December 7-én nyitnának az iskolák, az oktatásügyi miniszternek tervet kell kidolgoznia

2020. november 26., 08:16
ma7 | TASR

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter feladatul kapta a központi válságstábtól, találjon megoldást arra, hogy a gyerekek december 7-től újra iskolába járhassanak. Az iskolák megnyitásával egyidejűleg a gyerekek és a szülők rendszeres tesztelését is meg kell oldani. A miniszter az önkormányzatokkal és az iskolák fenntartóival együttműködve dolgozza ki a tervet - tájékoztatott Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a központ válságstáb szerdai ülése után.

Fotó: TASR
Az oktatási miniszter feladata lesz a Szlovákiai Városok Uniójával, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével, az önkormányzatokkal és az iskolafenntartókkal együttműködve kidolgozni a konkrét tervet arra, hogy rendszeresen teszteljék a diákokat és a szüleiket, hogy mielőbb újra iskolába járhassanak a gyerekek"

- mondta Matovič.

A miniszterelnök azt szeretné, hogy a rendszer az elkövetkező hónapokban már működjön. Szerinte ez visszatérés a közösségi tesztelés tervéhez.

A kormányfő úgy véli, ezzel a megoldással lehetővé teszik, hogy a gyerekek karácsony előtt még két hétig iskolába járhassanak.

A közösségi tesztelés rendszere fenntartható, és segít, hogy túléljük a ránk váró nehéz telet, és abban is, hogy működhessen az oktatás"

- mondta a miniszterelnök. A rendszeres tesztelés szerinte nagyon fontos, hogy az iskolás gyerekek családja is biztonságban legyen.

A miniszterelnök szerint a megoldás részleteivel meg kell várni az oktatási minisztert.

Elmondása szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy a legkockázatosabb régiók iskoláiban hetente egyszer letesztelik a diákokat, a szülőket és alkalmazottakat. A közepes kockázatú régiókban kéthetente, az kevésbé kockázatosakban háromhetente tesztelnének.

„De várjuk meg, amíg az oktatási miniszter választ ad arra, hogy meg tudja-e ezt oldani" - jegyezte meg Matovič.

Hozzátette, PCR-tesztelés is végezhető az iskolákban, ha gargalizálással vesznek mintát.

Ha fertőzést észlelnek az osztályban, antigénteszttel szűrnének minden gyereket. A miniszterelnök szerint egy ilyen megoldás kényelmesebb lenne a gyerekek számára. A költségeket az állam állná, de a tesztelést az iskolának és a fenntartónak kellene megszerveznie.

A felső tagozatos alapiskolások október 26-tól online formában tanulnak. A középiskolákban is távoktatás van. Az egyetemeken a téli szemeszter végéig folyik online az oktatás. Csak az óvodákba és az alapiskolák alsó tagozatára járnak a gyerekek. A szociálisan hátrányos helyzetű tanulók kis iskolába járnak, de legfeljebb öt fős csoportokban tanulhatnak.

Az oktatási szakszervezetek is sürgetik a tanulók visszatérését az iskolába. Ez ügyben a parlamenten kívüli Spolu falhívást fogalmazott meg, amit több mint 10 ezren írtak alá.