2021. április 12., 11:39

Bemutatták, miképp nyithatnak az iskolák

Branislav Gröhling oktatási miniszter mai sajtótájékoztatóján bemutatta, miképp nyithatnak az iskolák.  Április 19-től nyílnak az alapiskolák 8. és 9. osztályai (kiknek készülniük kell a felvételire) a fekete járások kivételével. Április 26-tól az iskolák alkalmazhatják a Covid-automatát. A fekete járásokban csak a bölcsődék és az alapiskola alsó tagozata nyithat, a bordó járásokban nyithatnak a 8.-9. osztályok, a piros járásokban az alapiskolák teljes felső tagozata, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok első négy osztálya.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR
Továbbra is érvényes, hogy az egyik szülőnek, illetve a felső tagozatos diákoknak negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük. Az alsó fokozaton a tanulóknak nem kell szájmaszkot viselniük.

A rózsaszín járásokban megnyílhatnának a középiskolák, de ebben a kérdésben még tárgyalni fognak.

A miniszter azt is elmondta, hogy a diákoknak egy felzárkóztató programot indítanak, akik lemaradtak a távoktatás miatt.

Első lépésben 500 ezer eurót különítettek el, de látva az érdeklődést, szeretnék kibővíteni a keretet.

A miniszter beszámolt arról is, hogy megrendelték a gargalizáló teszteket a diákok számára. Az iskolai fertőzésveszélyről elmondta, hogy úgy számoltak, hogy a gyermekek maximum 0,2%-a fertőződött meg az iskolákban.

A miniszter elmondta, hogy 50 700 pedagógust és néhány ezer további oktatási munkatársat oltottak be eddig.

Az oltási programot még kiterjesztenék a felsőoktatási tanárokra.

Gröhling figyelmeztetett, amennyiben a szülő nem küldi az iskolába a gyermeket, akkor nem igényelheti a COVID-betegbiztosítást.

A felvételikről az oktatási miniszter elmondta, hogy diák személyes jelenlétével lehet majd megszervezni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.