2020. december 28., 14:16

A tudás bástyája a ragyolci alapiskola

Ragyolcon az iskolai oktatásról szóló első feljegyzések az 1760-as évekből származnak. A 20. század 20-as éveiben épült az egyosztályos iskola, amely kisebb-nagyobb bővítésekkel 1959-ig szolgálta az oktatást. A szlovák nyelvű képzés pedig az 1921-1924-es években a Drugda-féle házban, később a Benyovits- kastélyban valósult meg. Az új korszerű iskola építése 1956-ban kezdődött és 1959. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit külön szlovák és magyar tagozattal.

Fotó: Ragyolci Alapiskola

Az iskola két részlege 1961-től közös igazgatóság alá tartozik. 1981-ben az épület tornateremmel bővült, 2002. július 1-jén pedig az alapiskola és óvoda közös jogalanyiságot kapott, melynek fenntartója Ragyolc község. Ez az új változás új lehetőségeket hozott az oktatási-nevelési folyamat terén. Megszűnt a központilag irányított iskolarendszer-szerkezet, az iskolák rangsorolás nélkül egyenlő eséllyel kapcsolódhatnak be a különböző pályázatokba, készíthetik el saját iskolaprogramjukat, adottságaikhoz, lehetőségeikhez mérten saját profilukat.

Fontos mérföldkő a 2008/2009-es tanév, amikor az iskola felújítására a fenntartó közel 550 ezer eurót kapott, melynek eredményeként 2009-ben és 2010-ben látványos fejlesztést végeztek az épületen.

A ragyolci alapiskola kilenc évfolyamában és az óvodában szlovák és magyar nyelven folyik az oktató-nevelő munka. Az iskolának 17 osztálya van, a tanulók jelenlegi létszáma 206. Ehhez jön az ovi létszáma, amit kb. 40 gyerek látogat, vagyis az intézményt átlagosan 250-260 gyermek látogatja.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola

„Iskolánk fontos feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a tanulók személyiségének, képességeinek és készségeinek kibontakozásához, segítse szellemi, testi fejlődésüket, és az egészséges életmód kialakítását. A pedagógiai tevékenységeink középpontjában az emberközpontú nevelés áll, legfontosabb feladatunk a személyiség sokoldalú fejlesztése, és az emberi értékek továbbadása. Figyelembe vesszük a diákok egyedi sajátosságait is. A tanulászavaros diákok számára speciális osztályokban való oktatást biztosít és lehetőséget ad a különleges oktatóprogramot igénylő gyerekek számára az egyéni oktatóprogram szerinti tanulásra is”- avatott be Tóth Orsolya, igazgató, aki szerint a mai gyermekek számára nemcsak a világról szóló információk megszerzése fontos, hanem elődeink életének és munkájának ismerete is.

Elengedhetetlen, hogy a diákjaink megismerjék szülőföldjük, régiójuk szépségeit, kultúráját, hagyományait, hogy ápolják a szülőfalu, a szülőföld iránti szeretetüket, és elfogadjanak más kultúrákat is. A szakkörök és az iskolai programok gazdag kínálata hozzájárul tehetségük fejlesztéséhezés, a szabadidő hasznos eltöltéséhez”

- tette hozzá.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola

A napközi otthon szintén az iskola szerves része. Az alsó tagozatos és az 5. osztályos tanulók látogathatják, ahol a tanulás mellett játékos, szórakoztató foglalkozások várják őket. Az iskolai szabadidős programok közé tartoznak: nyelvek európai hete, drogellenes hét, elsősök avatása a tudomány és a technika hete, kézműves délutánok, rendhagyó órák, mesemondó délutánok a könyvtárban, sítanfolyam, úszótanfolyam, természetiskola. De a diákok számos versenyen is öregbítik alma materük hírnevét. Az iskola mazsorettjei több éve kitűnő eredményekkel büszkélkedhetnek.

A sportversenyek, természettudományi versenyek, szlovák és magyar szavalóversenyek, rajzversenyek mellett 2016 óta az intézmény szolgál helyszínül az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális fordulójának. A rendszeresen megszervezett tanulmányi kirándulások, nyári táborok, színházi előadások, kiállítások a diákok számára lehetővé teszik a körülöttük lévő világ megismerését.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola

Az intézményben 2016 óta működik a Gömöralmágyi Magán Művészeti Alapiskola kihelyezett tagozata, ahol a tanulók számára lehetőség nyílik zene és tánctagozaton bővíteni tudásukat.

De sikeresen együttműködnek a Nógrádi Grund Klubhálózattal is, akivel közös programokat, táborokat, tanulmányi kirándulásokat szerveznek.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola
Annak ellenére, hogy falusi iskola vagyunk, járási, regionális és országos szinten is nagyon szép eredményeket érünk el. Évente 60-70 eseményről adunk hírt.” 

„Örömmel számolunk be nemcsak a jelenlegi diákjaink sikereiről, eredményeiről, de figyelemmel kísérjük a nálunk végzett, volt diákjaink életútját is. Iskolánk pedagógusai nagyon jó munkát végeztek az elmúlt évek során és végeznek ma is, arra törekedve, hogy kiváló szakemberek és sikeres felnőttek váljanak tanulóinkból és megállják helyüket a nagybetűs életben”- mondta az igazgató, hozzátéve: nagyon jó az intézmény és a fenntartó közötti kapcsolat. A falu társadalmi és kulturális életéből az iskola teljes mértékben kiveszi a részét. Legutóbbi közös pályázatuknak köszönhetően hamarosan három új szaktanterem – nyelvi, informatikai és politechnikai – létesül.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola

A község központjában található iskola jelenlegi épülete 1959-ben nyitotta meg kapuit, vagyis a 2019/2020-as iskolaévben ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját.

A születésnapi ünnepséget, a születésnapi forgatag körüli programokat azonban a COVID-19 átrendezte, lehetetlenné tette az ünneplést. Ünnepelni iskolai élet, gyerekzsivaj nélkül nem lehet, ezért bizakodva várjuk, hogy minél hamarabb gyerekzsivajtól legyenek hangosak az iskolák, hiszen az iskolai oktatást nem pótolja semmi. A tudás hatalom és ezt a hatalmat nem szabad kivenni gyerekeink kezéből”

- zárta az igazgató.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.