Mutatjuk, hogy az iskolák nyitása után mikor jár mégis ápolási díj a szülőnek

2021. április 12., 16:30
ma7 | TASR

Ahogy arról beszámoltunk, a fekete színnel jelölt járásokat kivéve a jövő hétfőtől (április 19.) megnyílnak az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztályai – jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a hétfői sajtótájékoztatón.

Fotó: TASR

Április 26-tól, hétfőtől az oktatást a regionális COVID-automata alapján szervezik, a vörös színnel jelölt járásokban megnyílik az alapiskolák felső tagozata és a nyolcéves gimnáziumok első négy évfolyama. A miniszter közölte: elképzelhető, hogy április 26-tól a rózsaszínnel jelölt járásokban meg lehet nyitni a középiskolákat.
 

Nem jár ápolási díj, csak akkor, ha...

A miniszter figyelmeztetett: ha a szülő otthon marad a gyerekével, nem jár neki ápolási díj (OČR). Erre akkor jogosult a szülő, ha az osztály vagy az iskola bezárását elrendeli a regionális közegészségügyi hivatal vagy az igazgató, illetve a fenntartó. Közölte azt is, hogy a tanév végéig nem lesznek természeti iskolák. Gröhling elmondta, a felvételi vizsgákat május első két hetében megtartják.  

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium általános gyermek- és serdülőgondozással foglalkozó szakértője arra kérte a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a vakcina második adagjával, mivel lesz olyan időszak, amikor egyszerre több pedagógusnak kell megkapnia a második oltást. Hozzátette, a második oltást követően várhatóan enyhébbek lesznek a mellékhatások. 

2021. április 12., 11:39

Bemutatták, miképp nyithatnak az iskolák

A felvételikről az oktatási miniszter elmondta, hogy diák személyes jelenlétével lehet majd megszervezni.


Gröhling megismételte, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszternek (OĽANO-jelölt) a napokban, vagy a jövő héten bemutatja a nemzeti tesztelési stratégiát. Ennek az oktatás is része lesz, a hangsúlyt az öntesztelésre helyezik. Gröhling tájékoztatása szerint az iskolák március végéig gargalizálós teszteket rendelhettek, ebből lesz elég a nyolcadikosok és a kilencedikesek szűréséhez.

Az iskolák megnyitásáról részletes információk találhatók az oktatási minisztérium honlapján.

Kövesse facebook oldalunkat is!