2021. június 26., 19:01

Agrokörök a perbenyiki szakközépiskola tangazdaságában

Június 25-én a perbenyiki Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskolában három évnyi kemény munka eredményeként felavatták az első, agrokörök rendszerén alapuló mintagazdaságot, amelynek ötletgazdája Ján Šlinský agrármérnök. Ez a termelési módszer megszabadít a fizikai munkától, kizárja a termesztésből a nehézgépeket, nem szennyezi a környezetet, ráadásul a beálló egyensúly következtében a föld képes önmagát trágyázni is.

Perbenyiki agrokörök
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó
Silvia Sakáčová, igazgatónő, R. Trnka, Kassa megye vezetője, J.Šlinský

A termesztés rotációs kar segítségével történik, amely ültet, kapál, öntöz, miközben spirális mozgást végez a középpontból kiindulva. Perbenyikbe ebből a karból négy darab került telepítésre, ezek összesen 12 kör alakú szántóföld megművelésére képesek.

A karokat egy kassai gépészeti szakközépiskola 90 diákja készítette, míg Perbenyikben 30 diák vett részt e különleges mezőgazdasági képzésben.

Már az első évben a tervek szerint 12 tonna minőségi zöldség kerülhet betakarításra, amelyet egyrészt az iskola menzáján használnak fel, másrészt Kassa megye további intézményeiben kerülnek feldolgozásra.

A módszer iránt őszinte érdeklődést mutatott a megye első embere, Rastislav Trnka, aki anno felkereste a feltalálót, és miután megkóstolta zöldségeit, meggyőzte őt arról, segítsen ennek a termelési módszernek a gyakorlati bevezetésében. Ez a nap tehát mérföldkő lett az agrokörös mezőgazdasági termelés elindításában.

Rastislav Trnka a mintagazdaság avatóján azt is elmondta: az agrokörök kulcsfontosságú előnye az is, hogy a fiatalokat megtanítja a bio zöldségek termesztésére.

Reméli, hogy másutt is érdeklődnek majd a módszer iránt, amelynek következtében a jövőben egyrészt minőségi zöldségeket fogunk fogyasztani, másrészt feltehetően nő majd a mezőgazdasági vállalkozók száma, és egyre több fiatal dönt úgy, hogy itthon próbál meg boldogulni. A mintagazdaságban idén zellert, paprikát, paradicsomot, hagymát, borsót, babot, céklát, salátát, cukkinit, hokkaidó tököt, és bébi kukoricát termesztenek.

Az avató ünnepségen Sakáčová Silvia igazgatónő meghívására részt vettek a megye vezetői, önkormányzati képviselői, a vidék polgármesterei és mezőgazdasági vállalkozói.

perbenyík- agrokörök
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék