2024. február 29., 11:25

Őshonos nemzeti kisebbségek és a 21. század Európai Uniója – megjelent a MAGYAR7 kilencedik száma

Tizedik számunkban a Világcenzúra két év után című vezércikkében lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly arra emlékeztet, hogy „két éve hajtják a vágóhídra az ukrán és orosz embereket tőlünk keletre, és két éve tolják a képünkbe Nyugatról a hazugságot, hogy mindenki békét akar, kivéve Putyint. Miközben egyre emelik a tétet, akiknek semmi sem drága. Most már a bombázó repülőgépeknél és a nagy hatótávolságú rakétáknál tartunk. Mi jöhet ezek után? Nukleáris arzenál Zelenszkijnek? És ha elfogynak az ukránok, majd megyünk mi?”

lapajánló

A múlt hétvégén ülésezett a Magyar Szövetség Országos Tanácsa, amely összeállította az EP-listát. Berényi József, a magyar párt listavezetője az európai politika legfőbb kihívását megfogalmazva leszögezte, az Európai Uniót meg kell őrizni, de vissza kell térni az alapítók szellemiségéhez. Az EU nem lehet azonos az egykori Szovjetunióval, ezért létjogosultsága van az esetleges kritikáknak Brüsszel politikájával szemben, idézte a listavezetőt Kolek Zsolt az EP-választás: a tét az európai képviselet visszaszerzése című heti politikai összefoglalójában.

lapajánló

A hosztomeli repülőtéren február 24-én előadott színdarab ugyanis üres ígéreteken és „jóemberkedésen” kívül semmiről nem szólt. Ursula von der Leyen EB-elnök közös „ukrán–európai álmot” emlegetett a véres harcok színhelyéül szolgáló Kijev melletti reptéren. Jött a szokásos szöveg a szabadság és a jólét álmáról, amelyet az oroszok sosem tudnak elpusztítani, miközben a realitás az, hogy az EU márciusig beígért egymillió tüzérségi lőszerének jelentős része még mindig nem érkezett meg Ukrajnába, a kapacitásokat látva év végéig valószínűleg nem is fog, írja külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián, amelynek címe: Ki álmodik itt tulajdonképpen?

lapajánló

Szili Katalin felettébb szokatlan, ám nagyon szimpatikus elveket vall, ha őshonos kisebbségekről van szó. Például azt, hogy lehessen különbséget tenni az állampolgárság és a nemzetiség között. „El tudnám képzelni, hogy az anyakönyvi kivonatokban ne csak az szerepeljen, ki milyen állampolgár, hanem az is, hogy milyen nemzetiséghez tartozik, tehát a szülőknek kellene nyilatkozniuk. Ezzel jó megoldást kínálnának, mert Európa egy puskaporos hordón ül” – mondta eheti nagyinterjúnkban a miniszterelnöki főtanácsadó, aki az autonómia témakörének egyik legszakavatottabb szószólója. Emellett a Felvidék szerelmese, sok itteni barátjával, ismerősével tartja a kapcsolatot. Szili Katalinnal Molnár Judit és Haják Szabó Mária beszélgetett.  

lapajánló

Elnökválasztás: Dél-Szlovákia igenis „koronáz”. Vagyis egyáltalán nem mindegy hova állnak a magyarok a második körben, állítja Kocur László, és több, korábbi államfőválasztás eredményeit végigböngészve be is bizonyítja állítását. A felmérések szerint a második fordulóban Ivan Korčok és Peter Pellegrini összecsapása várható. De mit szól ehhez a déli országrész? A magyarlakta járások, bár olykor passzívabbak az északiaknál, ha kell, királycsinálók is lehetnek, ahogy ezt legutóbb, vagy 2014-ben, vagy éppen 1999-ben láthattuk, olvasható a cikkben.

lapajánló

Tizedik számunkban értelemszerűen többet foglalkozunk a gazdák panaszaival, a tüntetésekkel országszerte. Szlovákia terei az elmúlt időszakban leginkább politikai célok miatt, vagy tiltakozásul a politika ellen teltek meg tüntetőkkel, de a múlt csütörtökön az ország működése szempontjából kulcsfontosságú szektor, a mezőgazdaság képviselői is utcára, vagyis inkább az utakra vonultak. A megmozdulás látványos és figyelemfelkeltő volt, de vajon eléri a célját, teszi fel a kérdést Piac rovatunkban Rajkovics Péter. Itt említem meg, hogy tájaink rovatunkban a gömöri gazdák tiltakozásáról olvashatják Virsinszky Tamás beszámolóját.

lapajánló

Érintőlegesen a Háttér rovatunkban is erről gondolkodik Kövesdi Károly, amikor azt írja, hogy „Európa mezőgazdaságának „zöldítése” nem fogja megmenteni az emberiséget a végpusztulástól, ha figyelembe vesszük például Kína, Afrika, Dél-Amerika adatait. Európa példát fog mutatni a világ többi részének! – szól a nagymellényű kijelentés az uniós természethelyreállítási tervben, amely szerint a tengerek és a szárazföldek 30-30%-át szigorú védelem alá kell vonni. Magyarán: a mezőgazdasági területek óriási részét parlagon, vadon kellene hagyni, hátha a jó példa láttán felbuzdulnak a kínaiak vagy az indiaiak, és ők is a kardjukba dőlnek…

lapajánló

2003. október 23-a jelentős mérföldkő a felvidéki magyarság történetében. Ekkor hagyta jóvá a szlovák parlament a Selye János Egyetem megalapításáról szóló törvényt. Valóra vált egy régóta dédelgetett álom, az óvodától egészen az egyetemig biztosított lett az anyanyelvi oktatás. Ehhez persze kellett a megfelelő politikai klíma, húsz magyar képviselő, valamint további közéleti személyiségek kitartó munkája. És kellett hozzá 77 igen, 49 nem szavazat, valamint 7 tartózkodás, írja B. Vida Júlia a Húsz év, tízezer diploma című cikkében.

lapajánló

Amikor Nagy Judit tűzzománccal fest, tradicionális eljárással dolgozik, de nem a műfaj hagyományos elvárásai, kötöttségei mentén. Számára az a legfontosabb szakmai kérdés, hogy a szakrális technikával létrehozott mű miképpen „szól” ma. Balla Rita: A művész barangolásait befelé járja.

A Leporolt históriák sorozat legújabb számából megtudhatják, hová rejtették a Szent Koronát 1849. augusztus 23-án.

A Múltunk rovatban Gaál Lajos izgalmas írását olvashatják az egyik föld alatti államhatárunk különös történetéről. Az államhatárok vonalát általában a felszínen jelölik ki. Mi a helyzet azonban, ha egy járat a föld alatt halad át a határon? Ilyen eset a Trianon után megalakult Csehszlovákiában 1932-ben fordult elő, ami számos bonyodalmat okozott. Az említett évben kötötték össze ugyanis a Csehszlovákiához tartozó Domica-barlangot a magyarországi Baradlával.

lapajánló

A hulladékgazdálkodás területén a Lévai járás településeinek önkormányzatai is a vegyes kommunális hulladék mennyiségének minimalizálását, valamint a szelektív hulladékgyűjtés erősítését tekintik legfőbb céljuknak. Ennek megfelelően ugyan az elmúlt években többet is takarékoskodtak, a szemétdíj újabb emelkedésével és egy 2025-ben hatályba lépő új törvény okán azonban ismét fájhat a fejük. Kaszmán Zoltán: Szemétdíjemelés után, törvénymódosítás előtt

A Pozsonyi Casino vendégei voltunk. A Ma7 médiacsalád főszerkesztője, Molnár Judit hetilapunkról, a MAGYAR7 létrejöttéről, annak céljairól, a lap szerkezetéről, de a kezdeti nehézségekről is beszélt a résztvevőknek. Mint mondta, a magyar közösség krónikásai vagyunk. A beszélgetésen elhangzottakat Dunajszky Éva foglalta össze.

Csölle Tamás és felesége, Andrea fiatal nyárasdi vállalkozók, akik hat évvel ezelőtt nagy fába vágták a fejszéjüket,

vagy, hogy stílszerű legyek, kemény ágyásba vágták a kapájukat, ugyanis gabona-, illetve zöldségtermesztésbe kezdtek, és egy zöldségboltot is nyitottak a községben. Az állam, Brüsszel és a multik azonban egyáltalán nem könnyítik meg a dolgát az egészéges élelmiszert termelőnek. Lacza Gergely: Zöld utat a gazdáknak (is)!

A Gömöri Kézművesek Társulása tagjainak alkotásait bemutató népművészeti kiállítás nyílt Kassán, a Magyarország főkonzulátusának helyet adó Csáky-Dessewffy-palotában. Fafaragók, keramikusok, bőrművesek, selyemfestők, csuhéfonók, hímzők, csipkeverők, gyöngyékszerkészítők, kádárok, harangöntők, fémöntők, kolompkészítők, ékszerkészítők és kosárfonók munkáit tekinthetik meg az érdeklődők, tudósít az eseményről Fábián Gergely.  

„Csáky Pál örömmel nyugtázta: az értékvesztett, bizonytalan, kaotikus világunkban Naszvadon is vannak, akik azt sugallják, hogy nem a kétségbeesés a jövő útja, hanem meg kell találni azokat a pilléreket, például a kulturális értékeinket, amelyekre építeni tudunk” – olvashatjuk Nagy-Miskó Ildikó Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség című tudósításában, amely a naszvadi Wass Albert Felolvasó Maratonon készült.

Koncsol László emlékére. Február 17 én, napra pontosan egy évvel Koncsol László halála után adott hangversenyt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

a búcsi Karkó panzió közösségi termében. Tíz évvel ezelőtt, amikor a „Tanítókórus” megalakulásának 50. évfordulójára készült, Koncsol a kórusnak ajánlotta Az ezeréves tölgy című versét, amelyet a kórus akkori magyarországi vendégkarnagya, Tóth Árpád zenésített meg, írja lapunkban Horváth Géza, a szerző a kórus krónikása.

Csendben, szeretett könyvtárának magányában elhunyt vitéz Oros László, a felsőszeli Bibliotheca Pro Patria értékes irodalmi és művelődéstörténeti kincseket magában foglaló magánkönyvtár atyja. Mint jóbarátjától búcsúzik a példás könyvgyűjtőtől Szomolai Andrea Elment a nagy könyvtáros – magány borul a Bibliothecára című visszaemlékezésében.

Bresťák Marikával, az érsekújvári Kultúra Könyvesbolt mindenesével, a helyiség egy meghitt zugában beszélgettünk. Az üzletben nem csak kereskedés folyik, találkozóhelye ez az újvári magyaroknak, ahol elbeszélgethetnek könyvekről, olvasmányélményeikről, de személyes dolgaikról is. Aki tovább szeretne maradni, azt a tulajdonosnő a híres kávéjával vendégeli meg, a könyvekkel teli polcok elé helyezett kis asztalnál. Az érsekújvári „macis” könyvesboltról ír Bokor Klára.

Felvidékiek a Dunán! Február 10-től minden szombaton látható a Dal 2024 című dalválasztó műsor, amelyben felvidéki előadóknak is szurkolhat a hazai közönség. A nógrádiak sem maradnak kedvenc nélkül, ugyanis a kalondai származású Telek Attila és Szalma Annamária „Százszor is” című közös dala is bejutott a legjobbak közé. A két fiatalt Agócs Szvorák Emese mutatja be.  

lapajánló

Nagy János feleségének nagymamájától megörökölték azt a parazsas vasalót, amit a néni még a hatvanas évek végén is használt. Már nem tudni pontosan, hogyan kerültek a házba a következő darabok, de rövid időn belül pár tucat lett, majd az eltelt évtizedek alatt több mint 150 darabra gyarapodott a kis házi múzeum gyűjteménye. Tüzes kincsek címmel mutatja be a gyűjteményt Molnár Gabriella.

lapajánló

A belső terek csendes luxustrendje átvette a vezetést a gazdagságot megjelenítő trendek előtt. Vagyis olyan teret hozunk létre, amely eleganciát és kifinomultságot sugároz, de nem túlzó, írja lakberendezőnk, Bazsó Krisztina sok-sok fotóval illusztrált cikkében.

lapajánló

„Az Ilie-tető felől a Terkő-mező felé tartva már a sokadik juhnyájba botlunk. Következik az ilyenkor megszokott szertartás: a pásztorkutyák csaholva vesznek körbe bennünket, majd előkerül a pásztor is, aki beinvitál kalibájába egy kis ordára. Nagy örömmel teszünk eleget a meghívásnak, hisz utolsó megállónk, a Muhos-tető igencsak rég volt, ráadásul a pásztor csíki székely, így könnyebben szót érthetünk.” Hazajáró: Gyimestől Gyergyóig 2017 nyarán.

lapajánló

Nudli kapormártással és csirkemellel, diós finomság főzött krémmel az Íz-lelő rovat kínálata Vass Laura konyhájából. Vas Gyula ismét tesztelt egy remek autót, a Cupra Formentor 1.4 TSI 204 PHEV: Gyönyörű dizájn, lenyűgöző fogyasztás a cikk címe. 

lapajánló

Bár szerkesztőségünk nem férne el egy liftben, és akár egy focicsapatot is ki tudnánk állítani, tartalék játékosokkal együtt, mivel azonban munkatársaink a Csallóköztől a Bodrogközig élnek és tudósítanak, a közös sportolásnak nem nagyon volt – lehetett – hagyománya szerkesztőségünkben. Eddig! De most összeállt egy háromtagú csapat, amely föld alatt, a kőbányai járatokban futotta le a félmaratont, név szerint Hajtman Gábor hírszerkesztő, Asztalos Zoltán rendszergazda, illetve Kocur László vállalta, hogy a 21-ből 7-7 kilométert lefut. A két újságíró cikket is írt erről a Szurkolóban.

lapajánló

Hogyan lehet megülni két lovat egy fenékkel? Erre tesz kísérletet Francesco Calzona, a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki február 19-étől az SSC Napoli vezetőedzői posztját is betölti. Rajkovics György: Szövetségi kapitány és vezetőedző egyszerre.

A MAGYAR7 kilencedik számának hátlapján Márai Sándor kassai szobra látható. Közéleti hetilapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.