2022. március 26., 12:40

Hogy ne legyen trauma az iskolakezdés

Hamarosan elkezdődik az iskolai beíratás, s a szülőknek el kell dönteniük, elég érett-e a gyermekük az iskolakezdéshez. Ebben nagy segítség lehet, ha szakemberektől kapnak válaszokat, s a magyar gyermeket magyarul beszélő szakemberek vizsgálják meg.

Pozsonypüspöki iskola
A gyerekek nagyon élvezték a délutánt
Fotó: A szerző felvétele

Az iskola egyébként is nagy változást jelent a gyermek és a szülő számára. Új kihívásokat, elvárásokat és kötöttségeket hoz, és új feladatok elé állítja az egész családot. A pozsonypüspöki magyar tanítási nyelvű iskola úgy próbált meg segíteni, hogy összehozta a szülőket és gyermekeiket a Meliorat.io gyermekfejlesztési központ szakembereivel. Kása Ildikó speciálpedagógus, Janík Szapu Zsófia pszichológus, Bottyán Nikoletta speciálpedagógus és Vida Bernadett gyógypedagógus tanácsadó délutánt tartott, előadásokkal, kötetlen beszélgetéssel fűszerezve, amely során sok hasznos információhoz jutottak a szülők. Tudomást szerezhettek például arról, melyek azok a szempontok, amelyeknek a gyermek iskolaérettségének eldöntésében a legnagyobb szerepük van.

Pozsonypüspöki - iskolakezdés
Az előadásokkal, kötetlen beszélgetéssel fűszerezett tanácsadó délután során sok hasznos információhoz jutottak a szülők
Fotó:  A szerző felvétele

A Meliorat.io fejlesztő központ a szakellátásra összpontosít. Segít a megye magyar iskoláinak, amelyekben eddig nem igazán volt anyanyelven történő szakmai segítségnyújtásra lehetőség, tudtuk meg Kása Ildikótól.

 – A tevékenységünk lényege az, hogy a magyar gyerekek számára is legyen Pozsony megyében szakellátás, mert 4-5 évvel ezelőtt még alig volt ilyen. Nekem az volt a célom, hogy magam köré gyűjtsem azokat a szakembereket, logopédusokat, pszichológusokat, akik segíteni tudnak a magyar szülőknek vagy a segítséget igénylő gyermekeknek – nyilatkozta a szakember.

A központ szakemberei három éve döntöttek úgy, hogy az iskolaérettséget felmérő programjukkal is támogatják a beiratkozást.

– Ha esetleg a gyermek még nem iskolaérett, akkor sincs baj. Nem kell egy szlovák központba vinni, hogy ott mérjék fel a képességeit, hiszen egy magyar anyanyelvű kisgyerek esetében nehéz egy szlovák központban eldönteni, iskolaérett-e vagy sem. Mi ezt a vizsgálatot el tudjuk végezni magyar nyelven – mondta Kása Ildikó az előadása során. Azt mondja, ilyenkor még időben fel tudják hívni a szülők figyelmét egy-egy esetleges problémára, akár a gyerek lelki vagy pszichés fejlettségére, illetve kommunikációs gondjaira, esetleg szociális érettségére vonatkozóan. Emellett a felmerülő problémák kiküszöbölésében akár ők maguk is segíteni tudnak, vagy ha szükséges, más szakmai segítség igénybevételéhez is tanácsot tudnak adni.

Pozsonypüspöki - iskolakezdés
A gyerekek énekeltek, rajzoltak, kézműveskedtek, az ügyességi játékok során pedig megmutattak, mit tudnak
Fotó:  A szerző felvétele

Nagy Mónika, a pozsonypüspöki iskola igazgatója szerint a szülők örülnek ennek az immáron négy éve tartó programnak, hiszen ők is tisztában vannak azzal, mennyire nehéz egy jó, ráadásul magyarul beszélő szakembert találni, ha a gyereküknek szüksége van erre.

Amíg a Meliorat.io központ szakemberei a szülők kérdéseire válaszoltak, a leendő kisiskolások az iskolával és a tanító nénikkel ismerkedtek, hogy ne egy teljesen idegen környezetbe csöppenjenek majd szeptemberben.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/12. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.