2021. április 13., 17:28

„Köpnek” a diákok a jelenléti oktatásra

Folyamatosan érkeznek az igénylő iskolákba a gargalizálós vírustesztek. A piros zónába tartozó Mátyusföld iskoláiban már szerdán tesztelik a gyerekeket a gargalizálós eljárással. A dolognak azért van némi iróniája.

Fotó: TASR

A gargalizálós tesztekre való igényt még húsvét előtt, március 29.-ével kellett bejelenteniük az iskoláknak egy minisztériumból érkezett levél értelmében. Az oktatási intézmények az egész felső tagozat tesztelésére készültek, míg egy hirtelen csavarral az oktatásügyi miniszter április 12-én, hétfőn bejelentette, jövő héten, április 19-től csak a 8. és 9. osztályosok térhetnek vissza tantermeikbe, így az 5., 6. és 7. évfolyamok szerdai, április 14-ei gargalizálós vírustesztelése gyakorlatilag feleslegessé válik. Annak fényében is, hogy a települések minden hétvégén megtartják az antigén tesztelést.

A szájöblögetős tesztelést minden héten elvégzik majd

Narancsík Szilvia, a nagymácsédi Mészáros Dávid alapiskola igazgatója elmondta, az ő iskolájukban

csak a felső tagozaton mérték fel húsvét előtt a gargalizálós teszt iránti igényt, az alsó tagozaton továbbra is az egyik szülő negatív tesztigazolását fogják kérni.

68 gyermekből 58 esetben egyeztek bele a szülők a gargalizálós eljárásba. Az igazgatónő hozzátette, a kerületi kapcsolattartó pénteken telefonált az iskolába és pontosította az eljárást, az adatokat. A tesztek kedden délután érkeznek meg az intézménybe, csütörtök tíz óráig dolgozni kell velük

. A gargalizálós tesztelést az igazgatónő és a helyettese fogják levezényelni április 14-én, a déli órákban az iskola tornatermében. Ezúttal azonban csak a nyolcadikosokat és a kilencedikeseket tesztelik le Nagymácsédon a szájöblögetős eljárással, hiszen a felső tagozat fiatalabb évfolyamai a jövő héten még nem térhetnek vissza az iskolapadba. A szülők 72 órán belül kapják meg SMS-ben gyermekeik eredményét. Ahhoz azonban, hogy a diákok jövő héten iskolába mehessenek, kelleni fog a szülő hét napnál nem öregebb negatív teszteredménye is.

A szájöblögetős tesztelést minden héten elvégzik majd, amíg szükséges. A következő heti igényt mindig csütörtökön tízig kell majd bejelenteni, és azok a tesztek, amik nem fogynak el, felhasználhatóak a következő héten is. A gargalizálós vírustesztet csak diáknál lehet elvégezni, az iskola alkalmazottai nem tesztelhetőek a diákok részére elkülönített tesztekkel- teszi hozzá az igazgatónő.

A gargalizálós tesztelésnél a diák valójában egy percig a szájában öblögeti a fiziológiás sóoldatot, amelyet aztán szívószál segítségével pohárkába köp. A pohárban lezárt köpetet szállítják a laborba. A gargalizálós teszt előtt legalább két órával nem szabad enni, inni, rágógumit rágni, kiöblíteni a szájat, fogat mosni, orrsprayt vagy orrcseppet használni. Az iskolai gargalizálós tesztelés helyes eljárását a fenti, szlovák nyelvű videóban tekinthetik meg.

Gargalizálós csiki-csuki Pereden

Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere is nehezen tud rendszert kitalálni a fejetlenségben. Elmondja, ők is felmérték mindkét peredi iskolában a gargalizálós tesztelés iránti igényt. A magyar iskolás gyerekek szülei 50-50 százalékos arányban döntöttek a gargalizálós és az antigén tesztelés között. Így az önkormányzat az iskolákkal karöltve úgy döntött, igénylik a gargalizálós eljárást.

A gargalizálós tesztelésnek már egyszer nekifutottak volna április 7-én, de a tesztek nem érkeztek meg Peredre. Közben kiderült, hogy ezek a tesztek egy államilag kirendelt cég által vannak közvetítve az iskolákra, ők pedig csak a szerdai napokra kézbesítenek.

A Niytra megyéhez tartozó Perednek, amellett, hogy minden alkalommal antigén tesztelést is végeznek a faluban hétvégenként, végül sikerült megszerveznie az iskolák diákjainak gargalizálós tesztelését április 14-re, szerdára – magyarázza Agócs Kőrösi Ildikó. Ezt azonban újra megcsavarta a miniszter hétfői sajtótájékóztatója.

A polgármester úgy véli, ha ilyen káosz van országos szinten, könnyen sérülhet az iskolák vezetőségének és az önkormányzatoknak a szavahihetősége a szülők előtt,

akik amúgy is bizonytalanságnak vannak kitéve. Hozzátette, még nem tudja, megérkezik e holnapra az általa rendelt összes gargalizálós teszt, annak fényében döntenek majd arról, pontosan mely évfolyamokat tesztelik le holnap.

Ha iskolába jár a gyermek, a hét napnál nem öregebb igazolás kell

A gargalizálós és az antigén teszt eredményéről szóló igazolás jelenleg egyenrangúnak számít. Az a tíz évnél idősebb diák, aki nem vesz részt a gargalizálós eljárásban, hét napnál nem öregebb antigén tesztigazolással kell rendelkezzen, ha iskolába akar menni.

Valamint az iskolába járó diákok legalább egyik szülőjének is kell a negatív teszteredmény igazoló papír. Még akkor is, ha az adott járás már a piros zónában van, és a Covid szemafor szerint elég lenne a tizennégy napos teszt. Talán a diákok vannak most a legjobb helyzetben, ők legalább „köphetnek” rá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.