2020. május 27., 19:25

Olyan diplomásokat kell képezni, akikre szükség van a munkaerőpiacon

Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint túl sok az egyetemünk, ami veszélyeztetheti az oktatás minőségét. Úgy véli, az alapképzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni és olyan szakokat nyitni, amelyekkel a végzősök majd el tudnak helyezkedni. Az ilyen kijelentések után bennünk azonnal megszólal a vészcsengő, nincs-e veszélyben egyetlen teljes szervezettségű felsőoktatási intézményünk léte.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora nem tart ilyesmitől. Szerint már régóta van egyfajta törekvés az egyetemen folyó oktatás színvonalának emelésére. Erre hivatott az új akkreditációs ügynökség, amely még nem adta ki a minőségbiztosítási standardokat. Ezt követően az egyes egyetemek is elfogadják a saját ilyen jellegű dokumentumaikat.

„Egyetemünk a szlovákiai felsőoktatási intézmények közé tartozik. Ugyanolyan elbírálás alá esünk, mint az összes többi közszolgálati felsőoktatási intézmény, az akkreditációs kritériumaink is ugyanolyanok, mint a többi egyetemé. Egy egyetem létrehozásáról a parlamenti képviselők döntenek.”

Intézményünk a továbbiakban is, ahogy eddig, mindent elkövet azért, hogy az egyes tanulmányi szakokra megszerezze az akkreditációt. Igyekszünk arra is figyelni, hogy mindig olyan szakokat nyissunk, amellyel végzőseink el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon”

– tudjuk meg a rektortól, aki hozzátette, az uplatnenie.sk weboldalon lehet tájékozódni a végzősök elhelyezkedéséről. Itt feketén-fehéren látszik, hogy az adott tanulmányi szakról kikerülők milyen módon tudtak elhelyezkedni, kiválasztható az egyetem, a kar és a program is.

Azt azért már egy ideje észre lehet venni, hogy a bakalár szintű, vagyis hároméves alapképzést preferálja az állam és a mesterszintű képzés kissé háttérbe lett szorítva. Ennek van logikus magyarázata, hiszen a koronavírus-járványt megelőző időszakban nagyon nagy volt a kereslet a friss munkaerő iránt, tehát az volt az érdek, a törekvés, hogy a fiatalok minél előbb kikerüljenek a munkaerőpiacra. Most még nem tudjuk pontosan, milyen törést okoz a járvány a gazdaságban, de valószínűleg egy ideig nem lesz akkora a kereslet, mint előtte, nehezebb lesz az elhelyezkedés”

– teszi hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.