2020. április 18., 18:32

Az anyanyelv a mi eszközünk

Varga Denisa 2012 szeptemberétől tölti be a pozsonyeperjesi alapiskola igazgatói posztját. A nyolc év sikerei mellett arról kérdeztük, hogyan lehet online népdalfelhívásra válaszolni egy tehetséges diák társaságában, de szót ejtettünk az idei rendhagyó iskolai beíratásról is.

Milyen újításokra került sor igazgatósága alatt az iskolában?

Kijelenthetem, hogy az újítások nemcsak nekem köszönhetők, hanem a kollégáknak is. A miénk ugyanis kisiskola, tehát ha nem lenne összetartó a közeg, nem tudnánk kivitelezni az iskolában megvalósuló eseményeket és a fejlesztéseket.

Az igazgatóhelyettesnek, Juhos Angelikának köszönhetően szeptembertől a Boldog iskola címet is megkaptuk.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, de igyekszünk megvalósítani a differenciált oktatást is. Mindenkinek valamiféle biztonságérzetet és önbizalmat szeretnénk adni, hogy tovább tudjon lépni később az életben. Nagy gondot fordítunk a kultúránk megőrzésére, mert általuk tudjuk igazán erősíteni a gyökereinket és a hovatartozás érzését. Az iskolában Boros Erika kolléganőmmel működtetjük az Eperinda nevű daloskört, amellyel a falu közösségi rendezvényein lépünk fel. A tagok körülbelül húszan vannak, s valamennyien lelkes gyerekek, akik szeretnek énekelni. A Zsivajos gyermek-néptáncegyüttes is sikeresen működik az iskolában, amelyet Konkoly Annamária vezet.

Hogyan viszonyulnak a pedagógusok és a diákok a koronavírus-járvány által kialakult helyzethez? Hogyan sikerül megvalósítani az otthontanulást?

Őszintén megvallva, mindenkit meglepett az online tanulás ötlete, de nagy felelősséggel álltunk ehhez a helyzethez. A kollégákkal megtartottuk az online gyűléseket, konferenciákat, mindenki igyekezett gyorsan felzárkózni, és ötletekkel segíteni a munkát. Megbeszéltük, hogy szelektálunk, vagyis csak a legfontosabb tantárgyakra fektetjük a hangsúlyt, és nem terheljük le a gyerekeket és a szülőket, ezért játékos feladatok is szerepelnek a kínálatban. Vannak online alkalmazások, amelyeket mi is tudunk használni a gyerekekkel. Számos remek megoldás kínálkozik manapság az interneten, ezeket továbbítjuk a gyerekeknek és a szülőknek.

A személyes órákat persze nem lehet pótolni, de mindent elkövetünk, hogy mindenki jól teljesítsen.

A gyerekek különböző szociális hátterekkel rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy néhány családban problémát jelent az internetes hozzáférés. Ezek azok a helyzetek, amelyek felett sajnos nincs hatalmunk, ezért kell még inkább empatikusnak, megértőnek és emberségesnek lennünk. Ilyen esetben mi magunk juttatjuk el a feladatokat, házról házra járunk, és elvisszük az adott feladatsort a családoknak.

Pozsonyeperjes Varga Denisa
Varga Denisa

A kreatív munka sem maradhat el. A Magyar Állami Operaház hivatalos oldalán Nemzeti dalaink címmel online vetélkedőt hirdettek, amelybe önök is bekapcsolódtak a diákokkal. Hogyan szereztek tudomást a versenyről, egyáltalán mi a lényege, és meddig tart?

Nagyon sok hasznos kezdeményezést, kihívást látni a különböző közösségi portálokon. A néptáncegyüttesünk vezetője, Konkoly Annamária is naponta továbbítja a néptáncra, néphagyományokra vonatkozó, jobbnál jobb kezdeményezéseket. Az Operaház felhívására a lányom, Virág hívta fel a figyelmem. Arra gondoltam, hogy ebben a bezártságban, a falak közé szorult napokban milyen jó lenne naponta megtanulni, elénekelni egy dalt, és ezzel kissé felszabadítani magunkat. Az éneklés áldásos hatását, azt hiszem, nem kell hangsúlyozni. Ez az online világ elég váratlanul szakadt a nyakunkba, nem is olyan egyszerű a felhívásnak eleget tenni. Kell hozzá kitartás, idő, türelem és némi technikai háttér. A dalok megtanulása, felvétele nem kevés időt vesz igénybe. Előfordul, hogy olyan prózai okok miatt kell újra ismételni a felvételt, mint például a háttérben felbúgó fűnyíró, autó zaja, felsíró gyerek. Nagyon örülök, hogy van egy olyan párosunk, amely töretlen lelkesedéssel, energiával és örömmel vágott bele a munkába.

Köszönöm Pintér Sára ötödik osztályos diákunknak a fegyelmezett munkát, a zene iránti elhivatottságát, a számos gyönyörűen elénekelt dalt, rajta kívül az anyukájának, Beának a kitartó segítségét és a támogatását.

Ez idáig négy dalt küldtünk el, nagyon biztató és dicsérő válaszokat kaptunk a szervezőktől. A Madárka, madárka kezdetű népdallal a legjobb előadók közé sikerült bejutnia Sárának, megnézhető az aznapi összefoglaló videóban a YouTube-csatornán.

Érkezett pozitív visszajelzés Sára és az anyukája részéről?

Sára már az elején lelkesedett az ötletért, hiszen nagyon szeret énekelni. Úgy gondolom, ez a lelkesedés annak is köszönhető, hogy számára ez egyfajta megmérettetés. A testvérével egyébként is szoktak otthon énekelni, és autodidakta módon játszanak különféle hangszereken.

Miért tartják fontosnak a népdalok népszerűsítését?

Mert részét képezik a néphagyományunknak.

De nemcsak a népdalok népszerűsítését tartjuk fontosnak az iskolában, hanem minden olyan tevékenységet is, amely értéket közvetít. Ami tartást és hitet ad, ami emberségre és együttérzésre, illetve egymás segítésére tanít.

A természet szeretetére és tiszteletére ugyanúgy neveljük a gyerekeket. Számunkra ezek jelentik az értékeket.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az idén másképp történnek a beíratások. Ön szerint miért lényeges, hogy a szülők magyar iskolába járassák a gyermekeiket?

A gyermek csak és kizárólag az anyanyelvén tud biztos gyökereket ereszteni, és az anyanyelvén tud igazán megerősödni. Olyan alapok, tudás birtokosává válik, amit a későbbiekben könnyen tud kamatoztatni. Csak az anyanyelvi oktatás adhat biztos támpontokat a gyermek fejlődéséhez, így válik magabiztossá. Úgy gondolom, e tudás nélkül nem lehet élni sem a jelenben, sem pedig a jövőben.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/15. számában.   

pozsonyeperjesi iskola
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.