Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2020. december 23., 12:32

Gröhling: „Igényesek vagyunk magunkkal szemben"

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) szerint a 2020-as év legnagyobb sikere az oktatásban az, hogy a tankönyvekhez szabadon hozzá lehetett jutni az iskolákban.

Fotó: TASR

Ez lényegében az alapiskolák alsó, illetve felső tagozatait érinti.

Sokan mondták, hogy ez nem működhet, de ez egy kulcsfontosságú elem, amely sikerült elérnünk

 –nyilatkozta az oktatásügyi miniszter a TASR hírügynökségnek hozzátéve, hogy a tankönyvek forgalmazását olyan problémák kísérték meg, amelyeket sikeresen megoldottak. Rámutatott arra is, hogy

az SaS-nek ez volt az egyik választási programpontja is.

Gröhling elmondta, amióta miniszterként hivatalba lépett, több dolgot sikerült véghez vinnie. Kiemelte a „Tanuljunk távoktatásban” című programot, amelyet négy nap alatt hoztak létre és nem került semmibe.

Az oktatási minisztérium vezetője emlékeztetett arra, hogy

idén az érettségi és felvételi vizsgákkal is rendszeresen foglalkoztak.  Nagy sikert és áttörést hozott, hogy csaknem 60 millió eurót szabadítottak fel az óvodai munkahelyek stabilitásának fenntartására, de az alapfokú művészeti iskolák alkalmazottai is kaptak támogatást.

A reformtervezetek részeként megemlíti az EDU TV-t, ahol eddig 360 részt sikerült leforgatniuk, 100-at már leellenőriztek, és 60 részt már sikerült közzé tenniük a 6-9 osztályos diákok tanulóinak.

A tervek szerint 2021-től videofelvételeket tesznek közzé az általános iskolák 1-5 osztályai számára. Emellett bónusz adások is bekerülnek, amelyek a pénzügyi készségekre és a környezettudományokra összpontosítanak.

A miniszter pozitívan értékelte a nyári iskola projektjét is.

Ez a projekt olyan sikeres volt, hogy a következő évben is szeretnénk folytatni. A jövőben ez úgy néz majd ki, hogy az iskolák választják ki a nyári iskolahetet

– jelentette ki Gröhling, aki hozzátette, hogy

a nyári iskolák a középiskolákban is megvalósíthatóak lesznek.

Rámutatott, hogy ez meghosszabbíthatja például a tanévet, de akár a diákok még szeptember előtt is iskolába mehetnek.

„ Igényesek vagyunk magunkkal szemben. Be kell hozni az elmúlt éveket, mert az előző vezetés alatt semmilyen érdemleges változás nem történt ezen a szakterületen“

– jelentette ki Gröhling.

Az oktatásügyi miniszter ugyanakkor azt is elmondta, a koronavírus lelassítja ezeket a folyamatokat.

A tárca vezetője a jövővel kapcsolatban annyit mondott, szeretné, ha az oktatás liberális és szabad lenne, de azok, akik meghozzák az egyes intézkedéseket, felelősséget válalnának értük.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.