2020. november 22., 14:36

Nyissák ki az iskolákat! Aláírásgyűjtésbe kezd a Spolu

A parlamenten kívüli Spolu (Együtt) párt az otvormeskoly.sk weboldalon petíciót indít annak érdekében, hogy újra kinyíljanak az iskolák. Ezzel akarja rávenni a kormányt, hogy az oktatáshoz, mint prioritáshoz álljon hozzá.

Fotó: Szombathy Viktor Alapiskola
Az iskoláknak a nyitáskor előnyt kell élvezniük az uszodákkal és mozikkal szemben, úgy ahogy ez a nyugati országok többségében van. Természetesen minden járványmegelőzési rendelkezés és higiéniai előírás betartásával”

– mondta Juraj Hipš, a Spolu elnöke.

Egyúttal figyelmeztet arra is, hogy az első hullám idején 50 ezer gyermek maradt oktatás nélkül, további 130 ezernek pedig nem állt módjában bekapcsolódni az online tanulásba.

Az oktatás társadalmunk egyik prioritása kell legyen. Teljes értékű oktatás nélkül elvesszük gyermekeinktől a sikeres életre való esélyt”

 – figyelmeztet Hipš.

A világszervezetek, a WHO, az UNESCO és az UNICEF mind úgy vélik, hogy az iskolák bezárására koronavírus idején csakis a legvégső esetben kerülhet sor.

Az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolák diákjai október 26 óta részesülnek távoktatásban.

Az egyetemistáknak az egész téli szemesztert ily módon kell abszolválniuk. Csak az alapiskolák alsó tagozatos tanulói és az óvodások tanulnak a hagyományos jelenléti formában.

November 16-tól a hátrányos helyzetű diákok, akik nem tudnak részt venni a távoktatásban, kis csoportokban – 5+1 fő – jelenléti formában is tanulhatnak az alap- és középiskolákban.

Bár Branislav Gröhling oktatási miniszter már meglebegtette, hogy mielőbb ki akarja nyitnia az iskolákat, a kormányfő ezt az alacsonyabb fertőzöttségi számhoz és az ismételt tesztelésekhez köti. Ha jó irányba fejlődnek a dolgok, Igor Matovič három királyok után látja reálisnak a régi kerékvágásba való visszaállást, vagyis az alapiskolák felső tagozatainak és középiskoláknak a megnyitását.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.