2020. április 15., 16:53
Frissítve: 2020. ápr. 15. 19:06

Engedélyezte a közegészségügy az érettségi megtartását, de azt még nem tudni, hogy milyen formában kerülhet rá sor

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szerdán engedélyezte az érettségi vizsgák és a záróvizsgák megtartását – jelentette be szerdán Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter. A hivatal intézkedéséből következik, hogy a középiskolai és egyetemi felvételi vizsgákat is meg lehet tartani.

Fotó: TASR

Az oktatási minisztérium az iskolák fenntartóival közösen vizsgálja az iskolák műszaki felkészültségét és azt, hogy képesek lesznek-e megfelelni a Közegészségügyi Hivatal által elírt feltételeknek.

Az előírás szerint mind a diákoknak, mind a vizsgáztatóknak két méter távolságot kell tartaniuk egymástól, mindenkinek szájmaszkot kell viselnie és saját íróeszközöket kell használnia. A vizsgákat az iskola legnagyobb helyiségében kell megtartani, és mielőtt elkezdenék a feleltetést, a diákok és a vizsgáztatók testhőmérsékletét is meg kell mérni.

Fertőtlenítőszereknek is rendelkezésre kell állniuk, és rendszeresen fertőtleníteni kell az asztalokat, a székeket.

Gröhling azt kéri az iskolavezetőktől, hogy legyenek nyitottak.

Különféleképpen gondolkodunk az érettségi vizsgák megrendezéséről. Számolni kell azzal, hogy megváltoztatjuk a vizsga tartalmát és formáját. Szlovákiában most először tapasztaljuk meg az érettségi vizsga olyan formáját, amivel még nem találkoztunk"

- mondta Gröhling, de részleteket nem árult el.

A miniszter megjegyezte, ez a helyzet arra készteti őket, hogy kreatívak legyenek, és olyan módszereket vezessenek be, amelyekről mostanáig csupán beszélgettek.

A Közegészségügyi Hivatal a szigorú járványellenes óvintézkedések betartása mellett engedélyezte az egyetemi államvizsgák megtartását is. A határozatban emlékeztetett arra, hogy a COVID-19 világjárvány leküzdésének alapfeltétele az, hogy optimalizálják az egészségügyi dolgozók létszámát.

Az oktatásügyi minisztérium a legközelebbi kormányülésen új törvénycsomagot, az ún. egyetemi lex koronát terjeszti a kormány elé, amely magában foglalja az egyetemekre vonatkozó intézkedéseket.

Gröhling a jövő héten tájékoztat a vizsgák időpontjáról és formájáról. Részletesen tájékoztatni fog arról is, hogyan és milyen feltételek mellett lehet megtartani az érettségit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.