2020. március 20., 10:32

Home office egy óvodással. Kell egy jó napirend!

A koronavírus miatti óvintézkedések hetekre összezárták a családokat. Sorozatunkban gyakorlati tanácsokat adunk szülőknek ahhoz, milyen napirendet alakítsanak ki, milyen foglalkozásokkal tarkítsák az együtt töltött időt óvodás- , illetve kisiskolás korú gyermekeikkel. Alábbi írásunkban az óvodáskorú gyermekek szüleinek segítünk.

Médialapozó
Fotó: myfitnesspal.com

A koronavírus-fertőzés terjedésének akadályozása érdekében mind a szlovákiai oktatási intézmények, mind a munkahelyek többsége „home office”-t rendelt el az elkövetkező hetekre. Óvodás vagy kisiskolás gyermekek esetében a még dolgozó szülők egyike hosszabbított gondozói szabadságra mehetett.

Összezárva otthon

A vírus miatti óvintézkedések egy nem könnyű helyzetben zárták össze a családokat. Sok családban kényszerült otthon maradni mindkét szülő, nyakukon a home office lehetőségével, valamint az összes gyermek, akikkel szintén tanulni, vagy foglalkozni kell, hogy ne essen szét a mindennapi rutin.

A szülők idegesek, hiszen a munka nem állt le. A home office lehetősége jónak tűnt, de minden szülő érzékeli, hogy otthonról, számítógépről, telefonon keresztül dolgozni – miközben egy-két-három gyermek csimpaszkodik az ember lábába, derekába, és külön kívánságait közli – embert próbáló feladat. Az édesanyák és édesapák is fejlesztik a fürdőszobában, mosdóban, notebookal, telefonnal való bújócska nevű, régen olyan egyszerűnek hitt játék tudományát.

Első körben nem árt lelkileg és testileg felkészülni arra, hogy ez az állapot hosszan tarthat majd, és elfogadni azt, hogy egyik napról a másikra megváltozott az életritmusunk.

Kell egy jó napirend

A legnehezebb helyzetben talán az óvodás, illetve kisiskolás korú gyermekek aktívan dolgozó szülei vannak, hiszen őket még el kell látni, emellett fejleszteni és tanítani is. Ma az óvodáskorú gyermekek szüleinek hoztunk néhány gyakorlati tanácsot.

Deák Erika gyakorló óvodapedagógus, Ringató foglalkozásvezető szerint nagyon fontos az, hogy ne szakítsuk meg a napi rutint az óvodás korú gyerekekkel.

Elsősorban egy napi rendszert kell felállítani, semmiképpen nem játszik itt a délig alvás lehetősége. Mindenképpen olyan módon kell ezt betartani, ahogy a gyermekek az óvodában is működnek, ebbe belefér a reggeli torna, a délelőtti játékos foglalkozások, meseolvasás, közös éneklés lehetősége.

Az iskolakötelesekkel a színekről, számokról, alapvető tudnivalókról beszélgessünk, például, mi a szülők neve, foglalkozása, hol élünk. Fontos a térbeli fogalmak, időviszonyok folyamatos gyakorlása.

Be kell kapcsolni a gyereket a házimunkába

Magyar gyerekek esetében a szlovák nyelvet is belekeverhetjük a napi játékba. Ajánlott piktogramos kis naptárt készíteni a gyerekekkel, amely ábrázolja a napi aktivitásokat, hogy a gyerek is könnyen tudja követni az aktuális feladatokat. Nyírni, ragasztani és rajzolni pedig mindig le lehet ülni. Míg a gyerek kreatív tevékenységgel foglalja el magát, a szülő tud online dolgozni.

A szakember szerint nagyon jó bekapcsolni a kicsiket a házimunkába is, ezen korú gyerekeknél például nagyon jó grafomotorikai készségfejlesztésnek számít a kimosott, megszáradt ruhák összehajtogatása. A szemetet is közösen ki lehet vinni, rögtön utána a gyerekek már tudják, hogy kezet kell mosni. Közben ki lehet menni az udvarra, növényekről, állatokról beszélgetni.

A gyerekek most látják a szülőkön, hogy valami történik, valami más. Meg kell velük beszélni, hogy most otthon maradtunk, de ennek oka van”

– tette hozzá az óvónő, aki elmondta, a gyerekek nem buták, pontosan ismerik a koronavírus, a Covid fogalmakat, ezekről pedig nyíltan beszélni kell velük.

Fontos a délutáni pihenés

Az óvónő kiemelte, roppant nagy szerepe és fontossága van az óvodáskorú gyermekeknél a délutáni pihenőnek. Nem kell feltétlenül aludnia a gyereknek, de ilyenkor nyugalomnak kell lennie, és pár órás pihenőt elrendelni egy besötétített szobában. Lehet halkan mesélni, értelmes mesét nézni, vagy gyerekjógázni is, kinek-kinek lehetőség szerint. A délután pihenő alatt pedig a home office-ban dolgozó szülő el tudja végezni teendőinek egy részét.

Sorozatunk második részében a kisiskolás korú gyermekek szüleit látjuk el tanácsokkal, tanulási stratégiákkal.

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.