2021. április 22., 16:00

A Máraiban járt Gröhling oktatásügyi miniszter

Munkalátogatást tett Kassán Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, aki a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolába is ellátogatott.

Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola

Az oktatási tárca vezetője Filip Mónika államtitkár és Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke társaságában látogatott az iskolába. Branislav Gröhling közölte, járja az országot, az iskolák újranyitása idején gyakrabban akar találkozni az iskolák vezetőivel és tanáraival. Látogatásával azt kívánta jelezni, hogy figyelmet szándékozik fordítani a nemzeti kisebbségek iskoláira, ezért is keresték fel az államtitkárral ezt az intézményt.

Filip Mónika örömét fejezte ki, hogy a minisztériumnak és a tárcavezetőnek ilyen természetes és autentikus kapcsolata van a kisebbségekhez.

Hozzátette, már több mint egy éve dolgoznak olyan rendszerszintű változásokon, amelyek támogatják a kisebbségi iskolákat, s az érintettek véleményét is igyekeznek meghallgatni és átültetni a jogszabályokba.

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatója a ma7-nek elmondta, a miniszter kíváncsi volt arra, hogyan működik egy magyar intézmény, beszélgetett a gyerekekkel, az iskola vezetőségével, figyelmesen hallgatta az iskola bemutatóját, érdekelte, hogyan folyt az online oktatás, illetve a magyar iskolák helyzete is szóba került.

Az igazgatónő javaslatot tett a szlovák nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatban, hogy tegyék lehetővé a kommunikációs készségek fejlesztésére irányuló új pilótaprogram minél hamarabbi és széleskörű alkalmazását minden alapiskolában.

grohling_latogatasa_kassan_marai_sandor_alapiskola_es_gimnazium_5.jpg
Fotó:  Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola

A pilótaprogramon a minisztérium, illetve annak kisebbségi oktatásért felelős főosztálya dolgozik az Állami Pedagógiai Intézettel egyetemben, s célja a magyar gyerekek szlovák nyelven való kommunikációs készségének fejlesztése. Csurkó Éva elmondta,

az államtitkár tájékoztatása szerint a program júniusban fog befejeződni, akkor összesítik az eredményeket, de már most is látszik, hogy nagyon eredményes lesz.

Az igazgatónő hozzátette, három évtizede dolgozik az iskolában, de nem emlékszik, hogy oktatási miniszter járt volna az intézményben.

Ez jelzésértékű, mutatja, hogy érdeklődik, nyitott, hajlandó kommunikálni a magyar iskolák problémáiról, és ami fontos, hogy közvetlenül az igazgatókkal. Bár ma kevés ideje volt a miniszter úrnak, sok információt szerzett az iskolánkról, és jelezte, hogy a jövőben szeretne visszajönni, s szakmai dolgokról beszélgetni

– mondta Csurkó Éva.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.