A Mátyusföldön lassan kicsinek bizonyulnak a magyar óvodák

2021. június 11., 20:32
Horváth Szomolai Andrea

Lezárult a jövő tanévre való óvodai beíratás folyamata a Mátyusföldön is. A Galántai és Vágsellyei járásban több településen nem tudtak megfelelni minden kérvénynek, a magyar óvodák legtöbbje emelt létszámmal működik. Helyhiány miatt sok szlovák gyermeket is megpróbálnak magyar óvodákba íratni.

meseorszag_ovoda_nagyfodemes1
Nagyfödémesen a szlovák gyerekek is szívesen járnának a magyar óvodába

A Galántai járáshoz tartozó Nagyfödémes Meseország óvodájába 28 gyereket írattak be idén. Manó Ivett, igazgató azonban csak tizenhét gyereknek tudja biztosítani a felvételt. Mint mondja, túljelentkezés esetén a kor dönt, azokat tudta elsősorban felvenni, akiknek kötelező az óvodalátogatás.

Jelenleg 61 gyermek látogatja a Meseország óvodát, amely három osztállyal működik. Az intézmény szlovák szülők, vagy vegyes házasságban élő szülő számára is vonzó, hiszen rendkívül szép a kültér és a beltér is, és az óvodai program is minőséges.

Manó Ivett elmondja, a helyi szlovák óvodába is abszolút túljelentkezés van, a Pozsony és Szenc vonzáskörzetében levő fejlődő faluban egyre több a betelepült idegen család, így ő sem válogathat kizárólag nemzetiségi alapon. A magyar óvodában vannak olyan gyerekek, akik az egyik szülő révén anyanyelvi szinten beszéli a szlovák nyelvet is. Manó Ivett hozzáteszi, ez egy nagyon hatékony módja annak, hogy a színmagyar kisgyerekek is ismerkedjenek a szlovák szóval, ne legyen az számukra idegen a későbbiekben.

meseorszag_ovoda_nagyfodemes
Nagyfödémes - Meseország Óvoda

Az igazgató elárulja, óvodájuk titka a hatékony, szívvel-lélekkel végzett munka, az óvónők mindennemű szakmai képzésen jelen vannak, és olyan remek programokat is beépítenek a nevelési munkába, mint a Ringató, a Sakkpalota, vagy a népzenei nevelést erősítő Így tedd rá program.

Jó kapcsolatban vannak a helyi magyar Borsos Mihály alapiskolával is, amelynek iskolanyitogató programjain rendszeresen részt vesznek. Az igazgató azonban hozzáteszi, a vegyes családból származó gyerekeket csak akkor tudják megnyerni a magyar iskolának, ha a gyerek a lehető legjobban érzi magát, és a szülő is tud azonosulni a magyar hagyományokra való neveléssel és oktatással. Szomorúan teszi hozzá, vannak olyan színmagyar családok is, akik annak ellenére szlovák iskolába íratják gyermeküket, hogy a magyar iskola következetes, színvonalas oktatást tud nyújtani a faluban.

A galántai óvoda emelt létszámmal dolgozva sem tud megfelelni az összes kérvénynek

A Galántai Magyar Óvodába 26 kérvény érkezett be a beíratás során. Varga Piroska, igazgató húsz gyereknek tud helyet biztosítani a jövő nevelési évben. Jelenleg 25 ballagó kis növendékük van, az óvoda emelt kapacitáson, 67 gyerekkel működik, kiscsoporttal, középső- és nagycsoporttal. A galántai ovinak jórészt a galántai gyerekekre van kapacitása, de indokolt esetben fel szokták venni a környékbeli gyerekeket is, jelenleg is van taksonyi és vágai kis neveltjük. A 25 ballagó gyermekből hét megy majd szlovák iskolába, a többieket sikerült megtartani a magyar oktatásban. A galántai óvoda programja a kreativitásfejlesztésre és a flexibilitásra épül.

Felszőszeliben minden ballagó óvodás magyar iskolás lesz

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő magyar óvoda idén kis neveltjeinek száz százalékét tudta átadni a jövő tanévre a magyar oktatásnak. Jelenleg 47 gyermekkel, emelt létszámmal működik a Méhecske és a Katica csoport az óvodában. Mind a 15 ballagó gyermekük magyar iskolába megy – újságolja örömmel Andrikovics Tünde, az óvoda vezetője. A jövő tanévre 14 gyermeket írattak be a felsőszeli oviba, minden kérvénynek eleget tudnak tenni. Felsőszeliben egyáltalán nem jellemző az, hogy szlovák kisgyermeket akarnának beíratni magyar oviba, hiszen rögtön mellettük működik egy jó szlovák óvoda is. Andrikovics Tünde örült annak, hogy az idén már az iskolába is el tudtak menni a gyerekek részt venni az iskolaváró programon és átvenni a Rákóczi Szövetség által ajándékozott iskolatáskákat. A számok alapján jövőre is 16 iskolaköteles gyereket tudnak küldeni a magyar iskolába.

Pereden két magyar óvodát meg tudnak tölteni

A Vágsellyei járáshoz tartozó Pereden két magyar óvoda működik. Idén csak a Borsányi Szilvia által vezetett Peredi Magyar Tanítási Nyelvű Óvodába tudtak felvételt meghirdetni a másik magyar óvodájuk teljes létszámmal működik és nincs kapacitás arra, hogy újabb gyerekeket vegyenek fel. A Borsányi Szilvia igazgató által vezetett magyar óvoda azonban 14 gyermek felvételét tudja biztosítani. Az igazgató elmondta, tizenhárom gyereket vehetett volna fel, de nem akarták a tizennegyediket kihagyni, így a falu polgármestere, Agócs Kőrösi Ildikó külön engedélyt kért a megyétől, ahol jóváhagyták az emelt létszám egy gyerekkel való emelését. A peredi magyar óvoda a jövő tanévre is szép számmal tudja gyarapítani a leendő elsősök számát.

Vágfarkasdon új magyar óvoda nyílik

Vágfarkasdon az idei tanévvel bezár az önkormányzati fenntartású magyar óvoda. A gyerekeket és az óvónéniket a református egyház alá tartozó, újonnan felépült Életke Óvoda várja majd. Az Életke Óvoda a Kárpát -medencei Óvodafejleztési Program támogatásából épült fel. Az oktató-nevelői munka a következő tanévben, ötvenhárom gyerekkel szeptemberben kezdődik majd meg. 

Életke Óvoda
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Az Életke Óvoda

 

Kövesse facebook oldalunkat is!