2020. november 11., 17:11

Ismét kiderült: korlátozottak a lehetőségeink a kisebbségi oktatás területén

Továbbra is korlátozottak a lehetőségek a kisebbségi nyelveken történő oktatás területén, mutat rá a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája szlovákiai végrehajtási szintjének ötödik felméréséről szóló jelentés, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A dokumentumban az is szerepel, hogy az érvényben lévő jogszabályok, valamint a százalékalapú korlátozás továbbra is akadályozzák a kisebbségi nyelvek hivatali használatát.

A jelentés szerint további erőfeszítéseket kell tenni a kisebbségi nyelveken történő tanítás, illetve a kisebbségi nyelvek (horvát, lengyel) oktatásának megszervezése érdekében az óvodákban. Ki kell terjeszteni továbbá a már meglévő lehetőségeket is, az oktatás minden szintjén, elsősorban a német, a roma, a ruszin és az ukrán nyelvet illetően.

A dokumentum arra is rámutat, hogy nagyobb időkeretet kell biztosítani a kisebbségi nyelveken sugárzott televíziós műsorok számára, illetve növelni kell a gyakoriságukat is.

A jelentés több pozitív intézkedésről is említést tesz, például a különféle kisebbségek nyelvén kihelyezett helységnévtáblákról a vasútállomásokon, vagy a jogi szövegekről készült fordításokról.

A szakértők pozitívan értékelik azt a 2016–2020-as időszakra vonatkozó akciótervet is, amely a nemzeti kisebbségekhez és etnikai csoportokhoz tartozó személyek jogainak védelmét tűzte ki célul. Méltatják továbbá a kisebbségi kormánybiztos kezdeményezéseit, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását és a támogatási összegek jelentős emelését.

A valós helyzet és a kisebbségi nyelvek használata azonban nincs teljesen összhangban a Szlovák Köztársaság azon kötelezettségeivel, melyek a chartából következnek”

– áll a jelentésben. Ez utóbbi nem a jelenlegi, hanem a 2018 decemberi helyzetről nyújt képet.

A Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája, mely Szlovákiában 2002 óta hatályos, a következő nyelvekre vonatkozik: bolgár, cseh, horvát, jiddis, lengyel, magyar, német, orosz, roma, ruszin, szerb, ukrán.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.