2021. április 30., 13:41

Lezárultak az alapiskolai beíratások Füleken

Április végével lezárultak az alapiskolai beíratások. Az összesített eredmények szerint Füleken enyhe csökkenés tapasztalható. Míg tavaly 77 gyermeket írattak be szüleik a magyar iskolák első évfolyamaiba, idén ez a szám 68.

Beíratások Füleken
Fotó: Bozó Roland

51 beíratott és három első osztály a Koháryban

A város legnagyobb alapiskoláját, a II. Koháry István Alapiskolát jelenleg 574 diák látogatja. Bozó Roland, igazgató, portálunknak elmondta: eddig 51 tanulót írtak be az első évfolyamba.

Az előző két évben 62 körüli volt a beíratottak száma. Panaszra azonban az idei eredmény sem ad okot, ugyanis három első osztályt tudunk nyitni jövőre is“

- nyilatkozta.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elektronikus formában és csupán a szülők jelenlétében történt a beíratás.

„A rendkívüli időszak azt bizonyítja, hogy nem csak a tanulók és a tanárok vannak felkészülve egy-egy ilyen digitális változásra, hanem a szülők is. Ugyanis több mint 40-en jelentkeztek be az elektronikus portálon keresztül”- tudatta az igazgató.

Az intézményben a szülőkkel való közvetlen kapcsolattartásra helyezik a hangsúlyt, amely jóval a beiratkozás előtt elkezdődik. Különféle kultúrműsorokra, sportversenyekre, nyílt napra hívják az iskolaköteles gyermekeket és szüleiket. Sajnos a Covid-helyzet miatt ez már tavaly és idén sem a megszokott formában történt. Ezért új platformokon próbálják népszerűsíteni az intézményt.

Minden évben kitalálunk valami újat, amivel bemutathatjuk az iskolát. Nyitott napok és az óvodával közös programok hiányában ez sokkal nehezebb. Ezek a lehetőségek a tavalyi évben és idén is kiestek. Ezért próbálunk aktívak lenni az online felületen, illetve küldtünk szórólapokat, készítettünk ilyen információs leporellót. Ezek segítségével informáltuk a szülőket az iskolánk előnyeiről, lehetőségeiről“ – tette hozzá az igazgató.

Az iskolán a szaktantárgyak oktatása külön termekben folyik. 3 informatika teremmel, kémia, fizika és geográfiai szaktanteremmel, zeneteremmel, 2 nyelvi tanteremmel rendelkeznek. Az iskola vezetése nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a hagyományápolásra. A tanulási zavarokkal küszködő, vagy a nehezebben felzárkózó tanulókkal a pedagógusok mellett iskolapszichológus és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak.

Beíratás Füleken
Fotó:  Szvorák Emese

Egy első és egy nulladik osztály a Mocsáryban

Fülek másik magyar tanintézménye a Mocsáry Lajos Alapiskola, melynek jelenleg 316 diákja van. Az eredmények szerint két nap alatt 17 szülő választotta gyermekének ezt az iskolát, így egy első és egy nulladik osztályt tudnak nyitni szeptembertől.

Online is bejelentkeztek hozzánk a szülők, és remélem, hogy még fognak is. De az biztos, hogy a pandémia nagyon-nagyon hátráltatta a tanulást és a beíratást egyaránt. Nagyon sajnálom, hogy az idei beíratás is ilyen formában zajlik, mert nem tudjuk a szokásos tesztet elvégezni a jövendő elsőseinkkel. Azokkal a gyerekekkel, akik óvodából érkeznek hozzánk valószínűleg nem lesz gond, viszont sok az olyan gyermek is, aki nem járt óvodába, ők biztos, hogy gyengébbek lesznek társaiknál. De mi mindent megteszünk azért, hogy mihamarabb felzárkózzanak társaikhoz”- nyilatkozta Kotlár Ildikó, igazgató.

Az intézményben a tapasztalatok alapján egészen szeptemberig tart a beíratás. Mivel sokan külföldről térnek haza, vagy faluról költöznek be Fülekre, ezért csak az új tanévben tudják meg pontosan mennyi elsősük lesz.

Az intézmény erőssége az inkluzív, befogadó oktatás, melynek feladata, hogy biztosítsa a tudáselsajátítás, a készségek, képességek megszerzésének, fejlesztésének konstruktív ösztönzési folyamatát a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknél.

„Nagyon szépen köszönjük minden szülőnek, aki ránk bízza a gyerekeit, és bízik bennünk. Merem állítani, hogy a régió legjobb tanárai dolgoznak ebben az iskolában, és remélem, hogy a szülők is meg lesznek velünk elégedve”- emelte ki az igazgató.

Az intézmény pedagógusai nagy hangsúlyt fektetnek a magyar nemzeti ünnepekről való megemlékezésre. Egy-egy jeles nap kapcsán rövid kultúrműsorral készülnek, és a névadó, Mocsáry Lajos emléke előtt is évente leróják tiszteletüket.

 

Megosztás
Címkék