2021. december 13., 19:13

Egészségügyisek az iskolákban

A parlament pénteken elfogadta a Jana Žitňanská képviselő által benyújtott törvényjavaslatot az iskolai egészségügyi dolgozók jogállásáról.

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská
Fotó: TASR

Az egészségileg hátrányos helyzetű és krónikus betegséggel küzdő gyerekek szülei már hosszabb ideje kérvényezték az ilyen jellegű segítséget, mert a pedagógusok a tanítási idő alatt nem érnek rá vagy nem képesek mindig megfelelően foglalkozni a gyerekeikkel.

Egészségügyis a törvény szerint orvos, nővér vagy mentős is lehet a szükséges képesítéssel, és az óvoda vagy általános iskola alkalmazottja lesz, amely jogilag felelős a működéséért. Csak a szülő előzetes írásos beleegyezésével foglalkozhat az érintett gyerekkel.

Az egészségügyisek alkalmazása az iskolákon nemcsak az egészségügyi hátránnyal küzdő gyerekek számára jelent hozzájárulást, akiknek pl. inzulint vagy más szükséges gyógyszert kell beadni, de segíthetnek a baleseteknél, a túlsúlyosság, függőségek vagy az önkárosítás eseteiben is, mert a koronajárvány rontott a gyerekek lelki egészégi állapotán - fűzte hozzá a képviselőnő.


A törvény az államfő jóváhagyása után jövő év január 15-től lesz hatályos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.