2021. november 6., 16:18

Gröhling: Az iskolák ideiglenes bezárása nem megoldás

Az iskolák ideiglenes bezárása a bordó és fekete járásokban nem oldja meg az egyre romló szlovákiai járványhelyzetet. A helyzeten a felnőttek javíthatnának a COVID-19 elleni védőoltás felvételével, jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a szakértői tanács azon javaslatára reagálva, hogy korlátozzák a részvételi oktatást a rosszabb helyzetű iskolákban.

iskola, osztály, tanterem, üres
Fotó: TASR

„Bár értem a motivációt, de ott avatkozunk közbe, ahol nem kellene. A diákokkal foglalkozunk a felnőttek helyett. A felnőttek, az idősek és a veszélyeztetett betegek (80 százalékban be nem oltottak) kerülnek kórházakba és lélegeztetőgépekre” - mondta a miniszter, hozzátéve, nem helyes büntetni a diákokat azért, mert a felnőttek nem éltek az oltás lehetőségével.

Ráadásul még hónapokig lesznek itt bordó és fekete járások, valószínűleg tavaszig. Ha egy bordó vagy fekete járásban a regionális közegészségügyi hivatal egy hétre bezárja az iskolákat, akkor valójában fél évre bezárja azokat”

– mondta. Gröhling szerint ezen a héten a tanulók 92 százaléka részvételi oktatáson vesz részt. A koronavírust csak a 0,9 százalékuknál észlelték. „Vannak iskoláink, ahol egy osztályt zártak be, de van olyan is, ahol tényleg sok osztály be van zárva. Ez jól mutatja az átoltottság arányát az egyes járásokban” – fogalmazott a miniszter.

A járványhelyzet romlásával foglalkozó szakértői tanács azt javasolta a jelentős számú bezárt osztállyal rendelkező iskoláknak, hogy szüneteltessék a részvételi oktatást. Elena Prokopová, a szakértői tanács tagja felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolai automata alapján a regionális közegészségügyi hivatal dönthet az iskola bezárásáról.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.