2022. február 20., 15:22

Mintegy 5300 elsősre számítanak Kassa megye középiskoláiban

A Kassa megye fenntartása alá tartozó 63 középiskolában összesen 5283 diákot tervez felvenni a következő tanévre. A jelentkezési lapok leadási határideje március 20.

középiskola, felvételi, középiskolai felvételi, diákok
Fotó: TASR

Az idén újdonság, hogy már nem lesz kötelező érvényű a Tesztelés 9 tudásszintfelmérés eredménye. Ez azt jelenti, a sikeres Tesztelés 9 nem lesz automatikus „belépőjegy” a középiskolákba, ugyanakkor az intézmények igazgatói a felvételi során továbbra is figyelembe vehetik a tudásszintfelmérés eredményét.

„Egy kilencedikes diák legfeljebb négy középiskolába jelentkezhet, két szakra, ahol megkövetelik a különböző készségeket, adottságokat felmérő tehetségvizsgát, illetve két olyan szakra, ahol nincs ilyen követelmény. A nyolcadikosok legfeljebb két olyan bilingvális iskolát jelölhetnek be, amely iránt érdeklődnek” – magyarázta Slavomír Kožár, a megyei hivatal oktatási osztályának vezetője. „Örülünk annak, hogy az idén az egész folyamat kevésbé bürokratikus lesz a diákok számára. Csak egy jelentkezési lapot kell leadniuk, amelyen feltüntetik azokat az iskolákat, amelyek iránt érdeklődnek, mégpedig saját prioritásaik szerinti sorrendben” – tette hozzá.

középiskola, felvételi, középiskolai felvételi, diákok
Fotó:  TASR

Az elektronikus jelentkezési lapot az adott iskola információs portálján, az Edupage, az eŠkola vagy a Proforient rendszeren keresztül adják le, március 14-ig kell elküldeni, amit ezután az alapiskola megerősít. Erre a megerősítésre a papíralapú jelentkezési lapnál is szükség van, amit aztán a szülőknek március 20-ig kell eljuttatni a diákok által kiválasztott középiskolákba. Postai kézbesítés esetén a postai bélyegző dátuma a döntő.

Jó hír, hogy az oktatási törvény módosításával egységesítették a felvételi vizsgák dátumát. Az elektronikus és a papíralapú jelentkezési lapok külalakja is megváltozott”

– mutatott rá Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Az oktatási minisztérium által közzétett információk szerint a középiskolai felvételik két fordulóban zajlanak majd. A tehetségvizsga nélküli szakok esetében az első kör május 2-án vagy 3-án, a második kör május 9-én vagy 10-én lesz. A tehetségvizsgát igénylő szakok esetében az első terminus május 4., 5. vagy 6., a második pedig május 11., 12. vagy 13. Amennyiben a leendő első évfolyam tervezett kapacitása nem telik meg, az igazgató kiírhat egy további fordulót június 21-re.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.