2020. augusztus 18., 15:24
Frissítve: 15:40

Gröhling: szeptembertől három fázis szerint indul az új tanév

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) kijelentette, hogy a 2020/2021-es tanév három kockázati szakasz szerint lesz koordinálva.

Fotó: TASR

2020/2021-es tanévtől kezdve három biztonsági fázist fognak megkülönböztetni a szlovákiai iskolákban. A zöld fázis a biztonságos, a narancssárga akkor lép életbe, ha egy tanuló vagy egy iskolai alkalmazott esetében fennáll az új típusú koronavírus-fertőzés gyanúja. Ha több diák, illetve pedagógus is elkapja a betegséget, életbe lép a vörös fázis.

Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. Hozzátette: nem akarja, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt ismét országosan be kelljen zárni az iskolákat. A miniszter arról is beszélt, hogy minden tanintézményben ki kell majd jelölni egy ún. karanténhelyiséget.

Az oktatási tárca kidolgozott egy útmutatót, amely a világjárvánnyal összefüggésben meghatározza az alapvető üzemeltetési feltételeket az óvodáktól az egyetemekig. Minden óvintézkedés a Szlovák Közegészségügyi Hivatal ajánlásaiból indul ki. A lényeg az iskolákban is az "arcmaszk-távolság-kézfertőtlenítés" hármas szabály betartása lesz.

A megfelelő körülmények biztosítása többletkiadásokat jelent, a tárca ezért négymillió euróval támogatja az iskolákat, ebből a pénzből például fertőtlenítőszereket vásárolhatnak.

Azokban az iskolákban, ahol fellép a fertőzés gyanúja, szigorúbb higiéniai előírásoknak kell majd megfelelni, közölte az oktatási miniszter. Az útmutató szerint a vörös fázisban az alapiskolák 6-9. évfolyamának tanulói visszatérnek a távoktatáshoz. Az 1-5. évfolyamok tanulói ebben a fázisban is járhatnak iskolába, de legfeljebb 15 tagú csoportokban tanulhatnak.

Gröhling megerősítette, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az iskola a szülőket fogja értesíteni, és nekik kell aztán felvenni a kapcsolatot a gyerekorvossal.

A lázmérés az iskolába való belépéskor csak a vörös fázisban lesz kötelező. Gondoskodni kell viszont a kézfertőtlenítésről, rögtön a bejáratnál. Az óvodásoknak nem kell majd arcmaszkot hordaniuk. Az alsó tagozatos tanulóknak az osztályukban csak ajánlott lesz felvenni a maszkot. A felső tagozatos diákok és a középiskolások számára viszont kötelező lesz a maszkhordás a tanév első két hetében. A tárca útmutatója szerint az osztályokban gyakran és intenzíven kell szellőztetni, a mosdókat szappannal és egyszer használatos papírkendőkkel kell felszerelni. A klímaberendezés és a ventilátor használata nem ajánlott.

Szeptember 14-ig nem javasolt olyan csoportos oktatás sem, amelyen több különböző osztály tagjai vesznek részt. Ugyanez vonatkozik a napközire is – itt sem ajánlott a különböző osztályok összekapcsolása. Szeptember 20-ig a tornatermek zárva maradnak.

Az iskolákban fenn kell majd tartani egy karanténhelyiséget is, ahová azokat a diákokat fogják elkülöníteni, akiknél a tanítás ideje alatt jelentkeztek a COVID-19 betegség tünetei. A tárca azt javasolja, hogy a tanulók közvetlenül az osztályokban étkezzenek.

A tanév kezdetén a gyermek törvényes képviselőjétől becsületbeli nyilatkozatot fognak kérni arról, hogy a tanuló nem fertőzött. A szülőknek ki kell majd tölteniük egy egészségügyi kérdőívet is, melyben fel kell tüntetni, hogy a gyermek augusztus 17. és 31. között járt-e külföldön, illetve részt vett-e valamilyen tömegrendezvényen.

A 2020/2021-es tanév szeptember 2-án kezdődik, az iskolalátogatás kötelező.

Megosztás
Címkék