2020. május 1., 11:48

"Négy első osztályt is nyithatunk, amire húsz éve nem volt példa.” A füleki igazgatók elégedettek a beíratottak számával

Füleken április két utolsó napján zajlottak az alapiskolai beíratások. Az összesített eredmények szerint a II. Koháry István Alapiskolába 58, a Mocsáry Lajos Alapiskolába 19 gyermeket írattak be szüleik az első évfolyamba.

Médialapozó
Négy első osztály a Koháryban?

A II. Koháry István Alapiskolának jelenleg 570 diákja van. Bár tavaly 61 gyermeket írattak be szüleik az intézménybe (ebbe benne vannak azok is, akik nulladik osztályban kezdték meg tanulmányaikat), az iskola vezetése mégis elégedett az idei eredménnyel.

Az 58 beíratott gyermek mellett a tavalyi 7 nulladik osztályos diákunk is az első osztályt erősíti, tehát három első osztályt mindenképpen tudunk nyitni. Ha pedig szeptemberig még lesznek kései beiratkozók, akkor négy első osztályt is nyithatunk, amire húsz éve nem volt példa”

- nyilatkozta Bozó Roland igazgató, hozzátéve, hogy kissé tartottak az idei rendhagyó beíratástól.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen módon fog lezajlani, hiszen ezidáig mindig személyesen találkoztunk a jövendő elsőseinkkel. Viszont a rendkívüli időszak azt bizonyítja, hogy nemcsak a tanulók és a tanárok vannak felkészülve egy-egy ilyen digitális változásra, hanem a szülők is. Több mint 40-en jelentkeztek be az elektronikus portálon keresztül” - tudatta.

Az igazgató elmondta továbbá azt is, hogy a gyerekekkel való személyes kontaktus hiánya bizony kihívás elé állítja majd a pedagógusokat.

„Nagyon fontos volt az, amikor egy-egy beíratáskor elbeszélgettek a tanító nénik a gyerekekkel, és játékos teszt formájában felmérték az iskolaérettségüket. Idén ez hiányzik. Viszont hagyatkozunk a szülőktől és az óvónéniktől kapott információkra, szeptembertől pedig majd a sajátunkra. Mivel ez a beíratási forma nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek érettségét felmérjük, a következő tanévben nem nyitunk nulladik évfolyamot” - tette hozzá.

Az iskolán a szaktantárgyak oktatása külön termekben folyik. Három informatika teremmel, kémia, fizika és geográfiai szaktanteremmel, zeneteremmel, 2 nyelvi tanteremmel rendelkeznek.

Az iskola vezetése nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is.

„Néhány évvel ezelőtt elindítottuk iskolánkon a tehetséggondozási programot, melynek célja a kiemelkedő képességű gyermekek támogatása plusz feladatokkal, foglalkozásokkal, angol nyelvvel és informatikával. Első évben pszichológus segítségével felmérjük a diákok képességeit, és a második évfolyamtól kezdődik a program. A felső tagozaton pedig a természettudományokat, az informatikát, az angol és a szlovák nyelvet erősítjük szükség szerint, heti kétszer 60 percben” - tudatta.

2016-tól az iskolán fokozatosan bevezetésre került az innovált állami oktatási program is, mely szabad kezet adott az iskoláknak a saját profil kialakításában.

Az alsó tagozaton a zenei nevelést, a magyar nyelvet és a matematikát erősítettük. Felső tagozaton pedig a diákok emelt óraszámban tanulják az informatikát, több testnevelés órájuk van, valamint a három nyelv mellé (magyar, szlovák, angol) választhatják a német nyelvet is”

- mondta az igazgató.

A tanulási zavarokkal küszködő, vagy a nehezebben felzárkózó tanulókkal a pedagógusok mellett iskolapszichológus és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak.

Az iskola tanári kara fontosnak tartja a hagyományápolást. Minden évben megszervezik az elsősök avatását, a farsangi bált, úszó- és sítanfolyamot, a tanulók Első bálját, a Suli- Buli iskolabált, a Koháry hetet, az év végi Esztrádműsort, a karácsonyi vásárt, a Lucázást, az Idősek napját, a Családi Napot, és a névadóról, II. Koháry Istvánról való megemlékezést. Diákjaik különféle versenyeken, projektekben és Erasmus programban is részt vesznek.  

Befogadó oktatás a Mocsáryban

Fülek másik magyar tanintézményének, a Mocsáry Lajos Alapiskolának jelenleg 300 diákja van. Az eredmények szerint két nap alatt 19 szülő választotta gyermekének ezt az iskolát, illetve 8 nulladik osztályos kisdiák is az első osztályba kerül szeptembertől.

Nagyon sajnálom, hogy az idei beíratás ilyen formában zajlik, mert nem tudjuk a szokásos tesztet elvégezni a jövendő elsőseinkkel. Azokkal a gyerekekkel, akik óvodából érkeznek hozzánk valószínűleg nem lesz gond, viszont sok az olyan gyermek is, aki nem járt óvodába, ők biztos, hogy gyengébbek lesznek társaiknál. De mi mindent megteszünk azért, hogy mihamarabb felzárkózzanak társaikhoz”

- mondta Kotlár Ildikó igazgató, hozzátéve: iskolájukon egészen szeptemberig tart a beíratás.

„Mivel sokan külföldről térnek haza, vagy faluról költöznek be Fülekre, ezért csak az új tanévben tudjuk meg pontosan mennyi elsősünk lesz. De két első osztállyal mindenképp számolunk.”

Az intézmény erőssége az inkluzív, befogadó oktatás, melynek feladata, hogy biztosítsa a tudáselsajátítás, a készségek, képességek megszerzésének, fejlesztésének konstruktív ösztönzési folyamatát a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknél. A projekt keretében a gyermekeknél a háztartási és ház körüli munkákra irányuló alapvető készségeket fejlesztik.

„A gyerekek nagy szeretettel járnak ezekre a szakkörökre, és közben az iskolánk is szépül. A fiúk osztályokat festenek, padokat újítanak, a lányok pedig főznek, háztartási és gyermeknevelési alapismereteket szereznek” - emelte ki az igazgató. A szakkörök által a diákok délután 4-5 óráig is az épületben tartózkodnak, ezáltal hasznosan töltik a szabadidőt. 

Az intézmény pedagógusai nagy hangsúlyt fektetnek a magyar nemzeti ünnepekről való megemlékezésre. Egy-egy jeles nap kapcsán rövid kultúrműsorral készülnek, és a névadó, Mocsáry Lajos emléke előtt is évente leróják tiszteletüket. 

És bár az iskola tanulóinak 95%-a roma, mégis kimagasló eredményeket érnek el a különféle versenyeken. A tanári gárda sok esetben szabadidőt nem sajnálva dolgozik azon, hogy rácáfoljanak a "cigányiskola" megbélyegző elnevezésre, és hogy diákjaikból felelősségteljes felnőttet neveljenek.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék