magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. július 26., 21:39

Ez az egyetlen esély, hogy életben maradjon a lévai magyar gimnázium

Az intézmény megszűnésének fő oka elsősorban nem a pénzhiány, hanem a jelentkező diákok alacsony száma.

A vasárnapi tárgyalás helyszíne, a református kollégium, valamint Kassai Gyula, esperes és Gubík László, az öregdiákok vezetője

Ahogyan arról a ma7 az elmúlt napokban több alkalommal is beszámolt, a lévai magyar középiskola, a Czeglédi Péter Református Gimnázium végveszélybe, a megszűnés előtti állapotba került. A jelentkezők számának drasztikus csökkenése okozta pénzhiány már oly mértékben terheli a helyi egyházközséget, hogy tizenkilenc évnyi hősies odaadás után úgy döntöttek, hogy az iskola működését a következő tanév után felfüggesztik.

A júliusban nyilvánosságra hozott döntésre néhány, a gimnáziumban érettségizett öregdiák azon nyomban reagált, megalakítva az ad hoc Lévai Öregdiákok Egyesületét, amely pillanatnyilag egyetlen célt tűzött ki maga elé, a Czeglédi Péter Gimnáziumban folyó oktatás megmentését, amelyet elsősorban pénzbeli adományok és felajánlások gyűjtésére irányult. Kezdeti felindulásuk oly heves volt, hogy mentőakciójukról még a gimnáziumot működtető lévai református egyházközösség is csak a sajtóból értesült.

A rendelkezésre álló idő rendkívül rövid volta miatt a két fél félretett minden presztízskérdést, és az elmúlt 72 órában két alkalommal is találkoztak, hogy megvizsgálják, van-e egyáltalán lehetősége és mondjuk ki, értelme, egy gyors mentőakciónak, amely a gimnázium jelenlegi haláltusáját csak meghosszabbítaná egy évvel.

Az intézmény megszűnésének fő oka ugyanis elsősorban nem a pénzhiány, hanem a jelentkező diákok alacsony száma (az idén csak 2 diák jelentkezett a gimnáziumba). Ez pedig az állami normatívát, a „fejpénzt” olyan mértékben lecsökkenti, hogy egy év fennmaradásához immár mintegy 120-130 ezer eurónyi, más forrásból származó összeg kellene.

Lévai magyar gimnázium, Czeglédi Péter Református Gimnázium
A gimnázium bejárata, amelyik reméljük továbbra is nyitva marad
Fotó:  Somogyi Szilárd

Az egyházközség szombaton egy nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy bár hajlandó a gimnázium fenntartói jogait is átruházni egy új szubjektumra, de ezt a döntést csak komoly szándék, perspektivikus anyagi források és legfőképpen a szülők és a tanárok számára is megnyugtató kilátások esetén hozná meg.

Ezt konkrétan úgy tudják elképzelni, ha az általános iskolák 7., 8. és 9. osztályának tanulóit illetőn legalább évfolyamonként 15 írásbeli szülői szándéknyilatkozatot tud a majdani működtető felmutatni, hogy ezek a gyermekek a lévai magyar református gimnáziumban folytatják tanulmányaikat.

A vasárnap délután kezdődött, és a kora esti órákban zárult második megbeszélésen az ezzel kapcsolatos részletek megbeszélésére került sor a lévai egyházközség központjában. Erről az ma7.sk-nak Gubík László, az öregdiákok képviselője elmondta,

az anyagi források megszerzésén kívül felvállalták immár azt a második feladatot is, hogy rendkívül rövid időn belül, augusztus 15-éig összegyűjtik a szükséges mennyiségű szülői szándéknyilatkozatokat arról, hogy az aláírók gyermeküket a lévai magyar gimnáziumba íratják.

Ellenkező esetben, ahogy azt Kassai Gyula esperes, az egyházközség lelkésze a ma7-nek megerősítette, egy végső nyilatkozatban kell tudatni az iskola érintett közönségével, a diákokkal, a szülőkkel és nem utolsó sorban a pedagógusokkal, hogy az erőfeszítések, bár a végső erőket is felhasználva történtek, nem jártak az elvárt sikerrel, és a gimnázium működését az eredeti terveknek megfelelően fel kell függeszteni.

emléktábla
Emléktábla az egyházközség falán. A rajta szereplő mottó akár jelmondata is lehetne a mostani küzdelemnek.
Fotó:  Somogyi Szilárd

Ez a valóságban azt jelentené, hogy szeptemberben nem indul első osztály, a második és a harmadik évfolyam diákjait más középiskolákban helyeznék el, s egyedül csak az érettségiző negyedikesek maradnának meg a szeptemberben kezdődő tanévben a lévai magyar református gimnázium, a hitvallása miatt gályarabságra ítélt Czeglédi Péter nevét viselő középiskola falai között.

Csak bizakodni tudunk, hogy az elkövetkező mintegy húsz napban az intézmény életben tartásáért fáradozók minél több, megfontolt és határozott szándéknyilatkozattal térnek vissza, a magyar oktatás, a lévai egyházközösség és az iskola szellemének újabb dicsőségére!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.