2024. február 29., 14:13

Húsz év, tízezer diploma

2003. október 23-a jelentős mérföldkő a felvidéki magyarság történetében. Ekkor hagyta jóvá a szlovák parlament a Selye János Egyetem megalapításáról szóló törvényt. Valóra vált egy régóta dédelgetett álom, az óvodától egészen az egyetemig biztosított lett az anyanyelvi oktatás. Ehhez persze kellett a megfelelő politikai klíma, húsz magyar képviselő, valamint további közéleti személyiségek kitartó munkája. És kellett hozzá 77 igen, 49 nem szavazat, valamint 7 tartózkodás. Micsoda jó érzés lehetett akkor magyarként ott ülni a parlamentben…!

sje
Fotó: Katona Tamás

Húsz év egy felsőoktatási intézmény életében nem sok idő, de arra már elegendő, hogy mérleget lehessen vonni. A Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában megtartott emlékkonferencián a múlt, a jelen és a jövő is szóba került. A pulpitusra lépő szónokok személyes élményeiket is beleszőtték megszólalásaikba.

Valóra vált álom

Miért akartok ti mindenáron magyar egyetemet? Szlovákiának több mint két tucat felsőoktatási intézménye van, ahol tanulhatnak a gyerekeitek. S ha mindenáron magyarul akarnak tanulni, akkor pedig csak át kell menni a hídon, idézte fel a múlt század kilencvenes éveiben gyakorta hallott mondatokat Albert Sándor, alapító rektor, volt parlamenti képviselő, akinek oroszlánrésze volt az intézmény létrejöttében.

A felvidéki magyarok vezetői úgy látták, hogy hiányzik a magyar értelmiségi réteg, amire pedig égetően szükség van, s amit leginkább egy magyar egyetem tudna biztosítani. Szerencsére 2003-ban is ott ültek a Magyar Koalíció Pártjának képviselői a parlamentben, és a párt a kormánynak is tagja volt. Előbb a kormány elfogadta a Selye János Egyetem alapításának szándéknyilatkozatát, majd a törvénytervezetet magát, s aztán került a parlamenti szakbizottság elé, ahonnan a parlament plénuma elé jutott. 

– A szavazásra fenntarott húsz másodperc egy örökkévalóságnak tűnt. Közben lelki szemeim előtt filmkockánként peregtek az elmúlt órák eseményei. Felidéztem a szenvedélyes vitát a bizottságokban, a parlament előtt és azokat a hozzászólásokat, amelyek megpróbálták visszavonatni a törvénytervezetet… Nagyjából eddig jutottam, amikor 11:14-kor megjelent a hirdetőtáblán a szavazás eredménye. Az előadói pulpitusról néztem a képviselőtársaimat, akik néma csendben ültek. Nem volt örömujjongás, az ilyenkor szokásos taps is elmaradt. A húsz magyar honatya arcán mély meghatottság honolt, átérezték a történelmi pillanat súlyát és volt, akinek könny csillogott a szemében. Hosszú percek teltek el, míg eljutott a tudatomig, hogy megvan az egyetem, valóra vált egy álom – idézte fel a húsz évvel ezelőtti sorsdöntő szavazást az alapító rektor. 

Albert Sándor azóta őrizte az egyetem alapítását dokumentáló jegyzőkönyvet, amelyet átnyújtott a jelenlegi rektornak, Juhász Györgynek.

selye
Fotó:  Katona Tamás
Helyük van a szlovákiai és közép-európai felsőoktatási térképen
2004-ben szinte a semmiből indultunk. Nem rendelkeztünk eszközökkel, megfelelő szakemberekkel, oktatókkal, hiányzott mindennemű infrastruktúra, ám ott volt bennünk a tettvágy és a mindennél erősebb akarat, a szándék, hogy létrejöjjön a magyar felsőoktatási intézmény

– mondta Tóth János emeritus rektor, aki 2009 és 2017 között vezette az egyetemet. Hozzáfűzte azt is, az elején sokan megkérdőjelezték az intézmény létjogosultságát, miközben a szlovákiai összlakosság 8,5 százaléka magyar, ami elég nyomós érv a létezésére.

Azt, hogy ott a helyük a szlovákiai és közép-európai felsőoktatási térképen, adatokkal is alátámasztotta. Az utolsó 17 esztendő folyamán 10 ezer diplomát adtak át végzős hallgatóiknak. 2017 áprilisától hivatalosan is egyetemi besorolású felsőoktatási intézménnyé váltak. Az akkreditáció és a tudományosság szintjén az intézmény rendületlenül halad tovább. Az egyetem három karán 125 oktató dolgozik, akiket 120 nem pedagógiai alkalmazott támogat a munkájukban.

Juhász György jelenlegi rektor felidézte, hogy 2012-től kezdett oktatni a Selye János Egyetemen, ahol mindig befogadó környezettel találkozott. Legjobban mégis az volt rá hatással, hogy magyar környezetben folyt az oktatás és Komárom városának kulturális közege is érezhető volt. Sikernek nevezte az akadémiai információs rendszer magyarítását, megemlítette, hogy kétnyelvű diplomákat adnak végzős hallgatóiknak. Egyetemi vezetőként megtanulta azt is, hogy ha érvényesíteni akarja az egyetem érdekeit a szlovák akadémiai közegben, akkor úgy kell teljesíteniük, mint más egyetemeknek, együtt kell velük működni, keresve a közös pontokat.

– Úgy érzem, hogy szerves részévé váltunk a szlovákiai akadémiai közösségnek és ugyanezt érezzük az anyaországi intézmények felől is, amelyek szintén elfogadnak és támogatnak bennünket – emelte ki. Felidézte a Covid nehéz időszakát, amikor egyik pillanatról a másikra komoly problémákat kellett megoldani. Aztán pedig jött az orosz–ukrán háború és az energiaköltségek ugrásszerű emelkedése. Közben pedig folyt az akkreditálás és a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. 

– A Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség Végrehajtó Tanácsa 2024. február 8-ai döntése alapján a Selye János Egyetem minőségbiztosítási rendszere megfelel az előírt felsőoktatási szabályoknak és ennek alapján az öt tanulmányi szakon jogosultak vagyunk tanulmányi programok létrehozására, működtetésére és ezek módosítására – hangsúlyozta a rektor. Az intézmény ezzel fejlődésének egy minőségileg újabb, nagy lehetőségeket megnyitó szakaszába lépett, szakmai jövője biztosítottnak látszik.

selye
Fotó:  Katona Tamás
Közös siker

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a nagy székely felfedező, tibetológus Kőrösi Csoma Sándor példáját idézte, aki 240 éve született. Jó példája annak, mit lehet elérni, ha egy célnak szenteljük magunkat.

A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere

– jelentette ki.

Felidézte az egyetem születésének pillanatait. A célt, hogy növelni lehessen az egyetemet végzett magyar anyanyelvű fiatalok arányát és ott tanulhassanak, ahol születtek. 2003. október 23-a nemcsak 56 miatt, hanem a parlamenti szavazás miatt is ünnepnap volt. Ez pedig az etnikai alapú politizálás gyümölcse.

– Ha akarjuk, hogy a felvidéki magyarság jövője megmaradjon, már pedig akarjuk, akkor lehetetlen, hogy feladjuk az etnikai alapú politizálást. Nemzetünk akkor erősödik, ha szellemi és lelki vezetőinek erőforrásai mindig a következő feladatra, csúcstámadásra összpontosítanak, szem előtt tartva a végső célt – hangsúlyozta. 

Hozzátéve: a magyarság nem olyan nemzet, amely erővel kívánja elérni céljait, sokkal inkább bölcsességgel és együttműködéssel juttatja érvényre akaratát.

Az első húsz év után tehát remélhetően további sikeres évtizedek következnek. Isten éltesse a Selye János Egyetemet!

Megjelent a Magyar7 2024/9. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.