2020. május 13., 11:05

Megduplázódott a beíratott gyermekek száma a rozsnyói református alapiskolában

Több mint kétszeresére emelkedett a beíratott gyermekek száma a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában, így az intézmény történetében először két első osztállyal kezdik majd meg a tanévet szeptemberben.

Fotó: TASR
illusztráció

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában az idén a beíratás messzemenően felülmúlta a várakozásokat. Juhász Edit, az intézmény igazgatója kiemelte, tavaly ilyenkor 10 gyermeket írattak az intézménybe, az idén pedig 26-ra emelkedett a számuk.

„Közülük huszonnégyet biztosan fölveszünk, két kislány csak szeptember elseje után tölti be a hatodik életévét, esetükben pszichológiai kivizsgálásra kerül sor, aminek eredményét csak a későbbiekben tudják a szülők elhozni az iskolába” – magyarázta.

Mint mondta, az iskola 23 éves fennállása óta ez lesz az első év, amikor két első osztályt nyithatnak.

Hozzátette, nem tartanak attól, hogy később össze kellene vonni az osztályokat, hisz a negyedik évfolyamba Szilicéről jönnek még hozzájuk társak, az ötödik évfolyamban pedig Hosszúrétről. Információi szerint Szilicén négy elsőst írattak be, Hosszrúten pedig kettőt.

Juhász Edit tájékoztatása szerint az elektronikus beíratás gond nélkül zajlott, a kérdőívek az iskola honlapján voltak elérhetőek. Ennek ellenére meghirdettek két napot, amikor személyesen is bemehettek a leendő elsősök szülei, s néhányan éltek is ezzel a lehetőséggel.

A koronavírus-járvány nemcsak a beíratásra, hanem az oktatásra is rányomja a bélyegét. A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának igazgatója szerint a felső tagozatosok nagyon szépen haladnak, de az alsó tagozaton nagyon hiányzik a személyes kapcsolat.

A kisgyerek még a tanítójának tanul, neki szeretne örömet szerezni, tőle könnyebben fogadja el az új anyagot, mint a szülőtől. Nagyon örülnék neki, ha legalább júniusban nyithatnánk, és az alsó tagozat számára biztosíthatnánk az iskolai körülmények közötti tanulást”

– mondta Juhász Edit.

A Fábry Zoltán Alapiskolában ismét három első osztály nyílik

Tóth Lucia, a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatóhelyettese arról tájékoztatott, hogy az idén 21 gyermeket írattak az iskolába. Nagy részük, 15 fő, nulladik osztályba megy, 3-an elsőbe, 3 gyerek esetében pedig halasztást kértek a szülők. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szeptemberig a létszám még jelentősen változhat, tavaly például 22 gyereket írattak be, végül 31-en kezdték meg a tanulmányaikat.

Jelenleg két nulladik osztály van az iskolában, s arra számítanak, hogy az előző tanévhez hasonlóan szeptemberben ismét három első osztályt nyitnak majd.

Mint elmondta, a távoktatás hatékonysága esetükben változó, a legkisebbek közül eleinte többen kapcsolódtak be, de sok olyan család van, ahol a szülő ebben nem támogatja, nem segíti a gyereket, ő pedig egyedül nem boldogul. A felső tagozaton már jobb az arány, s a távoktatás a középiskolásoknál működik a legjobban.

A vendéglátósok a pénteki gyakorlati részt is abszolválták, otthon megfőzték a menüt, lefényképezték, elküldték a tanárnak” – magyarázta Tóth Lucia.

„Annak ellenére, hogy sok hátrányos helyzetű gyermekünk van, azt mondhatom, bár sok erőfeszítésbe került a tanároknak, de elértük a várt eredményt” – tette hozzá.

Pelsőcön várhatóan 14 elsős lesz

A pelsőci Dénes György Alapiskolába valamivel több leendő elsőst írattak be, mint tavaly.

Elég szépen alakultak a számok, 18 gyereket írattak be. Közülük 4-en kértek halasztást, tehát valószínűleg jövőre 14 elsőssel kezdjük az évet. Voltak már ettől sokkal rosszabb évek is, szóval elég optimistán nézünk a jövőbe”

– mondta Máté Eleonóra, az iskola igazgatója.

Az idei tanévet egy első osztállyal kezdték, s szeptemberben is egyet terveznek nyitni. Korábban volt már nulladik osztályuk, s az igazgatónő szerint nagyon jó tapasztalatokat szereztek vele, de a következő tanévben négy gyerekkel nem tudnak nulladikat nyitni.

Ami az online beíratást illeti, mindössze egyetlen szülő élt ezzel a lehetőséggel, a többiek a személyes kapcsolatot részesítette előnyben.

„Hozzáteszem, hogy elég sok a szociálisan hátrányos helyzetű szülő, ők vagy nem rendelkeznek megfelelő technikával, vagy nem mertek belevágni az elektronikus jelentkezésbe” – jegyezte meg.

Máté Eleonóra elmondta, az elektronikus távoktatásba körülbelül az iskola diákjainak egynegyede nem tud bekapcsolódni, ők papír alapon kapják meg a feladatokat hetente.

„Azokban a családokban, ahol van internet-hozzáférés, a gyerekek nagyon aktívan bekapcsolódnak, sok mindent tanultak” – fejtette ki hozzátéve, nagyon hálásnak a szülőknek, akik odafigyelnek arra, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a távoktatásba, hisz a kisebbek esetében szükség van a szülők aktív hozzájárulására például az online kapcsolat létrehozásához, a feladatok elküldéséhez.

Végezetül elmondta, a gyerekeknek már nagyon hiányzik a személyes kontaktus.

A szülők, akikkel találkoztam, azt mondják, a gyerekek már alig várják, hogy visszamehessenek az iskolába. Hiányoznak nekik a barátok, az élő kapcsolatok, sokszor unatkoznak otthon. Hiányzik nekik az iskola”

– jegyezte meg.

Megosztás
Címkék