2022. november 6., 15:51

Fekete Irén marad a pedagógusszövetség élén

Szombaton tartotta XV. Országos Közgyűlését a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), amelynek tisztújítása során ismét Fekete Irént választották meg a szövetség országos elnökének. 

Fekete Irén az SZMPSZ elnöke
Médialapozó
Fotó: SZMPSZ Archívum

A rimaszombati közgyűlésen megvitatták, majd jóváhagyták a szervezet módosított Alapszabályzatát, valamint a 2022-26-os időszak programját. Az elnöki beszámolót követően sor került a tisztújításra, amelynek során az elnökön kívül, az alelnököket, az ellenőrző bizottságot, az Országos Választmány tagjait és az SZMPSZ elnökségét is megválasztották. 

A közgyűlésen résztvevő 85 küldöttől Fekete Irén 84 szavazatot kapott, így egyöntetű felhatalmazással további négy évig töltheti be a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöki tisztségét.

Fekete Irén portálunknak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek vette, hogy ismét erre a posztra jelölték, mert ez azt jelenti, hogy bíznak benne és alkalmasnak tartják arra, hogy tovább vezesse a pedagógusszövetséget. 

Megtisztelő, hogy a kollégák méltányolják az elvégzett munkát, amit én is ugyanúgy szeretnék nekik megköszönni. Megtapasztaltam már a hivatásnak a felemelő pillanatait is, de az árnyékos oldalát egyaránt. Négy éve is tudtam, hogy mit vállalok és azt is tudtam, hogy a mindennapokat szoros munkaterv szabályozza, emellett rengeteg váratlan, kiszámíthatatlan feladat jön. A világjárvány miatti rendkívüli időkben mozgósítani kellett minden rejtett tartalékot magamban és munkatársaimban is, hogy a soha nem látott kihívásokat, gondokat a lehető legjobb módon hárítsuk el, vagy mérsékeljük a hatásukat. A covid lecsengésével azonban a háború okozta nehéz gazdasági helyzet állít elénk kihívásokat”

– mutatott rá az SZMPSZ újraválasztott elnöke. 

Fekete Irén hangsúlyozta, hogy a nemzedékek által megteremtett értékeket megtartva, azokat nem feladva, az új kihívásoknak, valamint a közösség által kialakított és jóváhagyott értékrendnek minden körülmények között meg kell felelni, s ő is ezt tekinti legfőbb céljának.

Szeretné, ha a pedagógusszövetség egy dinamikusabb, hatékonyabb szervezetté fejlődne, s megérettnek látja az időt arra is, hogy önértékelést végezzenek. Mindenekelőtt a szakmaiságot kívánja előtérbe helyezni, mert ez kell, hogy legyen működésük és döntéseik alapja. 

SZMPSZ közgyűlés szavazás
Fotó:  SZMPSZ Archívum

„Minden jó kezdeményezésnek utat fogok nyitni, s mindig a kollégák véleményére fogok adni. Továbbá azt emelném ki, hogy nagyobb odafigyeléssel kell az egyes területi választmányok felé fordulni, mert mi egy alulról építkező szervezet vagyunk, és szeretném a különböző régiókban elő kollégákat segíteni, mert nélkülük nincs SZMPSZ. A közgyűlés előtt minden területi választmányt körbejártam és látom, hogy minden régiónak másak az igényei. A továbbiakban tehát ezeket a szempontokat figyelembe véve szeretném folytatni a megkezdett munkát. Emellett természetesen fontos a pedagógusokkal történő folyamatos kommunikáció, konzultáció, az információk gyors eljuttatása, a személyes találkozások, a rendezvényeken való megjelenés" – tette hozzá Fekete Irén. Kiemelte, hogy az elnökség olyan kollégákból állt össze, akik a 21. századnak megfelelő, de mégis hagyományőrző vezetési módon fogják segíteni a szövetség munkáját.

Az SZMPSZ Országos Elnökségének megválasztott tagjai: Fekete Irén, Vörös Mária, Hack László, Ádám Zita, Morvay Katalin, Kerekes Beáta, Czibor Angelika, Gyurán Ágnes, Narancsík Szilvia, Tamás Erzsébet.

Az alapszabályzatban főként a tagság formáit érintő módosítások, illetve technikai és stilisztikai javítások születtek. Nagyon éles változás nem történt, mert a változtatásokat mindenki elfogadta. A javaslatokat korábban minden alapszervezetnek elküldték, akik ezt véleményezhették, majd módosító javaslatot tehettek. Egy Területi Választmányt (TV) öt alapszervezet alkot. A Nyitrai TV kérte, hogy a szórványosodás miatt ezt a számot csökkentsék le négyre, tehát a legnagyobb változtatás, hogy ezentúl négy alapszervezet alkothat majd egy területi választmányt. 

SZMPSZ közgyűlés elnökség
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.