2021. október 13., 12:37

Az egyetemek költségvetésének megkurtítása csökkenti Szlovákia attraktivitását a fiatalok számára

A Szlovák Főiskolák Akkreditációs Bizottsága (SAAVŠ) a felsőoktatási intézmények költségvetésének csökkentése miatti súlyos gazdasági és szociális veszélyekre figyelmeztet. Az állami költségvetés tervezete, a bizottság végrehajtó tanácsának elnöke, Robert Redhammer szerint 27,2 milliós éves csökkentéssel számol a 2022-es évre. Miközben már az idén is 18,2 millióval kevesebbet kaptak az egyetemek. Erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt.

Robert Redhammer
Robert Redhammer
Fotó: TASR

A felsőoktatás az egyik legnagyobb reformján megy keresztül annak érdekében, hogy konkurenciaképes maradjon a fiatalok körében. Redhammer szerint az utóbbi 20 évben Szlovákia a 19 évesek generációjának 40 százalékát veszítette el, ami erőteljesen veszélyezteti a lakosság reprodukciós képességét, a gazdaság stabilitását és a szociális rendszert.

Redhammer közölte, jelenleg az UNESCO felmérése szerint a tanulóifjúság 16 százaléka tanul külföldön.

Azok az országok, ahová a diákok legnagyobb része megy, jóval több pénzt költenek a főiskolákra.”

Ilyen Csehország, Nagy-Britannia vagy Dánia. Úgy véli, az újabb pénzelvonás csak még jobban rontja Szlovákia helyzetét.

Hozzátette azt is, ilyen alulfinanszírozás mellett nem lehet a külföldi országokéhoz hasonló vagy átlag feletti teljesítményt várni a főiskoláktól.

A minőségi felsőoktatás célja, hogy minél több fiatal kapjon kedvet a továbbtanuláshoz. A tanulmányi programok új minőségbiztosítása (akkreditációja) a napokban fejeződik be. Ezek után kerül sor az egyes főiskolák akkreditációjára.

Redhammer szerint a főiskoláknak és egyetemeknek pénzre van szükségük a reformokhoz. Az új minőségi rendszerek, a hiányosságok eltávolítása és a képzés minőségének javítása szükséges ahhoz, hogy konkurenciaképesek maradhassanak, és a fiatalok szlovákiai egyetemet válasszanak tanulmányaik folytatására a külföldiek helyett, attraktív környezetbe kerülhessenek a fiatal tehetségek. Mindezt a kevesebb pénz veszélybe sodorhatja.

Éppen ezért arra szólított fel, hogy fontolják meg a felsőoktatási intézmények költségvetésének megkurtítását. Megjegyezte, csökkentés helyett inkább sokkal több pénzre van szükség a költségvetésben a következő évre.

A költségvetési tervezet 2022-ben 923 milliót eurót szán a felsőoktatásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.