2020. szeptember 2., 20:00

Iskolatáska, váltócipő és szájmaszk - Így indult az iskolaév - VIDEÓ

2020 egy nem szokványos év. Az élet minden területére kihat a világjárvány. Az oktatásügyben is szigorításokat kellett bevezetni. Rendhagyó tanévnyitók napja szeptember másodika. Stábunk felvidéki magyar tannyelvű iskolák újraéledését követte nyomon Mátyusföldtől Csallóközig. Kameráink a Nagymácsédon működő Mészáros Dávid Magyar Tannyelvű Iskola és Óvoda, a galántai Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Iskola, valamint három dunaszerdahelyi intézmény, a Szabó Gyula Alapiskola, Kodály Zoltán Alapiskola, továbbá a Vámbéry Ármin Alapiskola tanévkezdését rögzítették. Tartson velünk!  

Videó:  ma7

Az igazgatók minden intézményben elmondták, rendhagyóan zárták az elmúlt évet és rendhagyóan nyitják meg a 2020/2021-es tanévet.

Vannak diákok, akiket 5 hónapja nem láttak az online tanulás miatt, így alig várták, hogy újra üdvözölhessék őket. 

A kissé személytelenebb tanévnyitókon a gyermekek arcát szájmaszk takarta, ezért nem látszott, merre is görbül a szájuk.

A szájmaszk viselésével kapcsolatban valamennyi igazgató úgy nyilatkozott, reméli, hogy csupán az első két hétben lesz kötelező a felső tagozaton a viselete, mert elképzelhetetlennek tartják, hogy a diákok ebben üljenek a tanítás során.

Amennyiben az idő engedi, sok iskola kinti környezetben tartja majd meg - a kellő távolságot betartva - a tanítási órákat, ha pedig az idő nem kedvez, a rövidített tanítás is szóba kerülhet. 

Az intézményvezetők azt remélik, zavartalanul folyhat a tanévben az oktatás és nem kényszerülnek ismét online tanításra. 

Különbségek a tanévnyitó menetében mutatkoztak, ám általánosságban az volt a jellemző, hogy a városokban az elsősök és ötödikesek szülei bekísérhették gyermekeiket az épületbe, Nagymácsédon pedig csak az első osztályosok szülei kaptak engedélyt erre. Voltak iskolák, amelyekben nem maradt el az ünnepélyes tanévnyitó az első és ötödik osztály diákjai számára, voltak azonban, ahol ez sem valósult meg, valamint a szokásos szentmisétől is eltekintettek.

Nagymácsédon, ahol egyébként két ikerpár is látogatja mától az első osztályt, idén az iskolaév első napján déli 12 óráig maradtak a gyerekek az iskolában, az igazgatónő, Narancsík Szilvia elmondta: 

a másnap szokásos ismertetőórákat ma tartjuk, hogy holnaptól gőzerővel koncentrálhassunk a tanulásra, ugyanis bizonytalan, milyen rendelkezések lesznek még az oktatásügyet érintően. 

Megkérdeztük még a vezetőket arról, mit volt a legnehezebb át-, illetve megszervezni a járványhelyzet miatt. A videóból kiderül, mi okozta a legnagyobb fejtörést. Nézze velünk az összefoglalót!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.