magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. április 24., 09:11

Átadták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjait

A hétvégén zajlik Rozsnyón a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVII. Országos Találkozója, melynek keretében szombat este átadták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított díjakat. Az idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat az Ádám Zita vezette Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központ, valamint posztumusz Szigeti László kapta.

2022-04-23 Rozsnyó, pedagógustalálkozó, SZMPSZ, díjátadó
Galéria
+23 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjai a legmagasabb elismerésnek számítanak, a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj mellett öt kategóriában kerültek kiosztásra.

Azok a pedagógusok részesülhetnek a kitüntetésben, akik kollégáik, vezetőik jelölése alapján munkájuk során jelentős nevelői és oktatási eredményeket értek el, sikeresek alkalmazzák a pedagógiai módszereket az oktatásban, a tehetséggondozásban vagy a nevelés területén, a pedagógiai-közéleti tevékenységükkel példával szolgálnak környezetük számára, illetve közösségünk értékeinek gyarapításán fáradoznak.

Darázs Rozália szobrászművész bronz kisplasztikáját és a szövetség emléklapját Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, illetve az alelnökök, Vörös Mária és Hack László adták át. A díjazottakról készült mini portréfilmek hamarosan az SZMPSZ honlapján is megtekinthetők lesznek.

2022-04-23 Rozsnyó, pedagógustalálkozó, SZMPSZ, díjátadó
Fotó:  Fábián Gergely

A 2022-es évben a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat az Ádám Zita vezette Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központ, valamint posztumusz Szigeti László (Párkány) kapta.

Pedagógus életpálya díjat vehetett át Korda Edit (Dereski Magyar Tannyelvű Alapiskola), Fazekas László (Alapiskola, Buzita) és Andrássy Katalin (Művészeti Alapiskola, Komárom).

A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért Benicky Andrea (Dobó István Alapiskola, Nagyszelmenc) és Ferenczi Éva (Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Komárom), kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért pedig Illés Judit (Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat) és Várady Kornélia (Kóczán Mór Alapiskola, Csallóközaranyos) vehetett át elismerést.

A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért Simon Attila (Selye János Egyetem, Tanárképző Kar, Komárom) és a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara (Sopron) kapott díjat, az óvodapedagógusok, nevelők és szakszolgálatot ellátó SZMPSZ- tagok részére, kiváló módszertani és nevelési eredményekért pedig Kiss Katalin (Magyar Nevelési Nyelvű Óvoda, Apácaszakállas) és Manó Ivett (Meseország Óvoda, Nagyfödémes).

2022-04-23 Rozsnyó, pedagógustalálkozó, SZMPSZ, díjátadó
Fotó:  Fábián Gergely

A kétnapos szakmai konferencia vasárnap is folytatódik, a résztevők előadást hallhatnak az oktatási reformokról a világban, azok eredményeiről, hatásairól és dilemmáiról, valamint pódiumbeszélgetést A jövőképtől a megvalósításig címmel (ezek élőben követhetők az SZMPSZ weboldalán), majd Czabán Samu szobrának megkoszorúzásával zárul a találkozó.

2022-04-23 Rozsnyó, pedagógustalálkozó, SZMPSZ, díjátadó
Galéria
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.