szellemi örökségét, valamint felismerte, hogy nemcsak a korszerű dolgokat kell prezentálni az óvónők felé, hanem a hagyományokat is. Az országos konferenciákon mindig megjelent ennek a két elemnek az ötvözete.

„Tudjuk, hogy éppen a curriculum reform van készülőben. Az iskolákban változások köszöntenek majd be, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy az óvodákban is változások következzenek be.Az óvónőktől a társadalom is elvárja, hogy megfelelően felkészült gyerekek menjenek az iskolába” – magyarázta Fekete Irén. Hozzátette,

a magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak, valamint a Cseperedő programnak egyértelműen érezni az áldásos hatását,

a szülők ezek hatására jóval nagyobb kedvvel és bizonyossággal választják a magyar óvodákat a beíratáskor.  

Fekete Irén
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Fekete Irén átadja a Vankó Terike-díjat Dudás Ildikónak

„A magyar óvodákban 3,5, a szlovákban mindössze 1,8 százalékkal nőtt a beíratott óvodások száma. Nagyon örülnek a szülők annak, hogy gyönyörű felépített vagy felújított óvodáink vannak, egészséges a környezet. A mai szülőknek a minőségi tartalom mellett az egészséges külcsíny is fontos” – elemezte Fekete Irén. A szakember szerint a Felvidéken nagyon jó az óvodapedagógus gárda, hiszen minden felvidéki óvodában olyan szellemi és hagyománytisztelő tudást adnak a gyerekeknek, amire nagyon büszkék lehetünk. Nyugodt szívvel mondja, hogy a felvidéki óvónők tanulni, képződni akarnak, motiváltak.

A Kárpát-medencéből is csak pozitív visszhang érkezik a felvidéki óvodákban elvégzett munkáról.

Az óvodapedagógiai konferencia első részében a Nyíregyházáról érkezett Koncz Veronika, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének rendes tagja, protokoll és PR szaktanácsadó tartott előadást a pedagógusoknak az illemtanról, az etikettről és a metakommunikáció fontos külső elemeiről. Az előadó elmondta, már az óvodában bele lehet nevelni a kisfiúkba az úriember viselkedést, a kislányokba pedig, hogy megtanulják a helyes magatartást. Természetesen a gyerekek viselkedése, illeme mindig annak a családnak a tükre, ahonnan a gyermek érkezik.

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Országos Óvodapedagógiai Konferencia. Koncz Veronika, protokoll és PR tanácsadó, előadó

A konferencia egyik programpontjaként megtartott tisztújítás során a búcsi Kerekes Beátát szavazták meg az Országos Óvodapedagógiai Társulás új elnökévé. Kerekes Beáta a losonci óvodaképző után a komáromi Selye János Egyetemen szerzett diplomát, jelenleg óvodavezetőként tevékenykedik a búcsi óvodában. Nagy kihívásnak érzi tizenkét év után átvenni Berky Angelikától a posztot, aki sokrétű programokat hozott a Felvidékre, és nagyban segítette az óvodapedagógusok munkáját. A közeljövőben funkcióba lépő elnök igyekszik majd követni elődei jó példáját.

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Országos Óvodapedagógiai Konferencia. Gál Tamás előadása

Az országos konferencia idei kulturális programját Gál Tamás nyújtotta, a Nagyidai cigányok előadásával. Az egyszemélyes színház után átadásra került a Vankó Terike-díj, amelyet az idén a szakmai zsűri Dudás Ildikónak, a komáromi Bóbita Óvoda óvónőjének ítélt oda.

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galánta
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Országos Óvodapedagógiai Konferencia. Vankó Terike-díj átadása. Narancsik Szilvia, Berky Angelika, a díjazott Dudás Ildikó, Fekete Irén

Dudás Ildikó a szerzője a Comenius Pedagógiai Intézet által kiadott Szivárványmuzsika (Ötlettár a szolmizáció óvodai bevezetéséhez) című kiadványnak, amelyben az óvodai színes zenei oktatás módszertanát dolgozta ki. A díjat a közösség díjának érzi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.