2024. április 3., 18:22

Mire kell figyelni a Szülőföldön magyarul támogatás kérelmezésénél - Fekete Irént kérdeztük

A magyar állam 2002 óta segíti a szülőföldön maradást a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatással, amit a Felvidéken sokszor csak Bethlen-támogatásként emelgetnek. Ez egy nagyvonalú segítség a magyar oktátási intézményeket látogató gyermekek, családok számára. Ahogy azt portálunkon már  megírtuk, idén április 3. és május 3. között lehet kérvényezni a támogatást.

iskola
Illusztrációs kép
Fotó: TASR

„Az idei év különleges, mivel a Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Államtitkárság együttműködésének köszönhetően, ezt a programot digitalizálták. Ezzel pedig segítik a szülőket abban, hogy mától már sokkal egyszerűbben, papírmentesen is be tudják nyújtani kérelmeiket a támogatásra.

Az elektronikus pályázás nagyon egyszerű, világos, nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Egy regisztráción keresztül lehet bejelentkezni a rendszerbe, az elektronikus adatlapra. Mi, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fogjuk végezni továbbra is a kérelmek érvényességének a vizsgálatát és a lebonyolítás koordinálását. Ez nekünk is előrelépés és tehermentesítés. Sokkal gyorsabb lesz az ügyintézés, a hiánypótlás. Természetesen a szükséges dokumentumokat, beszkennelve, lefotózva továbbra is csatolni kell a kérelemhez. A rendszer végül egy dokumentumot generál, amit ki kell nyomtatni és alá kell írni” – tájékoztatta portálunkat Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a szülők mindent – az esetleges hiánypótlást is – e-mailben fognak kapni. Nem várjanak tehát postai levelet. Ehelyett az elektronikus „levelesládájukat” figyeljék.

„A magyar állam gondoskodását jelentő 100 ezer forint (nagyjából 260 euró) segíteni tudja a magyar oktatási intézményeket látogatókat, és a magyar fiatalok szülőföldön maradását.

2023-tól növekedett ugrásszerűen a támogatás összege, és ezzel együtt az érdeklődés is iránta, hiszen tavaly 46 ezer pályázatot bíráltunk el. 2023-tól már az egyetemi hallgatók is 100 ezer forintos támogatást kaphatnak. Köszönet illeti a magyar kormányt azért, hogy ilyen módon is segíti a felvidéki magyar oktatást, az itteni magyar családokat”

– tette hozzá. A tervek szerint a támogatás nyáron kerül kifizetésre.

Azok a diákok, akiknek 15 óránál több igazolatlan órájuk van, nem részesülhetnek a támogatásban. Az adatlap kinyomtatását szükség esetén az egyes iskolák is biztosítják és ott gyűjtik össze az összes adatlapot, amit egyben juttatnak el a pedagógusszövetséghez. Ne egyenként és postán küldjék a szülők, hanem az iskolában hagyják ott, mondta el még Fekete Irén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.